8. Gelişen Kentler Zirvesi Başladı

Gelişen Kentsel Zirvesi 8'inci kez düzenlendi. Bu yıl Erzurum'da gerçekleşen zirvede konuşan GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetkin, gelişmekte olan şehirlere yapılacak olan yatırımlar ülkenin gelişmesine de katkı sağlayacak dedi. Yetkin önümüzdeki dönemlerd

Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8’incisi bu yıl Erzurum’da düzenlendi. GYODER tarafından hayata geçirilen zirveye, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Erzurum - Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin katıldı. 

Zirvede açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, gelişmekte olan şehirlere yapılacak olan yatırımların ülke ekonomisinin gelişimine de büyük katkı sağlayacağına dikkat çekti. 

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin dışında gelişmekte olan şehirlerde de büyük yatırım fırsatlarının olduğunu belirten Yetgin, “Anadolu’daki kentlerimize dikkat çekmek, bu şehirlerimizin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak; onların sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak ve büyüme potansiyeli barındıran bu kentlerimize yatırım yapılmasına ön ayak olmak istiyoruz” dedi. 

ANADOLU’DAN DA ÜYE İSTİYORUZ

GYODER çatısı altında 300’ye yakın üyelerinin olduğunu ve bunların çoğunun İstanbul merkezli olduğunu belirten Yetkin, Anadolu’dan da üyemiz olsun istiyoruz ifadesinde bulundu. Yetkin, “Bugün GYODER olarak,  300’e yakın üyemiz var. Bu üyelerimizin çoğunluğu İstanbul merkezli faaliyet gösteriyor. Biz istiyoruz ki, Şanlıurfa’dan, Van’dan da üyelerimiz olsun. Bu kentlerimizdeki gayrimenkul firmalarının kurumsallaşması ve daha da gelişmesi için onları da GYODER’e üye olarak almak istiyoruz. Anadolu’dan GYODER’e katılan üyelerimizin, yerel olarak sorunları, talepleri bize taşımasını çok önemli buluyoruz. Çünkü vücudumuzun en küçük kılcal damarları gibi her yere hakim olup, o bölgelerin körelmesini önleyecek şekilde çalışmalar yürütmeyi ve bu sayede sektörde kalitenin, bilincin artmasını sağlamayı görev ediniyoruz” diye konuştu. 

GYODER Gelişen Kentler Zirvesi’nin devamı niteliğinde birçok ilde Road Show’lar yapacaklarını vurgulayan Yetgin,” Örneğin Manisa’da, Elazığ’da sektör temsilcilerine GYODER’in hayata geçirdiği projeleri, yaptığı çalışmaları ve hedeflerini anlatacağız. 

‘Buradan bakınca İstanbul nasıl görünüyor?’, ‘Bizden ne bekliyorsunuz?’, ‘Ankara’dan ne bekliyorsunuz?’ gibi soruların cevabını aramak, bu konuları konuşmak istiyoruz” dedi.  

ERZURUM DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR

Erzurum’un konumunun önemine dikkat çeken Yetgin, “Tarihi İpek Yolu üzerindeki konumu nedeniyle coğrafi ve stratejik açıdan yüzyıllardır Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Erzurum, kuzeyden güneye, batıdan doğuya geçen anayolların kesişim noktasında önemli bir merkezdir. Bugün ise Erzurum, yakın çevreden göç aldığı gibi Türkiye’nin en çok göç veren illeri arasında yer alıyor. Erzurum nüfusunun yarısından fazla Erzurumlu İstanbul’da yaşıyor. Oysa sahip olduğu konumuyla, başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginliklerin kenti Erzurum, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ediyor.Biz GYODER olarak, kamuoyu, medya ve iş dünyasının desteği ve ilgisini fazlasıyla hak eden bu kadim kentimize olan inancımızı göstermek için buradayız.
GYODER olarak, tüm enerjimizle gelişmeye odaklanıyoruz ve güzel ülkemizin her bölgesine bir katkımız, her kentinde bir harcımız olsun istiyoruz.” dedi.


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’daki göçe dikkat çekti. Erzurum, yakın çevreden göç aldığı gibi Türkiye’nin en çok göç veren illeri arasında yer alıyor diyen Sekmen, Erzurum nüfusunun yarısından fazlası İstanbul’da yaşıyor dedi. Sekmen, “Ama iddia ediyorum, Erzurum 3-4 yıl içinde göç veren değil göç alan bir şehir olacak” diye konuştu. 

ESARETİ FIRSATA ÇEVİRDİK

Erzurum’un karı ve soğu nedeni ile eskiler tarafından “bu şehirden hiçbirşey olmaz” olarak görüldüğünü belirten Sekmen, dün “esaret” olarak görülen karı bugün fırsata çevirdiklerini belirtti.  Sekmen, “Bakın Sibirya’ya insanlar orada mutlu ve mesut yaşıyorlar. Bizim o kadar soğumuz da yok. Biz neden onlar gibi olmayalım dedik ve karı fırsata çevirdik ve Erzurum’u kayak turizmine kazandırdık” ifadesinde bulundu.


GYODER tarafından hazırlanan Erzurum İli Yatırım Alanları Vizyon Raporu’na göre 
2002-2016 yılları arasında Erzurum ilinde yapılan yatırımlar şöyle;
•    Son 14 yılda Erzurum ilindeki kültür varlıklarının proje, bakım, onarımları ile müze teşhir-tanzim ve yapım işlerinin yanı sıra ören yeri çevre düzenleme işleri için yaklaşık 8,2 milyon TL ödenek ayrılmıştır.
•    2003 yılında 18.381 olan müzelerdeki kayıtlı tarihi eser sayısı 2015 yılında 19.864 adete yükselmiştir.
•    Erzurum’da çiftçilere toplam 119,2 milyon TL mazot desteği, toplam 121,2 milyon TL gübre desteği, 7,6 milyon TL toprak analizi desteği ödenmiştir.
•    Hayvan ıslahında en etkili yöntem olan suni tohumlama çalışmalarına hız vererek Erzurum’da son 14 yılda toplam 356.384 adet suni tohumlama yapılmasını sağlanmıştır.
•    Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesindeki okul sayısını 1.492’den 1.613’e yükseltilmiştir.
•    Yapılan yatırımlar sayesinde Erzurum’da 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında spor salonu sayısı 78’e, ilköğretim ve ortaöğretimde bulunan laboratuvar sayısı 397’ye ve kütüphane sayısı 372’ye yükselmiştir.
•    2014 yılı sonunda başlatılan ve öğrencilerin ilgisini çeken, modern donanımlı 8 adet Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z-Kütüphane) kurulmuştur.
•    2003-2016 yılları arasında; Okullara 14.687 adet bilgisayar gönderilmiştir.
•    1.053 sınıfa ADSL bağlantısı sağlanmıştır.
•    Toplam 365 Bilişim Teknoloji Sınıfı kurulmuştur.
•    5.903 Etkileşimli Tahta, 1.093 Çok Fonksiyonlu Yazıcı, 56 Doküman Kamera, 17.481 Tablet Bilgisayar gönderilmiştir.
•    Yapılan yatırımlarla 2008-2015 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde; 2008 yılında Proje kapsamında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim Fakültesi, Amfi-Derslik, Dil Merkezi ve Eczacılık Fakültesi yapımı tamamlanmıştır.
•    2009 yılında İletişim Fakültesi Binası tamamlanmıştır. 2010-2014 yılları arasında yapılan yatırımlarla Hukuk Fakültesi, Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvan Barınakları yapılmıştır.
•    2015 yılında Veterinerlik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi Ek Bina, Mediko Sosyal Bina yapımı tamamlanmıştır.
•    2016 yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bina yapımı tamamlanmıştır.
•    2002-2016 yılları arasında 180,9 milyon TL yatırımla 45 spor tesisi kazandırılmıştır.
•    Erzurum’daki spor kulüpleri 3,5 katına çıkarılmıştır.
•    Üniversitede okuyan gençlerin rahatına önem verilerek, Erzurum’da 2002 yılında 7.804 yatak sayısı ile 18 Bloktan oluşan 5 adet yurt yatırımına ilave 11 yurt eklenerek Eylül 2016 itibariyle %117,67’lik artışla 16.987 yatak sayısı ile 44 bloktan oluşan 16 yurtta hizmet vermeye başlanmıştır.
•    Erzurum’a 838 Milyon TL  sağlık yatırımı yapılmıştır.
•    Her hekime bir oda prensibiyle muayene oda sayısı 393’e çıkarılarak, bu sayede muayene sayısını 2 milyondan 6,1 milyona ulaşması sağlanmıştır.
