Arazi Toplulaştırma İle İlgili Önemli Düzenleme

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetlerine ilişkin değişiklik yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının "Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi  Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair  Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Yeni yönetmelik değerlendirildiğinde, isteğe bağlı toplulaştırma, proje alanı içerisinde sayıca  ve sahip oldukları arazilerin alansal olarak yüzde 50'den fazlasına malik bulunan  arazi sahiplerinin veya kanuni mirasçılarının yazılı muvafakati ile yapılacak.
 
Köy tüzel kişilikleri, belediyeler, kooperatifler, birlikler gibi  tüzel kişilikler veya kamu kuruluşları, gerekçe raporları ile başvuruda bulunarak toplulaştırmayı talep edebilecek. 
 
Gerekçe raporunun yeterli görülmesi halinde, isteğe bağlı yapılacak  arazi toplulaştırması projeleri için proje alanı içerisinde sayıca ve sahip  oldukları arazilerin alansal olarak yüzde 50'den fazlasına malik bulunan arazi  sahiplerinin veya kanuni mirasçılarının yazılı muvafakati alınacak.
 
Toplulaştırmanın yapılacağı alanda, uygulamayı geciktirmemek için 3 yılı  geçmemek üzere, yapılacak bitkisel üretimin tür ve çeşidi, kapsayacağı alan  çiftçilerin de katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) veya proje  idaresince kararlaştırılacak ve tutanak altına alınacak.
 
Alınan bu karar, nedeniyle DSİ veya proje idaresinin internet  sitesinde ve mahallinde bulunan muhtarlık binası, köy konağı ve camisinden birinde ve  yerleşim biriminin bağlı olduğu kaymakamlığın ilan tahtalarında açıklanacak. Karara uyulmaması uygulamayı ertelemeyecek. Arazi toplulaştırma projesinin  uygulama çalışmalarına başlanacağı da yerel ekim mevsiminden en az 30 gün önce  aynı yöntemlerle açıklanacak.

Gelir kayıpları karşılanacak

Arazi toplulaştırması nedeniyle kısıtlama getirilen alanlarda ürün ve  mütemmim cüzlere verilecek zarar ile taşınmaz sahiplerine yeni parseller teslim  edilene kadar, zarar verilerek işgal edilen ve ekilemeyen sonraki yıllar için  kullanılamayan alanlar nedeniyle oluşabilecek gelir kayıpları, arazi  toplulaştırmasını gerçekleştiren DSİ veya proje idaresince karşılanacak.
 
Tapuda kanal, yol ve mera gibi kamunun ortak kullanımına tahsis  edilmiş ve maliki belli olmayan alanlarda zarar, ziyan ve gelir kaybı ödemesi  yapılmayacak.
 
Arazi Derecelendirme Komisyonu tarafından belirlenen denklik dönüşüm  katsayılarını ve parsellerin birim değeri cinsinden karşılıklarını gösterir mülkiyet listesi ve arazi derecelendirme haritası, mahallindeki muhtarlık binası, köy konağı ve camisinden biri ve yerleşim biriminin bağlı olduğu kaymakamlığın ilan tahtalarında ve uygun olması durumunda internet ortamında 30 gün süreyle askıya çıkarılıp ilan edilecek ve açıklanacak.
 
Arazi malikleri ve diğer ilgililer, arazi derecelendirmesine ilişkin itirazlarını, ilanın başlangıcından ilanın kaldırıldığı günü takip eden iş  gününün mesai bitimine kadar yazılı olarak DSİ veya proje idaresine yapabilecek.  Bir belgeye dayanmayan ve yazılı olarak yapılmayan itirazlar incelenmeyecek.

Toplulaştırma sahasında arazisinin olduğu arazi malikleri ile işletme  bazında yeni parselasyon planıyla ilgili tercihlerinin alınacağı mülakatlar gerçekleşirken, bu mülakatlar, arazi malikleri adına, "mülakat yetkilendirme  formu"nun DSİ veya proje idaresine ibrazı durumunda yapılacak. 
 
Proje alanı olarak belirlenen tesislerden direk ve trafo yeri, dinlendirme  ve depolama havuzları gibi ardından ruhsata tabi yasal işlemler gerektiren  yerler, mümkünse, Hazine adına tescil edilecek. Aksi halde ilgili kurumca kamulaştırma yapılacak.
 
Arazi toplulaştırması çalışmasında sona gelinmiş ve tescillenen alanlarda mahkeme kararları ve idareden kaynaklı maddi hatalar gibi zorunlu durumlarda yapılacak değişikliklerle ilgili uygulamalar için yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı  aranmayacak. DSİ veya proje idaresinin onayı ile gerekli düzenleme gerçekleşecek ve uygulama sonucunda oluşan yeni durumla ilgili teknik dosya hazırlanıp kadastro müdürlüğüne gönderilecek.


 
Diğer taraftan  yönetmeliğin "Arazi toplulaştırması projelerinde köy  sınır değişimleri sonucu üzerinde sabit tesis bulunan parsellerin komşu köy  sınırına geçmesi halinde taşınmaz üzerinde bulunan mütemmim cüz bedelleri ile  malikin bulunduğu yerleşim yerinin projesi tamamlanıp yeni yer teslim edilinceye  kadarki gelir kaybı DSİ veya proje idaresi tarafından ödenir." kararı yürürlükten kaldırıldı.

Arsa-Arazi Haberleri

Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak
Emlak Konut GYO Çeşme’de 1,5 milyar TL Değerinde 17 Arsa Satın Aldı
TOKİ 'İlk Evim Arsa' Projesinde Önemli Gelişme!