Bankalar İnşaat Şirketlerinin Borçlarını Vatandaş Üzerinden Yapılandırıyor

Özel bankaların inşaat sektörüne kullandırdığı kredilerin takibe düşme oranı yüzde 7,87 Kamu bankalarında yüzde 1,62. Bankalar 0,98 faiz kullandırarak, Kullanılacak kredinin yüzde 70’i şirketin bankaya olan borçlarına mahsuben kullanılıyor.

BDDK’nın Ekim 2018 verilerine göre bankaların inşaat sektörüne verdiği toplam nakdi kredi tutarı 222,7, gayri nakdi krediler ise 154,5 milyar liraya ulaştı.

Bu kredileri kamu ve özel bankalar tarafından birbirine yakın oranlarda kullandırılıyor. Ancak kullandırılan kredilerin takibe düşme oranlarında kamu ve özel bankalar arasında çok büyük bir fark bulunuyor.

Özel bankaların inşaat sektörüne kullandırdığı kredilerin takibe düşme oranı yüzde 7,87 iken Kamu bankalarında bu oran yüzde 1,62’dir. 

Bankalar inşaat şirketlerinin borçlarını vatandaş üzerinden yeniden yapılandırmak istiyor

Kamu bankaları aylık yüzde 0,98 faizli konut kredisi vermeye başladıklarını duyurdu. Ancak istediğiniz konutu değil, kredi kullanacağınız bankaya borcu olan müteahhitlerin yapmış oldukları konutlardan alırsanız bu düşük orandan yararlanabilirsiniz. Kullanılacak kredinin yüzde 70’i şirketin bankaya olan borçlarına mahsuben kullanılacak, kalan yüzde 30 ise şirkete faaliyetlerinde kullanılmak üzere verilecek. Böylelikle bankalara olan borçlarını ödeyen müteahhitlerin borçlarının düşük faiz ile kredi kullanacak vatandaşlar tarafından üstlenilmesi sağlanmış olacak.

Vergi-Kredi Haberleri

Konut Kredisi Faizleri 1,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
Ekonomide Elde Edilen Kazanımlar Riske Atılmamalı
Kamu Bankalarından Yeni Evlenenlere Düşük Faizli Konut Kredisi
Maliye Kira Geliri İçin 450 Bin Konutu Denetledi
Faiz İndirimi Sonrası Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları