Bakan Şimşek'ten Kira Artışı Açıklaması

Kiralarda üst sınırın kaldırılmasının ardından sözleşmelerde geçmiş yılların enflasyon farkının telafi edilmeye çalışıldığını belirten Mehmet Şimşek, "Kira artışlarının enflasyona etkisi bir yıl sonra normalleşmiş olacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek kira artış oranları ile ilgili olarak şunları söyledi:

Hizmet enflasyonu bütün dünyada atalet içeriyor, daha gecikmeli para politikasına tepki veriyor. Bir de bize münhasır bazı hususlar var. Kirada zamanında yüzde 25’lik üst limit getirilmiş. Biz temmuz ayı itibarıyla bunu kaldırdık, kaldırınca yenilenen bütün kira sözleşmelerinde son yıllardaki enflasyon farkı yansıtılmaya çalışılıyor. Yüzde 120’ye yakın kiralarda artış var. Kira artışlarının enflasyona etkisi bir yıl sonra normalleşmiş olacak. 

Hizmetler enflasyonundaki katılık olmasaydı, bize münhasır husus olmasaydı bugün belki enflasyon hedefimize çok daha yakın olacaktık. 80’li yıllarda 90’lı yıllarda enflasyonu düşüreceğiz diye sayısız hükümet iktidara gelmiş, demişler ki biz enflasyonu indireceğiz. Kolay kolay enflasyon indirilememiş. Türkiye’de 40 yıldır- 50 yıldır kronik iki hane civarı veya dönem dönem 3 haneye geçmiş bir enflasyon durumu var. Bir de dünyaya bakalım. 1970’li yıllardan beri 56 ülkede 100 enflasyon şoku incelenmiş, şok öncesine enflasyon ne zaman dönmüş diye bir analiz yapılmış, ortalama 3.4 yıl.

Enflasyonda düşüş başlamış, bu düşüş devam edecek. Enflasyonda düşüşle fiyatlardaki düşüş aynı şeyler değil. Enflasyonun düşmesi demek fiyat artışlarının yavaşlaması demek. Geçen sene enflasyon yüzde 65’ti, 100 liralık bir malın fiyatı 165 liraya çıkmış oldu. Bu sene sonu itibarıyla enflasyon yüzde 42 oldu. Bu şu demektir. 100 liralık ortalama bir sepetteki mal ve hizmetlerin fiyatı 142 liraya çıktı demektir. Bu program sonuç veriyor, enflasyonu düşüreceğiz. 1-2 puan aşağıda, 1-2 puan yukarıda olabilir.

Emlak Gündemi Haberleri

Kıbrıs’a Yatırımda Geç Kalan Kaybeder
İzmir Kira Artışında İlk Sırada Yer Aldı
Bakan Bolat: 1.007 Emlakçıya 101 Milyon Lira İdari Para Cezası Verildi
İngiltere'de Konut Fiyatları Arttı
Kurum: 200 Bin Konut Teslim Edilecek