Arsa Sahipleri Oranları Düşürmeli!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Nadir Vurankaya, inşaat maliyetlerindeki artışın en önemli etkenlerinden birinin arsa maliyeti olduğunu belirterek arsa maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Nadir Vurankaya,  ekonomik saldırı sonucu döviz kurlarının yükselmesi sebebiyle zorluklar yaşayan müteahhitlerin, bunun sonucunda başta demir ve beton olmak üzere inşaat sektörüyle ilgili 550 kalem ürünün fiyatında yüzde 40’lara varan oranlarda artışla karşılaştığını dile getirdi.

Müteahhitlerin artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtamadıklarını dile getiren Vurankaya, “Artan maliyetleri şimdiye kadar çok zor şartlar altında sübvanse ettik. Şartlarımızı zorlayarak ilave kampanyalar ve indirimlere gittik. Bu aşamadan sonra maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmamız da mümkün değil. Döviz fiyatlarında yaşanan artış vatandaşın alım gücünü de etkiledi. Konut faiz oranlarının da yükseldiği bir ortamda konut fiyatlarında yaşanacak artış sektörü iyice çıkmaza sokacaktır. Konut kredilerinin vatandaşların ödeyebileceği makul seviyelere çekilmesi için müteahhit ve bankalar arasında anlaşmalar yapılmalı bankaların ve müteahhitlerin karlarından bir miktar fedakarlıkta bulunarak oranların maksimum 1,20 civarına indirilmesi sektörün canlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla sektörün rahat nefes alabilmesi için maliyetlerin azalması gerekiyor” diye açıklama yaptı. 

"Arsa sahipleri oranları düşürmeli"

İnşaat maliyetini artıran en önemli etkenlerden birinin de arsa fiyatları olduğunu dile getiren Nadir Vurankaya arsa maliyetlerininde azalması gerektiğini de söyledi.  Arsa sahiplerinin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Vurankaya, arsa sahiplerinin yüzde 50’yi aşan oranlarda inşaatlardan hak talep etmesinin de maliyetleri anormal bir şekilde artırdığını, oranların yüzde 35 civarı olması gerektiğini ifade etti. Vurankaya, “Bu oran sürdürülebilir bir oran değil. Kur kaynaklı maliyet artışları, belediye harçları, yol harçları, hafriyat harçları gibi giderlere bir de arsa sahiplerinin istekleri eklenince arsa sahiplerinin istediği oranın sürdürülebilir olmadığı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu aşamadan sonra bu oranın daha aşağılara çekilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Arsa-Arazi Haberleri

Çeşme'de İmara Açılan 439 Dönümlük Arsanın Sahipleri Belli Oldu
TOKİ Sattı, Büyükşehir Belediyesi Dava Açtı!
Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak