Aydın'da Konut Fiyatları El Yakıyor

Aydın’da alternatif konut alanları açılmaması nedeniyle konut fiyatları yükselişini sürdürüyor.

Aydın'da alternatif konut alanları açılmaması nedeniyle konut fiyatları el yakıyor. Dubleks ve rezidanslardaki konutlar ile villalar 500 bin lira ile 3 milyon lira arasında satılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Aydın'da 2016 yılında 32 bin konut el değiştirdi.

Konut satışında artış gösteren kentte 2015'te ise 27 bin konut satılmıştı. Aydın'da 2016'da satılan evlerin yaklaşık 10 bini konut kredisi kullanarak alınırken, 22 bin civarında ev ise peşin veya senetle alındı. Aydın'da satılan evlerin 14 bin 500'ü birinci el, 17 bin 500'ü ise ikinci el evlerden oluştu.

Satış fiyatları ve kiralar yüksek

Konut satışlarında ilk 10 il arasında bulunan Aydın'da satılık ev fiyatlarının ve dairelerin kiralama bedellerinin yüksek olması dikkat çekiyor. Efeler'de evlerin metrekare fiyatı 2 bin liradan alıcı bulurken metrekaresine göre 1+1 evler 80-100 bin lira, 2+1 evler 120-160 bin lira ve 3+1 ve daha geniş evler 300-500 bin lira arası fiyatlarla satılıyor.

Dubleks, villa ve rezidanslarda ise fiyatlar 600 bin lira ile 3 milyon lira arasında değişiyor.

Efeler'de kira bedellerinin yüksekliği de kiracıların canını sıkıyor. 120 metrekarelik merkezi sistem veya kaloriferli ev 800-1500 liradan, sobalı ev ise 600-700 liradan kiralanıyor. Zafer Mahallesi, Orta Mahalle ve Cuma Mahallesi'nde eski evler yıkılarak kentsel dönüşüm çerçevesinde 1+1 evler yapılıyor.

Bu evler Adnan Menderes Üniversitesi kampüsüne yakınlığı nedeniyle öğrenciler tarafından tercih ediliyor.

Mimar Sinan, Girme ve Adnan Menderes mahalleleri lüks konutların yaygın olduğu yerler olarak göze çarparken, şehir merkezinde bulunan Güzelhisar, Kurtuluş, Cumhuriyet ve Hasanefendi mahallelerindeki konut fiyatları yoğun rağbet nedeniyle tavan yapmış durumda.

Diğer kentlere oranla pahalı

Aydın'daki konut fiyatlarının diğer illere oranla oldukça pahalı olduğunu belirten emlak ofisi işletmecisi Mahmut Yörük, alternatif konut alanlarının açılmasıyla konut fiyatlarının düşeceğini söyledi. Pahalı fiyatlar nedeniyle emlakçıların da iş yapamadığını dile getiren Yörük, "15 Temmuz olayları sektöre darbe vurdu. 2016'nın sonunda konut satışları yüzde 60 oranında azaldı" dedi.

'Alternatif alanlar şart'

Aydın'da konut fiyatlarının yüksek olmasının en önemli nedeninin alternatif konut alanlarının açılmaması olduğunu vurgulayan Yörük şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi tarafından acilen 1/5000 ölçekli, ilçe belediyeleri tarafından da 1/1000 ölçekli imar planı uygulamaları hazırlanarak alternatif inşaat alanları açılmalıdır. Bu şekilde yüzde 50'lere varan kat karşılığı arsa bedelleri yüzde 25'lere çekilerek müteahhitlerin tüketicilerin üzerine yüklediği bedel de hafifletilmiş olur. Ayrıca, banka konut kredisi faizlerinin yüzde 0.80'nin altına çekilmesi konut satışlarında patlama yaşatır."

2016'da 21 bin yabancı tapu sahibi oldu

Türkiye, coğrafi koşulları ve iklim şartlarıyla 2016'da da yabancı yatırımcıların gözdesi oldu.
Geçen yıl başta Körfez ülkelerinden olmak üzere 21 bin 178 yabancı uyrukluya, 19 bin 91 konut ve bin 912 parsel satışı gerçekleştirildi.
Mülk edinimi konusunda Türkiye'yi tercih edenlerin başında sırasıyla Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Afganistan ve İngiltere vatandaşları geliyor. Yabancılar, geçen yıl Aydın'dan bin 287 taşınmaz edindi. İngilizler konut için Muğla ve Aydın'ı seçti.

Arsa-Arazi Haberleri

Çeşme'de İmara Açılan 439 Dönümlük Arsanın Sahipleri Belli Oldu
TOKİ Sattı, Büyükşehir Belediyesi Dava Açtı!
Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak