8 Maddede Kentsel Dönüşüm Eylem Planı Tüm Detayları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm eylem planını açıkladı. Kentsel dönüşüm 8 maddede ele alınacak ve her yıl 300 bin konut dönüşecek. İşte 8 maddede kentsel dönüşüm eylem planının detayları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 8 maddeden oluşan "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı"nı açıkladı. 5 yıllık yeni eylem planı kapsamında her yıl 300 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. İşte 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı;

1- Kentlerin anayasası olacak: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’yle kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacaklarını anlatırken, bu sayede her bir şehrin kendine özgü bir dönüşüm anayasası, planı olacağını ifade etti. Buna göre her kentin kendi dönüşüm alanları yapılan analizlerle belirlenecek.

2- 300 bin konut dönüşecek: Kurum, dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon konuttan acil olarak 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde sağlamak için harekete geçtiklerini, bu çerçevede 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlamak hedefinde olduklarını söyledi.

3- Taşkın alanındaki yapılar taşınacak: İklim değişikliğine bağlı yağış artışı ve dere yataklarındaki sağlıksız yapılaşmalar nedeniyle taşkın ve sel riski altında bulunan bölgedeki yapılar, 12 Temmuz 2019 tarihinde Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı’ndaki çerçeve ile yeni yerleşim alanlarına taşınacak. Bu kapsamda 15 bin yeni konut yapılacak.

4- Tarihi bölgelere özel koruma: Tarihi kent merkezleri sahip oldukları geleneksel yapılarıyla, kültürel dokularıyla korunarak geleceğe ulaştırılacak. Tüm tarihi kent merkezlerimizde yer alan sağlıksız yapıların tamamı yenilenecek, tarihi hüviyetlerine kavuşturulacak.

5- Sanayi bölgeleri dönüştürülecek: Şehir merkezlerinde kalan eski sanayi alanlarının dönüşümü hızla yapılacak. Böylelikle hem bu alanlar vatandaşların kullanımına açılacak, hem de yeni sanayi alanları oluşturarak sanayicilerin, esnafın daha iyi alanlarda çalışmasına öncülük edilecek. İstanbul, Kayseri, Kocaeli ve Konya’da 10 bin bağımsız birim üretme çalışmaları başlatıldı.

6- Finansman desteği verilecek: İller Bankası; altyapı hizmetlerinin sağlanması amacıyla desteğini daha da artıracak. Yeni dönemde, İller Bankası kanalıyla belediyelere; 4 milyar liralık dönüşüm kredisi veriliyor. Ayrıca yüzde 50’ye kadar kredi finansmanında hibe desteği sağlanacak. Bunun yanında Emlak Katılım Bankası ile konut alım sürecinde, taraflara finans sağlanacak, konut alımını kolaylaştıracak.

7- Mülkiyet problemi çözülecek: Şehirlerde çarpık yapılaşmanın ve mülkiyet probleminin yaşandığı alanlarda, yatay mimari ve modern şehircilik ilkelerine uygun imar planları yapılacak, dönüşüm; önceliği hak sahiplerine vererek gerçekleştirilecek. Bir yandan yapıları dönüştürürken bir yandan da vatandaşlar tapularına kavuşacak.

8- İmar Barışı yapıları da güçlendirecek: Tespit edilen yapılar, Yapı Kayıt Belgesi almak koşulu ile imar kanunundaki kısıtlamalara tabi olmaksızın mevcut yapı alanlarında herhangi ilave artış ve kullanım kararı değişikliği meydana getirmeden güçlendirme ruhsatı alabilecekler. Bu kapsamda her yıl 50 bin konut güçlendirilecek.

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak