Kat karşılığı arsa oranlarının bu kadar yükselmesinin nedeninin müteahhitler olduğunu ifade eden İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, “Biz Mavişehir‘de yüzde 25 oranla inşaat yaptık. Yan tarafımızda başka bir firma yüzde 23 ile yaptı. Mavişehir Mavi Ada yıllarca yüzde 40 oranla inşaat yapacak müteahhit bulamadı. Yüzde 35 ile verildi. İnşaat sektöründe bir yükseliş başlayınca firmalar ikinci, üçüncü, dördüncü işi almaya başladılar ve kat karşılığı rakamlar yüzde 50’den sonra yüzde 60’lara dayandı. Bunun tek sebebi firma temsilcilerinin gidip hak sahiplerine çok yüksek oranlarda kat karşılığı oran teklif etmesinden kaynaklanıyor. Bu oranların sürdürülebilir olması mümkün değil. Şehrimizde özellikle depremden sonra çok yüksek oranlarda kontratlar yapıldı ve kontrat yapılan bu işler, maliyetler çok yükselince yapılamaz hale geldi. Yıkılan bir çok yer şu anda müteahhit arıyor” dedi.
MÜTEAHHİT ARSA SAHİBİNİ ZENGİN ETMEK İÇİN İNŞAAT YAPIYOR
“Eskiden biz müteahitler arsa arıyorduk şimdi arsa sahipleri müteahhit arıyor” diyen Azat Yeşil sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Aslında İzmir arsa sorunu yok. Arsa, spekülasyoncuların elinde ve yüksek oranla verecek müteahhit arıyorlar. Bu yüksek oranlı arsalarda üretilecek konutlar satılamayacak meblağlara ulaşıyor. Bugün Bayraklı’nın hepsi imara açık, buyurun arkadaşlar herkes yapabilir. Matematik uysa herkesin yapacağı kadar arsa var. Bütün arsa sahipleri kat karşılığı yerlerini veriyor. Yüzde 40 ile 38 ile bana teklif ediyorlar. Ben yapamam diyorum. Maliyetler yüzünden yüksek yapıların bugün gerçekten yapılabilirliği kalmamış. Yapan arkadaşlarımız da var ama arsa sahibini zengin etmek için yapıyor. bu konunun aşılması biraz müteahhitlik sektörünün Müteahhitler Odası’nın kurulup daha örgütlü bir şekilde, daha mantıklı bir şekilde işlerin yapabileceği noktalara getirilmesiyle mümkün olacak. Oranların yüksek olması şehirleşme açısından da kötü binaların üretilmesine sebep oluyor. 2025 yılında yapacağımız binaların biraz daha çevreci olması lazım, sürdürülebilir olması lazım, otopark ihtiyacını yeterli seviyede olması lazım. Bugün yapılan hiçbir binanın otoparkı yeterli değil hepimiz biliyoruz.
KAT KARŞILIĞI 3-4 BİNA YAPACAĞINIZA ARSASINI SATIN ALIP 1 BİNA YAPIN
Azat Yeşil sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Kentsel dönüşümün kat karşılığı oranından ziyade parasal bir değer olarak ifade edilebilecek şekle dönüştürmemiz lazım. Evi kentsel dönüşüme giren kişinin tabiki metrekare kaybı olacak. Müteahhitle mülk sahibinin riski eşit oranda bölüştürerek, orta yolun bulunarak dönüştürülecek şekle getirdiğinde inanın şu anki ekonomik krize rağmen birçok meslektaşımız o şartlarda yapmayı talep edecektir. Benim meslektaşlarıma önerim kat karşılığı gidip yapmayın. Kat karşılığı 3-4 bina yapacağınıza arsasını satın alın bir tane bina yapın. Mesleğin dışındaki insanların gelip arsaları alıp, bunu bir rant aracı olarak müteahhitlere vermesine de engel olun. İzmir’de bazı şeylerin düzelmeye başladığını görüyorum. 2008’lerdeki oranlara bir dönüş oluyor.