Asaş Alüminyum'dan Almanya'ya 600 Konutluk Proje

Asaş Alüminyum Almanya'da 600 konutluk yeni bir proje hayata geçirecek. Projeyi Tabanlıoğlu mimarlık hazırlayacak.

Sakarya Akyazı’da 800 bin metrekarelik bir alanda alüminyum profil, alüminyum panel, kompozit panel, alüminyum yassı mamuller üreten bir sanayi şirketi olan ASAŞ, geçtiğimiz yıl Almanya’da da yatırım yaptı. Almanya’da Neuwied’te yerel belediyenin talebiyle ASAŞ 600 konutluk bir projeye imza atacak. ASAŞ’ın CEO’su Derya Hatiboğlu, ASAŞ’ın yeni hedeflerini  anlattı. 

1- ASAŞ bir aile şirketi değil mi?
Evet. 3 kuzen tarafından 1990 yılında kurulmuş. Ancak ailenin 150 yıllık bir ticari geçmişi var. Kuzenlerden biri alüminyum alanında boşluğu görünce bu alanda yatırım kararı alınıyor ve ASAŞ kuruluyor. Tamamen sıfırdan bir şirket kuruyorlar. Birbirini destekleyen ürünlerle dev haline geliyorlar.

2- Siz profesyonel yöneticisiniz. Farklı alanlarda yurtdışı deneyimleriniz de var.
Evet. Amerika ve Belçika’da çalıştım.

3- ASAŞ’la yolunuz nasıl kesişti?
Aileyi tanıyordum. ASAŞ alanında öncü bir şirket. Farklı distribütörlerle çalışıyor. Otomotiv sanayi, inşaat, ambalaj gibi farklı sektörlere üretim yapıyor. Yabancı şirketlerin önemli bir tedarikçisi. Üretiminin yüzde 75’i endüstri alanında.

4- Hep katma değerli ürün ihracatını konuşuyoruz. Sizin alanınızda katma değerli ihracat ne kadar mümkün olabiliyor?
Ortalama ton başına 3 bin dolar civarı bizim ihracatımız. Yani kilogramı 3 dolar. Biz katma değerli alanlara odaklanmak istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Profil göndermek de mümkün biz set haline getirip, müşterilerin istediği formu tutturup göndermek istiyoruz. Bunun için de çalışıyoruz.

5- En çok hangi ülkeye ihracat yapıyorsunuz?
Kuzey Amerika ve Almanya. Amerika bir süredir ilk sırada yer alıyor. Alüminyum kullanımı gelişmiş ülkelerde daha çok. Avrupa’da kişi başına düşen 25 kg, Türkiye’de 10-11 civarında.

6- Kompozit üretimi de yapıyorsunuz. En çok hangi sektörlerden talep var?
Alüminyum ve yanmaz madde karışımıyla yanmazlık sınıfı çok yüksek olan kompozit malzeme elde diyoruz. En çok inşaat alanında kullanılıyor. Bir yüksekliğin üzerindeki her binada kompozit malzeme zorunluluğu var, son Londra’daki yangında bunun ne kadar önemli olduğunu gördük.

7- Ar-Ge merkezinizde kaç mühendis var? Neler yapılıyor?
80 kişi çalışıyor Ar-Ge’de. Sektörün dinamiklerini gözeterek yenilikçi çözümler peşindeyiz. Alaşım geliştirme, proses geliştirme ve ürün geliştirme yapıyoruz.

8- Patent başvurularınız var mı?
Avrupa Birliği tarafından desteklenen Shift to Rail programı kapsamında Türkiye’de ilk defa Mat4Rail projesi ile AB’den hibe alıyoruz. İnovatif çıkış kapısı tasarımı üzerine çalışıyoruz. Uluslararası patent başvurularımız var.  ASAŞ aynı zamanda 15 yıldan fazla bir süredir raylı sistemler için ürünler üretiyor. Türkiye’nin ilk IRIS sertifikasına sahip alüminyum üreticisi konumundayız. ASAŞ, Türkiye’deki uzay çalışmaları kapsamında uydulardaki elektronik devrelerin soğutulmasında kullanılan ‘eksenel oluklu ısı borusu’nun geliştirilmesine de destek veriyor. Türkiye’de ilk ve tek üretici konumunda.

PARİS’DEN DUBAİ’YE

9- Hangi şirketlere üretim yapıyorsunuz raylı sistemlerde?
Alstom, Siemens, Bombardier, Caf, Hyundai Rotem gibi firmaların onaylı üreticisi konumundayız. Şimdiye kadar seti  5-7 vagondan oluşan 1000’den fazla tramway seti ihracatı gerçekleştirdik. ASAŞ’ın profillerinden üretilmiş tramvaylar, Paris, Lyon, Nice, Tours, Dijon, Sidi Bel Abbel, Casablanca, Dubai vb  şehirlerde kullanılmaya devam ediyor.

10- Almanya’da yeni bir yatırım yaptınız. Üretim mi yapacaksınız Almanya’da?
Almanya Neuwied şehrinde 70 bin m2’lik kapalı alana sahip 880 bin m2’lik bölgeyi satın aldık. Oradan Orta ve Batı Avrupa ülkelerine de direkt hizmet sunabileceğiz. Bizim için çok önemli bir bölge lojistik açıdan. Neuwied Belediyesi araziyi aldığımız yerde 600 konutluk bir proje de yapmamızı istedi.

11- Sizin olmadığınız bir alan...
Aynen. Ancak orada o işi yaptığımızda bölge tamamen değişiyor. Tabanlıoğlu Mimarlık’la çalışıyoruz. Mimari olarak da dikkat çekici bir proje olacak.

12- İşiniz otomotiv ve inşaat sektörüyle bağlantılı. Son dönemdeki daralmadan ne kadar etkilendiniz?
ASAŞ endüstride ambalaj ve otomotiv çok ağırlıkta. Alüminyumda büyüme hedefimiz inşaat ve otomotivde sektöründe başa baş gidiyor. Otomotiv sektöründeki değişim bizi etkiliyor.

13- Olumlu mu olumsuz mu?
Olumlu. Çünkü artık daha hafif malzemeler çelik yerine alüminyum tercih ediliyor. Henüz çok yeni E.GO Alman şirketine hafif ticari araçlar için 150 set alüminyum verdik.

14- Nasıl bir araç bu?
Uluslararası E.GO’nun elektrikli araç projesi. Proje kapsamında 2019 yılı için E.GO Move için de elektrikli otobüste batarya taşıyıcısı ve kaynaklı alüminyum tavanların tasarımını yaparak ilk prototip üretimlerini gerçekleştiriyoruz. Tamamıyla alüminyum kullanıyorlar. Alüminyumun tüketimi her yıl yüzde 5-6 artıyor.

Projeler Haberleri

Çeşme Alaçatı’da 5 Yıldızlı Otel Yatırımına Onay!
Ege Yapı Alsancak Projesinde Ön Satışlar Başladı
İzkoop’tan 340 Konutluk Yeni Proje: Grant Port
Emlak Konut Fua Deniz Park Projesi Ön Talep Topluyor
Eşrefpaşa Hastanesi Ek Hizmet Binasının İnşaatı Tüm Hızıyla Sürüyor