Bağdat Caddesi Kentsel Dönüşüm Son Durum

Türkiye'nin en ünlü caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bölgedeki müteahhit sayısı da kentsel dönüşümden dolayı 100'den 500'e çıktı.

Türkiye'nin dört bir yanında devam eden kentsel dönüşümden İstanbul da nasibini alıyor. İstanbul'da kentsel dönüşüm denilince akla hemen Kaddıköy ilçesine bağlı Bağdat Caddesi geliyor. Böglede başlayan kentsel dönüşümle birlikte bölgede 100 olan müteahhit sayısı 500'ü buldu. 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi'ne yatırım değeri olarak bakıldığında seneler geçtikçe değerini ortalamanın üzerinde arttıran, kendi talebini kendi oluşturan bir bölge olduğunu söyledi. 

"Yıllar içerisinde Bağdat Caddesi’nin, hem Avrupa yakasının karmaşasından uzakta hem şehrin merkezinde lüksü yaşadığı ve temel ihtiyaçlarını karşıladığı sosyokültürel olarak cazibe merkezi haline gelmesinde 60 yıldır bu bölgede inşaat yapan firmaların katkısı büyüktür." diyen Melih Tavukçuoğlu, bölgede arzın talebin önüne geçtiğini ifade etti. 

Bölgede bilinmeden fazla konut üretildiğini söyleyen Tavukçuoğlu, "Konut fazlalığının bir nedeni de kat maliklerinin kendi mülklerini müteahhitlerden daha düşük fiyata satıyor olmaları. Bu da son dönemde yüzde 30’lara varan oranlarda konut fiyatlarında düşüşe neden oldu. Düşüş nedeniyle geçen seneye göre yüzde 10 daha az sayıda konut ruhsatı verildi" şeklinde konuştu. 

Bağdat Caddesi'nde eskiden beri var olan köklü oyuncular satış konusunda sıkıntı yaşamıyor. Ancak bölgeyi bilmeyen inşaat firmaları özellikle satış sürecinde sıkıntılar yaşıyor. Bu durumda doğru lokasyonda, bölgenin ihtiyacı doğrultusunda proje yapanların işi çok daha kolay çünkü bu kurallara uyanlar hızlı satışlar yapıyor.

Müteahhit sayısı 500'ü buldu

Bölgedeki 100 kadar olan müteahhit firma sayısının son yıllarda 500’ü bulduğunu ifade eden Tavukçuoğlu, "Firma işi almak için hak sahibine olması gerekenden fazlasını taahhüt ediyor. Sonra da kazanmak için fiyatı yükseltiyor. Bağdat Caddesi’ne paralel bölgede hak sahibine yüzde 70 pay verilirken şimdi bu yüzde 85’i buldu. Daha üst kısımlarda ise yüzde 60-65’ten yüzde 75’e geldi." dedi. 

Ada bazlı dönüşüm şart

Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm yerine kentsel yenilemenin yapıldığını söyleyen Tavukçuoğlu, yapılan projelerde sosyal donatıların ve yeşil alanların göz ardı edildiğini belirtti. Sağlam binaların yapıldığını ancak bu projelere kentsel dönüşüm denilmemesi gerektiğini savunan Tavukçuoğlu, "Kentsel dönüşüm başladığından beri dönüşümün lokomotif ilçesinde binaların sadece yüzde 10’unu yenileyebildik. 25 bin bina daha yıkılmayı bekliyor. Her yıl ortalama 1000 bina dönüşüme giriyor. Bu da kentsel dönüşümün, yaklaşık 20 yıl daha sürmesi anlamına geliyor. Uygun olan bölgelerde ada bazında birleşmenin sağlandığı durumlarda ilave imar ekleri ve kolaylıklarının sağlanması sonucunda yeşil alanlar, kapalı garajlar ve altyapı konularında olumlu iyileştirmeler ortaya çıkacaktır. Kentsel dönüşümün parsel bazında değil, ada bazında yapılması şart." ifadelerinde bulundu. 

Çalıştay düzenlenecek

Tavukçuoğlu, Bağdat Caddesi bölgesinin sağlıklı dönüşümü için çalıştıklarını söyleyerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Kadıköy Belediyesi'nin ve Mimar Sinan Üniversitesi'nin destekleriyle AYİDER olarak Bağdat Caddesi çalıştayı düzenleyeceklerini söyledi. Tavukçuoğlu, "Caddesi’nin dünden bugüne konumuna, kentsel dönüşümle birlikte gelecekteki vizyonunu gözler önüne sereceğiz" dedi

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!