•    2002 yılında %39 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 2016 yılı itibariyle %72,5 seviyesine ulaşmıştır.
•    Erzurum’u diğer şehirlere bağlayan devlet yollarını 1.100 kilometreye; ilçe, belde ve köyleri şehir merkezine ulaştıran il yollarını 601 kilometreye uzatılmıştır. Böylece Erzurum’a erişimi daha hızlı ve güvenli hale getirerek Erzurum’daki karayolu ağı 1.701 kilometreye ulaştırılmıştır.
•    Tarihi İpek Demiryolu Projesi’nin bir önemli kesimini de Erzincan-Erzurum- Kars Demiryolu Projesi oluşturmaktadır. 414 km uzunluğundaki yeni çift hatlı Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Demiryolu’nun; Erzincan-Erzurum kesimin proje ihalesine çıkılmış, Erzurum-Kars hat kesimi içinse ihale hazırlıkları devam etmektedir.
•    Erzincan-Erzurum-Kars Hızlı Tren Hattı’nın tamamlanması ile Edirne’den Kars’a uzanan doğu-batı koridoru tamamlanacak. Böylece; Erzincan, Londra’dan Pekin’e ulaşan ipek demiryolunun önemli bir parçası haline gelecektir.
•    Yılın her ayı güvenli, yüksek standartlı ve kaliteli bir ulaşım ağı oluşturmak için projelere Kop Dağı Tüneli ile Gümüşhane (Kale)-Bayburt-Kop Dağı arasındaki BSK ve bölünmüş yol çalışmaları da eklenmiştir.
•    14700 m uzunluğunda çift tüplü olarak inşa edilen OVİT TÜNELİ çalışmaları devam etmektedir. Tamamlandığında Erzurum Rize Limanı arası mesafe 1,5-2 saat arasına düşecektir.
•    Kuzey-Güney akslarında yapılan çalışmalarla Karadeniz Sahil Yolu Kuzey Tetek Hattı’na bağlanarak İran Sınırı’na kadar kesintisiz seyahat hattı oluşacaktır. Toplam uzunluğu 6.500x2 m çift tüp olan Kop Dağı Tüneli’nde yapım çalışmaları dört tüpte devam etmekte olup toplamda 4.870 m ilerleme sağlanmıştır. Tünelin tamamlanmasıyla; 2-2.5 saatte kat edilen Bayburt-Erzurum arası, bölünmüş yol çalışmaları ve Kop Tüneli’nin yapılmasıyla 1 saate; 1,5 saat süren Bayburt-Gümüşhane arası ise 1 saatin altına inecek. 220 km uzunluğundaki Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale Devlet Yolu’nun geometrik ve fiziki standartlarının iyileştirilmesi ve Kop Tüneli’nin de devreye girmesiyle yol uzunluğu 6 km kısalacaktır.
•    Erzurum’a 2002 yılında elektrik üretim tesisleri yatırımı dahil 7,8 milyon TL enerji yatırımı yapılmışken, 2003-2015 yılları arasında 1,94 milyar TL, 2016 yılında ise 170,3 milyon TL enerji yatırımı yapılmıştır.
•    2002-2016 yılları arasında madencilik sektörüne 3,6 milyon TL, petrol ve doğalgaz sektörüne 171,2 milyon TL yatırım yapılmasını sağlanmıştır.
•    Son 14 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 358.000 dekar araziyi sulamaya açılmıştır. Böylece yılda 159 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlanmıştır.
•    Erzurum ilinin ormanlık alanı 2.568.820 dekar olup, yüzölçümünün %10’u ormanlık alandır. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003-2016 yılları arasında 1,1 milyon dekar alanda çalışma yaparak 60 milyon adet fidan dikilmiştir.
•    Son 14 yılda Erzurum ve ilçelerinde 239 adet taşkın koruma tesisi inşa edilmiştir. 36 adet inşaat, 29 adet de plan ve proje olmak üzere toplam 65 taşkın koruma tesisinin de çalışmaları devam etmektedir.
•    Erzurum’da 2002 yılından 2016 (Ekim) yılına kadar 34.015 kişiye istihdam sağlanmıştır.
•    UYAP  kapsamında Erzurum merkez ve ilçelerine 2002 yılından bu yana 5,5 milyon TL yatırım yapılmıştır.

Emlak Gündemi Haberleri

Kirada TEFE-TÜFE Ayarı Bozuldu!
Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa