Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Merkezi, meslek içi eğitim seminerini 24,25 ve 26 Şubat tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirdi. Seminerin ilk günü, ŞPO Antalya Şubesi tarafından "Antalya'da Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Sorunları ve Çözümleri" konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, ŞPO eski Genel başkanı Necati Uyar ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mimar ve Şehir Plancısı Feridun Uyar konuşmacı olarak katıldı. Sadece Hürses Gazetesi'nin izlediği panelde, Kentsel Dönüşüm batı ülkeleri ve Türkiye deneyimleri ile birlikte Kentsel Dönüşümün ilkeleri ve Antalya'da gerçekleşen Kentsel Dönüşüm projeleri konusunda bilgiler verildi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ANLAMI
Kentsel dönüşümün kendi başına kavram olarak çok da fazla karşılığı olmadığının altını çizen YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekai Zekai Görgülü, kavram olarak, kentsel yenileme, kentsel sağlıklaştırma, kentsel koruma ve yeniden canlandırma gibi ya tek başına ya da birlikte kullanılan bir şemsiye kavramı olduğunu söyledi. Türkiye de kentsel dönüşümün aynı kavramda olduğu belirten Görgülü, "Örneğin bizde bile sokak diliyle, kentsel dönüşüm denilen yasanın adı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanundur, ama hiçbir ilgisi yoktur" şeklinde konuştu.
PLAN YETKİSİ OLAN 23 KURUM VAR
Prof. Dr. Görgülü şunları söyledi: "Şu an da imar planı yapıp onaylayan yetkisi olan 23 kurum var. Bu kurumların içerisinde Özelleştirme İdaresi var, TMSF var, TOKİ ve vs var. Böyle sürdürülmesi mümkün değil, çünkü parçacık planlama ile götürülüyor. Bunun sürdürülebilirliği yok. Ama şu an merkezi yönetim bunun farkında. Tabi bu böyle olunca talebe dayalı, her hangi bir plana tabi olmadan yer seçimi kriterlerine, işlev anlamında hiçbir şekilde uyum sağlamayan parsel ölçeğinden büyük parçalara kadar giden parçacık planlarla bütün bu taleplere yanıt vermek ve akışkan sermaye ile bir anlayış götürülüyor. Bu durum sürdürülebilir" değil"
İMAR PLANLARIN İÇİ BOŞALTILDI
"Kentsel dönüşüm öyle bir hale geldi ki; nerede bir sorununuz varsa kentsel dönüşüm torbasının içine atılıyor" diye konuşan Görgülü, "Yani gecekondu problemimiz mi var kentsel dönüşüme, sanayi probleminiz mi var kentsel dönüşüme, imar alanlarıyla ilgili probleminiz mi var kentsel dönüşümün içine atılıyor. Böyle bir anlayış olamaz. Bu ancak kente müdahaledir. Plansız kentsel dönüşüm olmaz. Ya da tek başına planladığınız alanı kentsel dönüşüm diyerek götürmeye kalkarsanız oflarsınız. Biz kentsel dönüşümden ne anlıyoruz? dediğimiz zaman aynen şu noktaya geldik; sadece fiziksel dokunun yeniden yapılıp inşaa edilmesi gibi bir anlayışımız var. İmar planı çok önemli bir şey. Ama imar planlan öyle bir hale getirildi ki, içi tamamen boşaltıldı" dedi.
GECEKONDU BÖLGESİNE DÖNÜŞÜM
ŞPO eski Genel Başkanı Necati Uyar, kentsel dönüşümün temel ilkeleri ve kentsel dönüşümün ne olduğu konusunda sunum yaptı. "Kentsel dönüşümün 6306 sayılı kanun adı altında gecekondu bölgelerinde yapılıyor" diyen Uyar, "Sormak gerekiyor; o gecekondu bölgelerinde ne zaman bir deprem afeti ya da başka bir afet olayı yaşandı mı? diye ŞPO olarak soruyoruz. Kentsel dönüşüm projesi olarak isimlendirilen planlara karşı açılan davalarda ortaya çıkan; boş, yapılaşmamış alanlarda kentsel dönüşüm olmaz. Planı bulunan alanlarda plan kararları önceliklidir. Benzer tespitleri içeren yargı kararlarım devre dışı bırakmaya yönelik 'yasal dayanak' arayışı 2010 yılında TBMM'ye taşındı ve AKP, CHP ve MHP'li milletvekilleri ayrı ayrı önerge vererek mevzuat eli ile kuralsızlaştırıldı " dedi.