Koronavirüs salgınının Türkiye'de de etkilerini göstermesinden sonra yaklaşık 2 aydır kapalı olan marka ve AVM'lerde açılış tarihleri netleşiyor. Oldukça sancılı bir şekilde devam eden görüşme ve tartışmalar, sıkı önlemlerin Mayıs ayında da devam etmesi ile 1 Haziran'ın resmi açılış olabileceğine işaret ediyor.
Tartışmaların yeniden odak noktası haline gelen kiralara ilişkin markalar 3 ay erteleme ve 12 ay ciro kirası önerisinde bulunurken, AVM yatırımcıları ise borçlarına 6 ay faizsiz erteleme ve yeni kredi kanallarının açılması öneriyor ve ticaretin sürmesi açısından çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Sektörün temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. AVM'lerin açılışına dair görüşler şöyle belirtildi:
BÜYÜK KAYIPLA BAŞLANACAK
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, "Bilim Kurulu'nda gelecek hafta bu konu gündeme gelebilir, bu kararlar il bazında da verilebilir. Ticari işlemlerin yüzde 25'inin AVM'lerde yüzde 75'inin ise caddelerde olduğunun unutulmaması gerekiyor. Açılış için perakende oyuncularının en az yarısından fazlasının açmaya gönüllü olması gerekir. Bu dönemde alışverişler yavaş başlayacağı için sektörün önemli desteklere ihtiyacı var. Büyük ciro ve ziyaretçi kayıpları ile başlanacak. Kira indirimlerine ihtiyaç var. AVM'lerin de kredi borçlarının 6 ay ertelenmesi talebi var. Ticari kiralama yapanlar da desteklenirse yılsonuna kadar olan süreci yavaş yavaş hareket ederek sağlıklı bir şekilde açarak yürütebiliriz" diye konuştu.
PERAKENDECİNİN ATACAK KURŞUNU KALMADI
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise, "Zaten sağlık koşulları olmazsa olmaz. Bunun tartışılacak bir tarafı yok. 2 ay kapalı oturan perakendecinin atacak kurşunu kalmadı. Hem mağazalarımıza hem de AVM'lere sahip çıkarız. Önemli yatırımlarımız var oralarda. Açılıştan itibaren normal ciromuzun en fazla yüzde 25'i 30'u oranında ciro yapacağımızı göz önünde bulundurursak, perakendeci mağazasını açıp açmama konusunda ekonomik zorlukları göz önüne alarak karar verme aşamasında. Bu markaların yaşaması lazım. Bu markaların yaşayacağı ortam olmadığı zaman 3-5 ay sonra bir daha açılmamak üzere kapanır. Hayata yeniden dönebilmemiz için 3 ay kirasız dönem, 12 ay ciro kirası. İstediğimiz zamanda da istediğimiz mağazayı kapama kolaylığı" ifadelerini kullandı.
BAŞTAN FIRSATÇILIK YAPILIYOR
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, "Burada en önemlisi perakendecinin istemesi. Her AVM'de açmak isteyen marka oranının yüzde 50'yi geçmesi gerekiyor. Ancak markalar yoğun AVM'lerde açmak istiyor diğerlerinde açmak istemiyor. Kiralar ortalama bir perakendecinin yüzde 10 giderini teşkil eder. Perakendeci sadece kira ile batmaz. Yüzde 10 ile savaşıyorlar. Bu sektörü yeniden ayağa kaldıracağız. Yardımda bulunacağız ancak açılıp durum görülmeden baştan fırsatçılık yapıp pandemi sürecinde bu kadar ciro kirası isterim gibi talepler geliyor. Biz de henüz borçlar konusunda bankalarla masaya oturmadık. İki ay kira almadık belki iki ay daha almayacağız. Mevcut kredilerin faizsiz olarak 6 ay ötelenmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.