T.C. Çevre ve Şehircilik ile T.C. Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı tebliğ, Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen konutların imar ve iskân sorunlarını “Yapı Kayıt Belgesi” vererek çözmeyi hedefleyen düzenlemenin usul ve esasları belirlendi. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıların “Yapı Kayıt Belgesini” alabilmek için “e-Devlet Kapısı” üzerinden “Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi” formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde söz konusu belge alınabilecek.
Randevu Alınarak Elektrik Abonelik İşlemleri Yapılabilecek
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendireceği kurum ve kuruluşlardan veya “e-Devlet Kapısı” üzerinden “Yapı Kayıt Belgesi” alan elektrik tüketicileri, Aydın, Denizli ve Muğla illerinde yetkili dağıtım şirketi olan ADM Elektrik Dağıtım Şirketinde, İzmir ve Manisa illerinde ise yetkili dağıtım şirketi olan GDZ Elektrik Dağıtım Şirketinde “Bağlantı Anlaşması” yaptıktan sonra Aydem ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ’den randevu alıp “Perakende Satış Sözleşmesi” imzalayarak abonelik işlemlerini yapabilecek. Tüketiciler, cumartesi günleri dahil olmak üzere belirlenen Aydem ve Gediz Müşteri İlişkileri Merkezi’nde (MİM), seçilebilecek gün ve saat aralığında (08:00-17:45) abonelik işlemleri yapabilmek için 0850 800 0 186 numaralı İletişim Merkezi’ni arayarak veya MİM’lere müracaat ederek randevu alabilecek.
“Yapı Kayıt Belgesi” Alacak Tüketicilerin Dikkatine
Elektrik tüketicilerinin, abonelik işlemleri için Aydem ve Gediz’den randevu almadan önce mutlaka yetkili dağıtım şirketlerinde “Bağlantı Anlaşması” yapması gerekmektedir. “Bağlantı anlaşması”, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında, yeni bir tesis veya kullanım yerine yönelik elektrik enerjisi taleplerinde, dağıtım şirketleriyle tüketici arasında yapılan anlaşmadır. “Dağıtım Bağlantı Anlaşması” olarak da bilinen bu anlaşma, çoğu kez “Perakende Satış Sözleşmesi” ile karıştırılmaktadır; Bu noktada hatırlatılması gereken bir husus olarak “Perakende Satış Sözleşmesi”, “Bağlantı Anlaşması” yapılmadan imzalanamamaktadır. Başka bir deyişle, “Perakende Satış Sözleşmesi’nin dayanağı elektrik “Bağlantı Anlaşması”dır.