Antalya'da son dönemde yaşayan küçük ölçekli depremler şehirde bulunan riskli binaları yeniden gündeme taşıdı. Yaşadıkları binalarını riskli görüp kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne şimdiye kadar 10 bin 386 başvuru gerçekleşti. Bu binaların 9 bin 796'sının yıkımı yapıldı. 2018-2019 yıllarında riskli yapı ilan edilen yapılardan yıkımı yapılanların sayısı ise bin 465 olarak açıklandı.
İLK SIRADA KEPEZ VAR
Riskli yapıların en fazla olduğu ilçelerin başında Kepez açık ara ilk sıraya yerleşti. Şimdiye kadar Kepez'de 7 bin 19 riskli yapının yıkımı gerçekleşti. İkinci sırada Muratpaşa ilçesi gelirken ilçede bin 276 riskli binanın yıkımı yapıldı. Manavgat'ta 641, Alanya'da ise 243 riskli yapı yıkıldı. Gündoğmuş, İbradı ve Akseki'de riskli yapı başvurusunda bulunulmaması dikkat çekti. Kaş ise 11 riskli yapı ile en az riskli binası bulunan ilçe olarak açıklandı.
KİRA YARDIMI YAPILIYOR
Riskli ilan edilen yapılara vatandaşların mağdur olmaması için devlet tarafından kira yardımı veriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü, ailelerin mağdur olmaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18 ay boyunca bir defaya mahsus olarak her kişi için 1 konut ve 1 işyerini kapsayacak şekilde kira yardımı yapıyor. Antalya için aylık bin 85 lira olarak açıklanan kira yardımının her yıl TEFE ve TÜFE oranına göre arttığı kaydedildi. Son 2 yılda 62 milyon 266 bin 573 lira olmak üzere şimdiye kadar 149 milyon 875 bin 533 lira kira yardımı yapıldı.
DÖNÜŞÜM ŞART
Riskli mahallelerin listesine bakıldığında ise mahalleler, "Muratpaşa ilçesinde Güvenlik, Üçgen, Memurevleri, Altındağ, Deniz, Kızılsaray, Kışla, Elmalı, Yüksekalan, Balbey, Sinan, Haşimişcan ve Gençlik Mahalleleri ile Kepez ilçesi Fatih, Göçerler, Çamlıbel, Esentepe, Çankaya, Erenköy, Yavuz Selim, Kazım Karabekir ve Kanal Mahallesi" olarak sıralanıyor.