Albatros Arazisini Demir Grup Yapı-SKY Investment Group Aldı!

Büyükçekmece Albatros arazisi Demir Grup Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. - SKY Investment Group Gayrimenkul Ticaret A.Ş.'ye, 160 milyon 30 bin lira bedel karşılığı satıldı.

2013 yılından bu güne tartışmalı bir şekilde gündeme gelen, Büyükçekmece sahilinde yer alan Albatros parkı diye bilinen 516 ada 5 parselin satışı son yapılan ihale ile gerçekleşti. 11 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen ihalede, yaklaşık 30 dönümden oluşan arazi 'Ortak Girişim' diye teklif veren; Demir Grup Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. - SKY Investment Group Gayrimenkul Ticaret A.Ş.'ye, 160 milyon 30 bin lira bedel karşılığı satıldı.

İhale şartları gereği, bu bedelin yüzde 25'lik kısmı olan 40 milyon lirası tahsil edilecek.

Kalan rakam ise ikişer ay vade ve 7 eşit taksitlerle toplam 14 ay içerisinde tahsil edilmiş olacak.

Encümen kararı beklenmiş

Yukarında açıkladığımız net bilgi, defalarca aramamıza rağmen cevap alamayınca, bilgi edinme sisteminden başvurmamıza rağmen, 15 gün cevap verme süresini beklemeksizin iki gün üst üste yazınca Büyükçekmece Belediyesi'nden geldi.

Peki ‘ihale günü neden satıldığı bilgisini sakladınız?’ dediğimizde ise; satış sonrası yapılabilecek itirazlar varsa onu ve 'Encümen Karar Yazısı'nı bekledik diye açıklamada bulundular. 

Direnişe rağmen satıldı

Albatros arazisi ilk 2013 yılı Eylül ayında, o yıllarda gazetemizin adını taşıyan; Haberdar'da; 'Büyükçekmece'nin Gezi Parkı Satılık' manşeti ile gündeme geldi.

Adı geçen 30 dönüm arazide çok ağaç vardı.

Denize çok yakın mesafede yer alan alanı, yıllarca Büyükçekmeceliler ve tüm İstanbullular park olarak kullanmaktaydı.

Ne varki aslında insanların park diye bildiği alan; 1979 yılında Bakanlık tarafından tasdik edilmiş, imar planları ile turizm alanı ilan edilmiş ve Büyükçekmece Belediyesi'nin tapulu malı olarak kayıtlara geçmişti.

Bölge halkı bu alanın satılığa çıkarıldığını duyduğunda adeta deliye döndü.

Satılması bir yana, orada her kesilen ağacı gördükçe insanlar çıldırdı.

Günlerce eylemler oldu. Direnişler oldu.

Hele hele 2012 Haziran'ında gerçekleşen Gezi Direnişi'nden hemen sonra buradaki eylemler daha bir anlam kazanmıştı.

Halk bu alanın satılmaması ve bakir kalması yönünde bu kadar direniş gösterirken, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise inadına satılacak ve buraya yatırım gelecek yönünde direniş gösterdi. 

CHP komisyon kurarak inceledi

Olay ilk duyulduğunda aslında CHP kanadından, direnişçiler lehine olumlu sesler gelmişti. Yaklaşan 2014 yerel seçimleri öncesi yaygın basına da yansıyan haber CHP üst düzey yönetiminde de etkisini gösterdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan aldığı talimat ile CHP Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Hamzaçebi, Hasan Akgün'ü arayarak ‘Albatros'a dokunma’ diye talimat verdi.

Akgün de bitiş aşamasına gelen ihaleyi o günlerde dondurdu.

Aradan geçen sürede 2014 yerel seçimleri geride kaldı. 2015 genel seçimleri geride kaldı

Cumhurbaşkanını halk seçti.

15 Temmuz darbe girişimi oldu.

Anayasa değişikliği referanduma götürüldü

Diren Büyükçekmece Grubu günlerce çadırda yattı, sabahladı.

Gençler TOMA altında kaldı. Dayak yedi.

Aç kaldı.

CHP komisyon kurarak satışı inceletti. 

‘Satılmasa daha iyi olur’ diye prensip kararı çıktı. Bütün bunlara rağmen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün satıştan vazgeçmedi ve tam yedi sefer ihale yolu ile alanı satışa çıkardı.

Akgün inadından vazgeçmedi

Dosya 7 sefer ihale edilmesine rağmen, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ne satıştan vazgeçti ne de 160 milyon lira bedel biçilen fiyatta geri adım atmadı.

CHP'li milletvekilleri direnişçilerin yanında yer aldı.

Gerek yerel medya gerek yaygın medya günlerce yazdı, çizdi, yayınladı. Televizyonlar canlı yayın yaptı.

Bir tarafta; burası halka ait parktır, belediye de halkın malıdır, biz buranın satılmasını, buraya beton yığını gelmesini, çocukluk anılarımızın silinmesini istemiyoruz diyen yeşilciler, direnişçiler.

Diğer tarafta; bize para lazım, borcumuz var, iş yapamıyoruz, burası belediyenin malı, satarsam satarım, bize kim karışabilir diyen belediye yönetimi. 

Biz de yazılarımzıda;

Albatros bir kuş değil artık!

Havva Ana duymasın!

Albatros halkındır, satılamaz!

Albatros satışı Kılıçdaroğlu'nun masasında!

Gibi başlıkları defalarca attık.

Yazdık, çizdik, söyledik.

Hadi gerçekten Albatros'a uygulayacağınız proje çok özel çok güzel ve çok istihdam yaratacak projedir. Peki bu projeyi uygulayacak o kadar alan, yer, mevki varken Büyükçekmece halkı ile inatlaşmak niye, benzeri uyarılarda bulunduk.

Bütün bunlara rağmen gelinen bu noktada; ALBATROS ARAZİSİ SA-TIL-DI...

Şimdi ne olacak?

Önce kimlerin aldığıyla ilgili bilgi ve fikir verelim.

Ortak Girişim diye dosya veren iki şirketten birisi bölgemizin yakından tanıdığı, Büyükçekmece Basketbol Takımının da sponsoru, Hamit Demir'in sahibi olduğu, Demir İnşaat.

Diğeri ise; www.skyig.com adresi ile karşımıza çıkan, merkezi Amerika'nın West Hartford kentinde yer alan, bir finans şirketi olan SKY Yatırım Grubu.

Birçok yatıtımcı ile konuştum, yüzde 60 konut ve yüzde 40 turizm imarı olan bu alanın reel bedeli için 160 milyon lirayı pahalı buldular.

Başka veri elde edersek satışın revizyonunu yine yorumlarız.

Şimdi az da olsa bundan sonra ne oluru yorumlayalım.

Zaten OHAL ortamından dolayı direnişçiler zorlanırken ve ciddi tehlikeler atlatırken, bu saatten sonra ne yaparlar bilemem.

Bana göre, gerek ilçe kamuoyu gerek ilçe dışından da dikkat çekici bir şekilde yeşilcilerin ve çevrecilerin ilgisini toplayan bir alanı her şeye rağmen satarak, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ciddi bir risk aldı.

Bu risk önümüzdeki süreçte sık sık Akgün'ün karşısına çıkacaktır.

Akgün bütün bunları göğüsler mi, sorun yaşar mı, yaşamaz mı, direnişçiler ile yarın başka sorunlar yaşar mı, artık zaman gösterecek.

Direnişçiler ise bir anlamda ellerinden geleni yaptıkları için, bu satışa üzülseler, isyan etseler bile yarın buralara yeşil adına daha iyi projeler geliştirmenin yollarını aramalılar. Ne diyebiliriz ki; Gezi Parkı her şeye rağmen iktidarın inisiyatifinde kaldı değil mi? Başka sorum yok hakim bey.

Sanık sizin...!

Arsa-Arazi Haberleri

Çeşme'de İmara Açılan 439 Dönümlük Arsanın Sahipleri Belli Oldu
TOKİ Sattı, Büyükşehir Belediyesi Dava Açtı!
Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak