Muğla Akyaka Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bekletilen 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Akyaka İmar Planı değişikliğine karşı çıkan çevreciler amacına ulaştı. Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Muğla 3. İdare Mahkemesi Planının iptaline karar verdi.
Muğla'nın Ula ilçesi Akyaka Mahallesi'nde geçtiğimiz sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca askıya alınan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Akyaka İmar Planı Revizyonuna karşı Akyakalıların açmış olduğu davada, Muğla 3. İdare Mahkemesi Planın iptal edilmesine karar verdi. Daha sonra mahkeme bu davayı yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun sonrasında ise bakanlığın karara itirazını reddetmişti.
AKYAKA İMAR PLANININ İPTAL GEREKÇESİ
25 Kasım'da yapılan oylama kapsamında oybirliği ile alınan mahkeme kararında “Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna, davalı idarece itiraz edildiği fakat itirazın anılan raporu hukuki yönden sakatlayıcı nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, bilirkişi raporunun karara esas alınabilecek nitelik ve yeterlilikte olduğu değerlendirilmiştir” ifadesi kullanılarak kararın gerekçesi ise şu şekilde açıklandı:
“Bu durumda, dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; dava konusu 1/25.000 ölçekli planın 1/100.000 ölçekli plana uyumlu olmaması, orman alanlarının dava konusu planlarda azaltılarak kullanım değişikliğine gidilmesi, Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca korunması gerekli alanlar içerisinde yer alan Akyaka'da yapılacak olan Çevre Düzeni Planlarında ve plan revizyonlarında Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) uygulanmaması hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”
AKYAKALILARIN TALEPLERİ
Davanın açılmasına liderlik yapan Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi üyeleri Akyaka’nın Gökova Özel Çevre Koruma bölgesinin içinde olması sebebiyle öncelikle yerel hissedarların katılımıyla hazırlanan ve bakanlık tarafınca onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı’nın uygulamaya alınmasını istedi.
Gökova Meclisi Eş sözcüsü Candan Süsoy, vatandaşın, sivil toplum örgütlerinin katılım ve katkısıyla hazırlanan bir yönetim planını iki senedir uygulamaya almadan, yönetim planı ile bütünüyle uyuşmayan, rant odaklı imar planı revizyonu yapmaya çalışmanın ‘Koruma amacı' ile bağdaşmadığını söyledi.
Süsoy, Bakanlığa çağırıda bulunarak, “Mahkeme kararında belirtilen gerekçeleri dikkate alarak, neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadan yeniden askıya çıkarılan yeni plan revizyonunun geri çekilmesi, Gökova ÖÇKB Yönetim Planı’nın daha fazla geciktirmeden uygulamaya alınması, Akyaka için yeni bir revizyon planının Yönetim Planı uygulamaya alındıktan sonra, onunla uyumlu olacak şekilde, yerel paydaşlar ve halkın katılımı ile birlikte hazırlanması gerekir” şeklinde konuştu.