Arsa almak uzun vadede daima kazandırır. Arsa yatırımı yapmanın, konut almaya benzemez. Çünkü konutu gezerek muhtemel sorunları görebilir veya belediye ile tapu ve kadastro müdürlüğünden imarla ilgili pürüzleri araştırabilirsiniz. Arsa almak ise daha detaylı araştırma gerektirir. Unutulmamalıdır ki konut kira getirir, ancak arsanın getirisi yoktur; Üzerine vergi de vermek gerekir.
Arsa satılmak istendiğinde reel bazda kar ettirmelidir.
Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmelidir. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmelidir. Konut, ticari alan, iş yeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli, zemin etüdü incelenmelidir. İpotek, şerh, haciz, özel şahıs, şirket veya kamu kuruluşuna ait kullanım hakkı gibi mülkiyetle ilgili bir sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır.
Altyapısı olmayan yerden alınacak arsa, çok uzun vadeli bir yatırımdır. Yolun nereden geçeceğine dair bilgi sahibi olmak önem taşır. Yollar ya en tepe ya da en taban alanlardan geçer. Arsa, satılmak istendiğinde reel bazda kar ettirmelidir. Bunu sağlayabilmek için ilk ve en önemli kural arsa yatırımını değerinin altına satın alabilmektir. Önemli olan alırken kazanmak.
Toprağa yaptığınız yatırımın karlı olması için nelere dikkat etmek gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.
1) Doğru Fiyattan Alım Yapın
Mal alınırken kazanılır deyimi en çok toprak alımları için geçerlidir. Doğru fiyattan alınmış bir toprak asla kaybettirmez. Unutmayın yatırım kazancınızı alış fiyatınız belirler
2) Şehrin Gelişen Aksını Takip Edin
Gelişim aksi yönündeki toprak yatırımı her zaman diğer bölgelerdeki yatırımlardan daha fazla kazandırır. Bunun için iyi bir araştırmanın yanı sıra, gelişimi iyi okuyabilmek de oldukça önemlidir.
3) İmar Planlarını Okuyun
Doğru bir ürün alımı yapabilmek için bölgedeki proje ve planları çok ciddi incelemek gerekir. Bu konuda bilginiz yoksa mutlaka bir uzman yardımı alın.
4) Ateşli Alıcı Olmayın
Bir duyum almış olabilirsiniz; Aynı bölgede çok kazanmış bir arkadaşınız olabilir. Asla ateşli alıcı olmayın. Unutmayın toprak asla bitmez ve de her zaman kazandırır. Ateşli alıcılar hata yaparlar en kötüsü de pahalı alım yaparlar.
5) Planlarınızı 3 Zaman Diliminde Yapın
Toprak yatırımcısı iseniz mutlaka tavsiyem kısa, orta ve uzun vadeli planlarda alımlar yaparak riski dağıtın; Kar marjınızı artırın. Kısa vadede ucuz alın hızlı satın. Orta vadede proje bölgesinden alın, değerlendirin ve satın. Uzun vadede büyük kazançlar hedefleyin.
6) Merkezi Boşverin Çevresine Odaklanın
Gelişim merkezinde rantın büyüdüğü yerde risklerde o oranda artar. Bu nedenle gelişimin merkezinden değil, çevresinden alım yapın. Metrekare fiyatları ucuz olanları tercih edin. Gelişim ivme yönünü görerek alım yapılacak çevreyi belirleyin.
7) Kaçırdıklarınıza Üzülmeyin
Ateşli alıcı olmak ne kadar kötüyse, kaçan ürün için canını sıkmakta o kadar kötüdür. Unutmayın her zaman doğru toprak yatırımı vardır. Kaçana üzülmek yerine fırsata odaklanın.
8) Bölge Gelişim Planlarını İyi İnceleyin
Gelişim planları, ürününüze en fazla değer katacak parametrelerin başında gelir.
9) Resmi İşlemlerinize Dikkat Edin
“Ticaret ayrıdır, dostluk ayrı” sözünü asla unutmayın. Kapora vermeden önce iyi düşünün. Tapu işlemlerinize özen gösterin. Aldıktan sonra araştırma yapmayın. Yabancılar avukatlık hizmetini en fazla anlaşma öncesinde alırlar; Başlarda ağrımaz. Bizler ise genellikle hiçbir şeyi okumadan imzalarız, sonra avukat ile durumu çözmeye çalışırız.
10) Satış Zamanını İyi Belirleyin
Satış için çok acele de etmeyin geç de kalmayın. Toprak yatırımlarının artışta olduğu ve de resesif geçen dönemleri vardır. Resesif dönemlerin başında iseniz satabilirsiniz. Ama sonuna geldiğinizde bekleyin tekrar artışa geçtiği maksimum noktada satışı gerçekleştirin.
11) Kendinize Güvenilir Bir Emlak Yatırım Danışmanı Bulun
Unutmayın bu adımı başta yaparsanız diğer on adımı sizin için daha kolay ve hızlı olacaktır.
Sonuç: Doğru yerde, doğru zamanda, doğru arsa yatırımı yapmak ve birikimlerinizin güvenle artması için dikkat etmeniz gereken 4 temel kural vardır.
Kurumsal firmaları tercih edin
Gelişmeye açık lokasyonları tercih edin
Resmi kurumlardan teyit edin
Ödemenizi tapu teslimi sırasında yapın