70 Bin Müteahhit Tasfiye Başvurusu Yaptı, Çok Azı Onaylandı

Müteahhitlerin tasfiye kararnamasi konusunda yaşadığı sorunlar meclise taşındı. 70 bin müteahhitin tasfiye için başvuru yaptığı ancak çok azının başvurusunun onaylandığı, uygulamanın kağıt üzerinde kaldığı ifade edildi.

31 Ağustos 2018’den önce ihalesi yapılan ve 18 Ocak 2019 itibarıyla devam eden işlerde müteahhitlere Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü çerçevesinde işlerini feshedip tasfiye edebilmeleri ya da devredebilmelerine imkân veren düzenlemenin işlemediğine ilişkin iddiaları CHP Meclis gündemine taşıdı. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, kamudan iş alan ancak dövizdeki artış nedeniyle mağdur olan yüklenici firmalar için yapılan ve 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemenin sonuçlarını hem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verdiği yazılı soru önergesi ile sordu.

70 bin müteahhit başvurdu

Dünya'da yer alan habere göre; CHP’li Güzelmansur, verdiği soru önergesinde kamuya iş yapan müteahhitlerin dövizde artış nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini, projelerinin durduğunu ve teminat mektuplarının yanma noktasına geldiğini belirterek, “Kamu yüklenicileri, tasfiye kararnamesi ile biraz rahatlayacaklardı. Tasfiye hakkından yararlanmak için yaklaşık 70 bin yüklenici başvurdu. Ancak bu uygulama kâğıt üstünde kaldı. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onayına bağlanan tasfiye düzenlemesinde bakanlık bir avuç şanslı dışındaki hiç-ir başvuruya onay vermedi. Tasfiye talepleri reddedilen ve işe devam ettirilmek istenen kamu yüklenicileri iflasın eşiğine geldi” dedi. Tasfiye başvurularının reddiyle yüklenicilerin, Ağustos 2018 öncesi piyasa koşullarıyla işe devam etmeye zorlandığını belirten Güzelmansur, “Yüklenici zaten kur artışı, artan girdi maliyetleri nedeniyle iş yapamaz hale gelmiş. Burada sadece yüklenici değil yüzbinlerce işçisi de mağdur oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Hangi kriterler dikkate alınıyor

Güzelmansur, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’a şu soruları yöneletti: “Tasfiye hakkından yararlanmak isteyen kamu yüklenicilerinin talepleri değerlendirilirken hangi kriterler kullanılmaktadır? Tasfiye talebinde bulunan kamu yüklenicilerinin neredeyse tamamına yakınma Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görül verilmediği iddiası doğru mudur? Doğru ise uygulanmayacak bir düzenleme neden yürürlüğe konulmuştur? Tasfiye talebi reddedildiği için iflasın eşiğine gelen kamu yüklenicilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için planlanan bir çalışma var mıdır?”

131 Ağustos 2018'den önce ihalesi yapılan ve bu düzenlemenin yürürlüğe 18 Ocak 2019 itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı başvurması kaydıyla Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak, feshedilip tasfiye edilebilecek veya devredilebilecek. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilecek. Sözleşmenin feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamayacak. Yüklenici, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirler alacak.

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak