Aliağa'nın İmar Sorunu Çözüm Bekliyor!

Aliağa’nın imar planlarındaki değişikliğin henüz yapılamamış olması ilçedeki emlakçıları da zor durumda bırakıyor. Yeni imar alanları açılmadığı için mevcut binalar yüksek fiyatlara satılıp, kiralanıyor.

Erikçiler Emlak sahibi Abdullah Erikçi, ilçedeki imar değişikliklerinin yapılmamış olması nedeniyle sektörün ciddi sıkıntılar içinde olduğunu söyledi. Konuyla ilgili Aliağa Ekspres’e değerlendirmelerde bulunan Erikçi, yeni imar alanları açılmadığı için ilçede konut fiyatlarının yüksek olduğunu, bu durumun ev almak veya kiralamak isteyen vatandaşı mağdur ettiğini ifade etti. Aliağa’da imar değişikliğine yönelik çalışmaların çok geciktiğini vurgulayan Erikçi, “Hangi partiden olursa olsun tüm belediye meclis üyelerinin bu sorunun çözülmesi için bir an önce gerekeni yapması lazım. Tarım arazisi vasfını yitirmiş araziler bir an önce imara açılmalı. Güzelhisar tarafı olabilir, Samurlu tarafı olabilir, buralarda tarım vasfını yitirmiş araziler var. SİT alanları konusu da bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. 3. derece SİT alanları konusunda da devlet kurumları bir kolaylık sağlaması lazım. Ama öncelikle Aliağa’nın mevcut imar planındaki değişiklikler yapılmalı” diye konuştu.

“EL İNSAF”

Emlakçılar olarak satacak ev bulmakta zorlandıklarını, vatandaşların taleplerini yerine getirmekte sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Erikçi, “Elinde satılık ev olan mülk sahipleri fiyatı ikiye katlayıp söylüyorlar. Örneğin oturulabilecek durumda olan bir ev 150-200 bin TL’ye alınması gerekirken, 350-400 bin TL’ye satılıyor. İlçe merkezinde sıfır dairelerin fiyatları mevkiine göre 500 bin TL’ye kadar bile çıkabiliyor. Bunlar çok fahiş rakamlar. Bu dairelerin ederi bu kadar değil. Daire fiyatları yüksek olunca müşteri ister istemez bize serzenişte bulunuyor. Ancak bu fiyatları biz değil, mülk sahipleri belirliyor. Biz onların belirlediği fiyatın üzerinden satış yapıyoruz. Fiyatlar bu kadar yüksek olmasına rağmen satışlar yine de iyi. Kiralar çok yüksek olduğu için, vatandaş kirada oturmak yerine kredi çekip ev satın alıyor. Ama durumu fırsata çevirip daireleri için fahiş fiyatlar isteyen mal sahiplerine de el insaf diyoruz” ifadelerini kullandı.

CİCİ SOKAK’TAKİ İNSANLAR HEP KANDIRILDI

Aliağa’nın imar konusunda sıkıntılı yerlerinden birisinin de Cici Sokak olduğunu dile getiren Abdullah Erikçi, burayla ilgili de bir an önce somut adımlar atılması gerektiğini söyledi. Erikçi, “İmar değişikliği yapılması gereken yerlerden birisi de Cici Sokak. Bugüne kadar her gelen belediye yönetimi Cici Sokak’ı oy deposu olarak gördü. Burada yaşayan insanlar ‘Cici Sokak’ın imar sorununu çözeceğiz’ vaadiyle kandırıldı. Ama bugüne kadar burayla ilgili hiçbir bir çalışma yapılmadı. Bir şeyler yapılıyorsa bile çok geç kalındı. Burada yaşayan insanların rızası alınıp ona göre bir proje üretilmesi, imar değişikliği yapılması lazım” diye konuştu.

MEVCUT İMAR ALANLARINDAKİ KAT YÜKSEKLİKLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Erikçi, imar değişikliği yapılmadığı için çok katlı binaların inşa edilemeyişinin de Aliağa’nın en büyük problemlerinden birisi olduğunu belirterek, “Hangi çağda yaşıyoruz. Günümüzde artık ileri teknoloji ile evler inşa ediliyor. Eskiden 2-3 yılda tamamlanamayan apartmanlar, şimdi 6-7 ay gibi kısa bir sürede inşa ediliyor. Zemine kazık çakılıp daha sağlam hale getirilerek çok katlı binalar dikilebiliyor. Hangi çağda yaşıyoruz ki biz hala 2-3 katlı binaların imarı ile uğraşıyoruz. Değirmendere ve Cin Deresi gibi mevkilerde 2 katlı evlere verilen imar yükseklikleri değiştirilebilir örneğin. Oralara çok katlı binalar inşa edilebilirdi. Konuyla ilgisi olan kurumların bu duruma çözüm üretmesi, buraların kat sayısının bir an önce arttırılması lazım. İlçedeki mevcut imar alanlarındaki kat yüksekliklerinin değiştirilmesi gerekiyor. Arsa payı çok önemli. Kat sayısını arttırıp bu işe toplu olarak çözüm getirilebilir. Mevcut arsayı ekonomik kullanmak adına arsa kat sayısını arttırarak, yeni teknolojilerle bunların güvenliğini sağlayarak bu işi çözebiliriz. Ne kadar çok kat olursa, arsa katkı payı daha düşük olur. Arsa sahiplerinin daha yüksek fiyata arsa satabilmek için arsalarını bekletmesinin nedenlerinden birisi de bu. Bu durum fırsatçılığı da beraberinde getiriyor. Fırsatçılık olunca bu da daire fiyatlarına yansıyor” ifadelerini kullandı.

TARIMA ELVERİŞLİ ARAZİLER BETONLAŞTIRILMAMALI

Tüm bu çalışmalar yapılırken, tarıma elverişli arazilerin imara açılmasının da karşısında olduklarını dile getiren Abdullah Erikçi, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Ekilecek durumda olan, tarıma elverişli arazilere bir çivi çakılmasına da karşıyız. Hangi mantıkla buralara beton atılıyorsa, betonlaşmaya izin veriliyorsa bu geleceğimize vurulan bir baltadır. Ekilecek araziye kesinlikle inşaat izni verilmemeli.”

Aliağa Ekspres

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları