Aile Konutu Şerhi Nedir? Nasıl Konulur?

Kanuna göre aile konutu şerhi, eşlerden birinin aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshetmesini, diğer eşin rızası olmadan aile konutunu devretmesini ya da aile konutu üstünde kısıtlayıcı hak tesis etmesine engel olur.

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında aile konutu şerhini kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Aile konutu şerhi nedir? Nasıl koydurabilirim?" sorusunu sordu. Peki aile konutu şerhi başvurusu nasıl yapılır? Nasıl konulur? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen aile konutu eşlerin çocuklarıyla birlikte oturmak için beraber seçtikleri, hayatlarını sürdürdükleri, herkes tarafından bilinen ve belirlenebilen yerleşim yeri olarak tanımlanır.

Herkes tarafından bilinen aile konutu barınma ihtiyacını karşılayan, aileyi bir arada ve ayakta tutan ekonomik değerinin dışında manevi değeri de olan bir gayrimenkul olarak tanımlanır. Aile konutu şerhiyle aile konutu şeklinde kullanılan gayrimenkule ilişkin kira sözleşmesi ya da mülkiyet hakkı malik ya da taraf olmayan eşin rızası olmadığı sürece devredilemez ve konut üzerinde bulunan haklar sınırlanamaz. Aile konutu şerhi için eşlerden bir tanesi ya da her ikisinin ilgili tapu müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Merkezi nüfus idaresi sisteminden ya da nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği aranır.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor