Araziye Ev Yapmak İsteyenlere Uyarı

Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül araziye ev yapmak isteyenleri uyararak, önemli bilgiler verdi

Hem sürekli artan konut fiyatları ve hem de şehirden uzak bir bölgede yaşama isteği, araziye ev yapımına talebi de artırdı. Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül araziye ev yapmak isteyenleri uyararak, önemli bilgiler verdi. Sürekli olarak artış gösteren konut fiyatları ve şehirden uzak bir bölgede yaşama isteğiyle arsa ve arazi satışları zirve yaptı. Arsa ve arazi alanlar aldıkları toprağa ev yapmak isterken, dikkat etmeleri gereken bazı detaylar da bulunuyor.

Güdül, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada araziye ev yapmak isteyenleri uyararak, önemli bilgiler verdi. Güdül paylaşımında "Her kuşun eti yenmediği gibi her tarlaya da ev yapamazsınız" ifadelerini kullandı: Güdül, “5 bin metrekare Kuralı: 5 bin metrekareden küçük tarlalara yasal olarak ev inşa edilemez. Yol ve Cephe Şartı: Tarlanız 5 bin metrekareden büyük olsa bile, eğer kadastral yolu yoksa ya da varsa ve cephesi 25 metreden az ise yine ev inşa edilemez. Tarım İl Müdürlüğü Sınırlaması: Tarım İl Müdürlüğü tarafından belirlenen ova sınırları içindeki tarlalara, büyüklük ne olursa olsun ev yapılamaz. Büyüklük ve Bağımsız Bölüm Alanı: Tarla 5 bin metrekarenin üzerindeyse, yapılacak evin bağımsız bölüm alanı (örneğin, 150 metrekare) tarlanın büyüklüğüne eklenir; yani 150 m²'lik bir ev için tarlanın en az 5 bin 150 metrekare olması gerekir. Ayrıca, yapı komşu parsel ve kadastro yolundan belli bir mesafede içeride olmalıdır.

DSİ Çalışmaları ve Sulama Alanları: DSİ tarafından sulama için çalışma yapılmış alanlar, 5 bin metrekareden büyük olsa dahi ev yapımına izin vermez. Sit Alanı Kısıtlaması: Sit alanları içindeki tarlalara, büyüklüğü ne olursa olsun ev inşa edilemez. Kooperatif ve Hobi Bahçesi: Tarımsal nitelikli kooperatifler aracılığıyla hobi bahçesi ya da tiny house tipi yapılar inşa edilemez ve satılamaz. Konteyner ve Prefabrik Binalar: Mevzuatta konteyner veya prefabrik bungalov yapımına izin veren özel bir madde bulunmamaktadır. Ruhsatsız yapılar her zaman yasa dışıdır. Kaçak Yapılar ve Belediyeler: Belediyeler kaçak yapıları kabul etmez. Kaçak yapılar yıkılır, cezai işlem uygulanır ve durum kolluk kuvvetlerine bildirilir. Bu durum hapis cezası da dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.

Sondaj Yasağı ve Cezalar: Sondaj yapılması yasaklanmıştır ve yasa dışı sondaj ciddi para cezalarına neden olabilir. Elektrik ve Su Bağlantı Sözleri: "Elektrik ve su yakında bağlanacak" vaatlerine itibar etmeyin, bazı bölgelere bu hizmetler asla ulaşmayabilir. Tarlanın Vasfı Değişmez: Tarlanın etrafını çevirmeniz, örneğin duvar örmeniz veya tel çit çekmeniz, onun arsa statüsü kazanmasını sağlamaz 'Arsa' Etiketli Tarlalara Dikkat: Köy içi imarlı ve kırsal yerleşik alan lejantına sahip yerler dışında, tarlaya 'arsa' yazılmasının bir anlamı yoktur. Köy içi yerleşik alan sınırları içindeki tarlalara ev yapımı mümkün olabilir.”

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız