Asya Kalkınma Bankası’ndan Türk Müteahhitlere Finansman İmkanı

Türkiye Müteahhitler Birliği ile online toplantıda bir araya gelen Asya Kalkınma Bankası temsilcileri, pandeminin etkilerine karşı 1,8 milyar ABD Dolarlık kısmı özel sektöre kullandırılmak üzere toplam 20 milyar ABD Doları tutarında bir kaynak oluşturdukl

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), pandemi krizinden önemli biçimde etkilenen sektörde yurtdışında çeşitli fırsatlar yaratılabilmesi amacıyla finansman imkânlarının geliştirilmesinin yollarını arıyor. Salgın sonrasında kalkınma planları çerçevesinde özellikle altyapı yatırımları sürmesi beklenen Asya ve Afrika ülkeleri, Türk müteahhitlerinin deneyim sahibi olduğu kamu-özel işbirliği (public – private partnership/ PPP) projelerinde yeni açılım fırsatları sunarken; TMB de bu çerçevede küresel rekabet ortamında en büyük ihtiyaç olan finansman kaynaklarının yaratılması için özellikle çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer ülke Eximbanklarını yakın takibe aldı.

TMB Başkan Vekili Hüseyin Arslan’ın evsahipliğinde 10 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen videokonferans ile Asya Kalkınma Bankası (ADB) yetkilileri ile sektör temsilcileri bir araya geldi. Konferansta ADB’nin Avrupa Temsilcisi Robert Schoellhammer, Temsilci Yardımcısı Samantha Hung ve Kamu - Özel İşbirliği (PPP) Uzmanı Mukta Malhotra Covid-19 salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin giderilmesine yönelik banka hazırlıkları konusunda bilgi verdi.

20 milyar dolarlık kaynak oluşturdu

Üyelerinin 49’u Asya – Pasifik bölgesinden, Türkiye’nin aralarında yer aldığı 19’u da bölge dışı ülkelerden oluşan ADB’nin Avrupa Ofisi Temsilci Yardımcısı Samantha Hung bankanın pandeminin etkilerine karşı 1,8 milyar ABD Dolarlık kısmı özel sektöre kullandırılmak üzere toplam 20 milyar ABD Doları tutarında bir kaynak oluşturduğunu kaydetti.

ADB Avrupa Temsilcisi Schoellhammer de Türkiye’nin üyeliğinden bugüne yaklaşık 30 yılda Türk müteahhitlik firmalarının Asya Kalkınma Bankası kredisiyle toplam 3 milyar ABD Doları büyüklüğünde 600 sözleşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türk inşaat sektörünün Orta ve Batı Asya pazarında altyapı projelerinde oldukça güçlü olduğunu bildiklerini belirten Schoellhammer, sektörü desteklemeyi sürdüreceklerini, bununla birlikte Türk müteahhitlerinin yeni açılımlar ile Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerindeki benzer faaliyetlere de ilgi göstermesinin yararlı olabileceğini ifade etti. Pandemi sonrasına ilişkin beklentiler hakkında bilgi veren Schoellhammer, Asya - Pasifik bölgesinde altyapı ihtiyacının süreceğine, bu kapsamda da PPP projelerinin önem taşıyacağına değindi. Schoellhammer ayrıca, küresel ısınmanın tüm dünyada artan önemiyle birlikte ADB üyelerinin de inşaat faaliyetlerinde yeşil, inovatif ve teknoloji yoğun proje ihtiyacının öne çıkmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Avrupalı müteahhitlerle de Afrika pazarı ele alındı

TMB’nin geçtiğimiz günlerde aralarında yer aldığı 15 Avrupa ülkesi müteahhitler birliğini temsil eden Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ile birlikte 80’in üzerinde Avrupalı uluslararası inşaat firması temsilcisinin katılımıyla düzenlediği video konferansta da özellikle Sahra altı Afrika’nın Türk ve Avrupalı müteahhitlere sunduğu fırsatlar ele alınmış, bölgede sürdürülecek projelerden uluslararası kuruluşlardan finansman temin edilmesi halinde önemli bir pay almanın mümkün olacağı belirtilmişti.

Emlak Gündemi Haberleri

Gayrimenkul Sektöründe Vergi Kaybının Önüne Geçilecek
Eski Kimlikler Tapu Müdürlüklerinde Geçerli Olmayacak
Kasım Ayında İnşaat Sektörüne Güven Arttı
Köprü Devi Olarak Bilinen İnşaat Şirketi Mostogradnja Satışa Çıkarılıyor
Gayrimenkulde Dönüşüm Niçin Gerekli?