Avrupa Merkez Bankası (ECB), Eylül 2014'teki toplantısında ekonomiyi canlandırmak ve enflasyonu yüzde 2'ye yakın seviyelere yükseltmek için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0.15 olan politika faizini yüzde 0.05'e, yüzde 0.40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0.30'a ve yüzde eksi 0.10 olan mevduat faizini de yüzde eksi 0.20'ye çekmişti. Banka, bu yılın mart ayındaki toplantısında da politika faizini yüzde sıfıra, marjinal borç verme faizini yüzde 0.25'e ve mevduat faizini de yüzde eksi 0.40'a indirmişti.
VERİLER RUHSAT SAYISI ARTTI
Faizlerin tarihi düşük seviyeye inmesinin ardından Avrupa ülkelerinde, özellikle de Almanya'da düşük faiz oranlarının konut sektörüne etkisi gündeme geldi. Konut için verilen ruhsat sayısındaki artışın en önemli nedenlerinden biri, mali açıdan oldukça cazip görülen düşük faiz oranları.
BU YIL YÜZDE 31.2 ARTTI
Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verdiği bilgilere göre, geçen yıl konut alınan inşaat ruhsatı sayısı 2000 yılından itibaren ilk kez 300 bin barajını aşarak 309 bine ulaştı, önceki yıla göre yüzde 8.4 artış oldu. İnşaat ruhsat sayısındaki olumlu trend, bu yılın ocak-nisan döneminde de devam etti. Yılın ilk 4 ayında konut inşaatına verilen ruhsat sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2'lik artışla 117 bine yükseldi.
CİROLARI DA ETKİLEDİ
Ruhsat sayısındaki artış inşaat endüstrisini de olumlu etkiledi. Almanya'da 20 ya da daha fazla çalışana sahip işletmeleri kapsayan ana inşaat sektörünün cirosu, 2014'e kıyasla yüzde 1.4 artarak geçen yıl 66 milyar Euro'ya ulaştı.Bu arada, ECB'nin, faizleri uzun süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde tutması bekleniyor.