Bankalar Konut Kredilerini Yapılandırmak Zorunda

Uzmanlara göre konut kredisi sözleşmesinde yapılandırma yapılmayacağına dair madde olsa dahi tüketicinin mevcut faizle konut kredisini yapılandırma hakkı bulunuyor. Peki yapılandırma talebinde nelere dikkat edilmeli?

Hürriyet Gazetesinden Oya Armutçu bugünkü yazısında konut kredisi yapılandırma işleminin yasal boyutunu ele aldı.

Konut kredileri düşmeden önce daha yüksek faizle çektiğiniz ve halen ödemeyi sürdürdüğünüz krediniz var. Peki bu kredi için faiz yapılandırması istemek mümkün mü? Tüketici uyuşmazlıklarında yıllarca bilirkişilik yapan avukat Dr. Serkan Ağar’a göre bu mümkün. Ağar, “İster yakın bir tarihte, isterse bir yıl önce çekilmiş olsun, tüm tüketicilerin yapılandırmadan yararlanması mümkün. Kanunda böyle bir sınırlama yok. Sözleşmede aksine hüküm bile konulsa tüketici mahkemesine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz” dedi.

Birçok okurum konut kredisi faizleri düşmeden birkaç ay önce çektikleri kredilerde faizin düşürülmesi için yapılandırma istediklerini ancak bankalarından “ret” yanıtı aldıklarını yazıp “Bu adaletsizlik değil mi?” diye tepki gösteriyorlar. Hukuken ne yapabileceklerini soruyorlar.

Okurum K.D. ise “Bir yıl önce kamu bankasından konut kredisi çektim. Faiz oranı şimdi %0.64’e indi. Bense sözleşmede hüküm olduğu gerekçesiyle banka reddettiği için yüksek oranda faiz ödemeye devam ediyorum. Ayda 350 lira fark ediyor. Ne yapabilirim?” şeklinde bilgi almak istiyor.

Geriye Yönelik Ödemeler Bankadan Alınabilir Tüketici uyuşmazlıklarında yıllarca bilirkişilik yapan avukat Dr. Serkan Ağar’a sorularını yönelttim. Ağar’a göre bu durumda bankalara karşı dava açmak mümkün. Banka ile yapılan sözleşmede, “Eski krediler etkilenmez” şeklinde aksine hüküm konulsa bile tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz. Ödediğiniz bedelle krediniz yapılandırılsaydı, ödeyeceğiniz bedel arasındaki farkı da bankanızdan talep edebilirsiniz. Şöyle:

İhtiyati Tedbir Talep Edilebilir

“Konut kredisi kullandınız. Ancak size uygulanan faiz oranının bugünkü faizlere göre yüksek olduğunu fark ettiniz. Bankanızla görüştünüz. Durumu izah ettiniz. ‘Maalesef yapılandırma yapamıyoruz’ cevabını aldınız. Peki ne yapacaksınız? Ortada ciddi bir mağduriyet ve haksızlık var. Hukukun görevi buna çözüm üretmek. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 389/1 maddesine göre gecikme nedeniyle ciddi bir zararın doğmasından endişe eden tüketici, tüketici mahkemesine başvurarak kredinin yeni faiz oranları üzerinden yapılandırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini isteyebilir.

Faiz Farkı Alınabilir

6502 sayılı kanunun 39/4 maddesi delaletiyle Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 12/1-a bendi uyarınca kredi faiz oranında değişiklik yeniden finansmanı gerektirir. Bankaların konut kredilerini yapılandırmaması, hâkim durumun kötüye kullanılmasıdır. 4054 sayılı kanunun 58. maddesi kapsamında, tüketici mahkemesi olayın hâkim durumun kötüye kullanılması olup olmadığını bilirkişiye tespit ettirebilir. Siz de böylece ödediğiniz bedelle krediniz yapılandırılsaydı ödeyeceğiniz bedel arasındaki farkı bu dava yoluyla bankanızdan talep edebilirsiniz.

Kanunda Yapılandırma Sınırlaması Yok

İster yakın bir tarihte, isterse bir yıl önce çekilmiş olsun, tüm tüketicilerin yapılandırmadan yararlanması mümkün. Kanunda böyle bir sınırlama yok.

Yapılandırma Yasal Bir Haktır

Kredi oranında tüketici lehine olan değişikliğin eski tarihli kredilere uygulanmayacağına dair sözleşme hükümleri ise 6098 sayılı kanunun 20 ile 25 ve 6502 sayılı kanunun 6. maddesi uyarınca bir genel işlem şartının (sözleşme hükmünün) haksız şart olarak kabul edilebilmesi için aranan açık ve haksız oransızlık unsurunu içeriyor. Zira sözleşmenin bir hükmü, tüketicinin bir menfaatini açıkça ihlal ediyorsa, artık bu kaydın hukuken geçerli olduğunu söyleyemeyiz. Dolayısıyla kredi oranlarında tüketici lehine değişiklik olması halinde, eski tarihli kredi sözleşmelerinde bu durumun yapılandırma hakkı vermediği yazılı olsa dahi, bu hüküm hukuken geçersiz olduğundan, tüketici bu değişiklikten kuşkusuz yararlandırılmalıdır.

Vergi-Kredi Haberleri

Ziraat Bankası Konut Kredisi Faizlerini Düşürdü
1.49 Faizli Konut Kredisi Verilecek Mi? Resmi Açıklama Geldi!
Konut Kredilerinde Son Durum
Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Taslaktan Çıkarıldı!
3 Milyon TL'lik Konut Kredisinin Geri Ödemesi 11 Milyonu Aştı!