Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2022 yılı şubat ayı emlak verilerini yayınladı.
TÜİK verilerine göre 2022 yılı şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları 97 bin 587 adet olurken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artış gösterdi. Bununla birlikte 88 bin 306 konut satışının gerçekleştiği ocak ayına göre ise yüzde 10,5’lik artış yaşandı.
Yıllık satılık ve kiralık konut fiyat değişimde İstanbul arayı açıyor
Emlakjet verilerine göre şubat ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 8 artarken yıllık artış ise yüzde 119 oldu. Kiralık konut fiyatlarındaki artış ise şubat ayında ortalama yüzde 9 olurken, yıllık değişim ise yüzde 100 olarak tespit edildi. Diğer yandan konut aramalarında, kiralık aramalar geçtiğimiz aylara göre artış gösterirken, şubat ayında konut aramalarının yüzde 34’ü kiralık, yüzde 66 ise satılık konut oldu.
Yıllık satılık fiyat değişiminde yüzde 161 ile İstanbul en büyük artış ile diğer şehirlerle arayı açarken, ikinci sırada yüzde 127 artış ile Antalya bulunuyor. Yıllık satılık fiyat değişimi sıralamasında üçüncü sırada yüzde 111 artışla İzmir üçüncü sırayı alırken, Ankara yüzde 104 artış ile dördüncü, Bursa ise yüzde 92 artışla beşinci sırada yer aldı.
İstanbul yıllık kiralık fiyat değişiminde de yüzde 173 ile liderliği diğer illere kaptırmadı. Yıllık kiralık fiyat değişiminde İstanbul’u yüzde 132’lik artışla Ankara takip etti. Yüzde 107’lik artışla İzmir üçüncü sırada yer alırken; Antalya yüzde 86’lık artışla dördüncü, Bursa ise yüzde 67 artış ile beşinci sırada yer aldı.
En çok konut aranan il İstanbul, ilçe ise Beylikdüzü olmaya devam ediyor
Emlakjet verilerine göre şubat ayında Türkiye’de en çok konut aranan iller sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Aydın, Tekirdağ, Konya, Mersin ve Adana oldu.
Türkiye’nin en çok konut aranan ilçesi şubat ayında İstanbul’dan Beylikdüzü oldu. En çok konut araması yapılan ilçeler sıralamasında ikinci sırada Ankara’nın Çankaya ilçesi ve üçüncü sırada ise yine Ankara’nın Keçiören ilçesi yer aldı. Diğer yandan, en çok konut aranan ilçeler sıralamasında yedinci sırada yer alan İstanbul Sancaktepe’den sonra, Bursa’dan Osmangazi (9.) ve Ankara’dan Sincan’ın yer alması (10.) İstanbul’dan sonra diğer büyük şehirlerde de dış sınırlara artan ilgiyi ortaya koydu.
Alternatif ödeme planları, konut projelerine ilgiyi artırıyor
Emlakjet’in şubat ayında gerçekleştirdiği özel araştırma dosyasında ise satılık konut projesi arayan kullanıcılarına tercihlerini sordu. Araştırma sonuçlarına göre, satılık konut projesi arayan kullanıcıların yüzde 83’ü oturmak için, yüzde 17’si ise yatırım için arama yapıyor.
Oturmak için konut projesi arayan Emlakjet kullanıcılarının “konut projelerinde yaşamak isteme sebepleri” arasında “alternatif ödeme planları” yüzde 39 ile birinci sırayı aldı. İkinci sırada yüzde 27’lik oranla güvenlik, bakım, otopark gibi konuları içeren gelişmiş site hizmetleri alırken, sosyal imkanlar yüzde 18 ile üçüncü sırada yer aldı.
Yatırım için konut projesi arayan kullanıcıların da tercih sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 41 ile “alternatif ödeme planları” aldı. Yatırım için konut projesi arayanların ikinci sebebi ise, yüzde 28 ile bu projelerdeki konutların “kolay geri satılabilmesi ya da kiralanması” oldu. Yüksek getiri oranı ise sebepler arasında yüzde 22 ile üçüncü sırada yer aldı.
Büyük şehirlerde çeper ilçeler yükseliyor
Şubat ayı verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “2022 yılının ilk aylarında orta hareketlilikte bir piyasa ile karşı karşıyayız. Değişken ekonomik koşullar, hareketli gündem sırasında birçok satıcı ve alıcı gayrimenkul kararlarını erteledi. Yatırımlarını güvenilir bir yatırım aracıyla değerlendirmek isteyenlerse gayrimenkule rağbet etmeye devam ediyor. Talebin nispeten düşük olduğu aylar, özellikle yatırımcılar için iyi pazarlık fırsatları sunuyor. Öte yandan raporumuza göre en çok konut aranan bölgelerde büyük şehirlerdeki çeper ilçeler dikkat çekmeye devam ediyor. En çok konut aranan ilçeler arasında İstanbul’dan sonra diğer büyük şehirlerde de çeper ilçelerin yükselişini görüyoruz. Fiyatların oldukça yükseldiği merkez bölgelerden çeper bölgelere talep akışı uzun bir süre devam edecek. Bu ay gerçekleştirdiğimiz proje aramaları anketi ise kullanıcıların alternatif ödeme metotlarını ne kadar önemsediğini ve pandemi sonrası önemi artan güvenlik konusunun altını çiziyor. Alternatif ödeme yöntemlerinin sunduğu kolaylık, güvenlik ile ilgili kaygıların artması ve sosyal imkanlar her geçen gün daha çok kullanıcıyı büyük veya butik konut projelerini değerlendirmeye yönlendiriyor.” dedi.
Yüksek kazanç avantajı sunuyor
Konut projelerine yatırım için yönelen ciddi bir kitle bulunması hakkında değerlendirmede bulunan Kızılbük GYO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, “Yarım asra yakın süredir konut üretimi yapan bir grup olarak Türkiye’deki konut yatırımcısının profilini çok yakından tanıyoruz. Türkiye’de konut alımı her zaman, hatta oturum yapılacak olsa bile, bir yatırım aracı olarak da görülür. Toplum olarak ‘bir ev sahibi olmayı’ en büyük maddi güvencelerden biri olarak sayıyoruz. Gerek orta gerekse uzun vadede dönüp baktığımızda gayrimenkulün her zaman en güvenilir ve kazançlı yatırım araçlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. İster döviz ister faiz ya da herhangi bir başka emtia ile kıyaslandığında gayrimenkul, en fazla artış sağlayan yatırım aracıdır. 2022’nin ilk haftalarında duyurduğumuz gibi Sinpaş’tan gayrimenkul yatırımı yapanlar da son 5 yılda dolardan daha yüksek getiri elde ettiler. Elimizdeki veriler Sinpaş projelerinin tüketicinin gözünde ne kadar güvenilir bir yatırım aracı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sinpaş’lılar evlerinin değerlenmesi sayesinde dolara karşı dahi yüzde 40 ile yüzde 212 aralığında daha karlı olurlarken, üstelik ya mutlu bir şekilde sıcak yuvalarında yaşadılar ya da evlerini kiraya vererek bu kazançlarının üstüne bir de kira geliri elde ettiler.” dedi.
Risksiz yatırım fırsatı sebebiyle tercih ediliyor
Emlakjet'in anket sonuçlarını değerlendiren Emlakjet Prestige üyesi, Realty World ELFİ Yöneticisi Özkan Aydemir konut projelerine rağbetin pandemi sonrası yaşam ile ilişkisi üzerine, “Pandeminin ortak yaşamdan bireysel yaşama doğru bir yönelim sağladığı gerçeğini göz ardı edemeyiz. Genel olarak bakıldığında müstakil yaşama doğru bir talep artışı oldu ancak bununla birlikte müstakil yaşam dışarıdan düşünüldüğü gibi kolay bir yaşam alternatifi değildir. Bu sebeple projelerden yer arayanların önceliği pandemiden ziyade yaşamsal kolaylık, rahatlık ve statü kriteri olarak öne çıkmaktadır. Yani daha iyi ve daha rahat bir yaşam beklentisi içerisindeki kişiler açısından sosyal imkanlar ve gelişmiş site imkanları çok daha belirleyicidir. Pandeminin bu tarz yaşamsal alanlardaki tek etkisi mimari projelerdeki birtakım değişikliklerdir; ki bu da bahsettiğim gibi sınırlı bir etkidir.” dedi.
Konut projesi yatırımı için öne çıkan sebeplerden olan kolay geri satma ve kiralama avantajı hakkında da yorumda bulunana Aydemir, "Yatırım mantığı göreceli kısa ve orta vadede kazanç odaklı olduğundan alan kişi açısından kolay satış veya kolay kiralanabilme olasılığı belirleyici unsurdur. Bu sebeple marka projelerden doğru ödeme yöntemleri ile doğru bölgeden bir alım yapmak önemlidir. Haliyle bu kriterleri dikkat alanlar açısından proje yatırımı kısmen daha az riskli ve maddi likiditeyi kullanabiliyor olma avantajı ile tercih önceliği yaratmaktadır." dedi.