Bankalar Konut Üreten Firmalara Kredi Vermiyor

Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde inşaat sektörünü ve konut üretimini kaleme aldı. Özdemir, özel bankaların uzun süredir konut üreten firmalara kredi vermediğini, kamu bankalarının kaynaklarının yetersiz kaldığını belirtti.

Konutun gıda kadar temel bir ihtiyaç olduğuna, ancak ülkemizde inşaat sektörüyle ilgili büyük bir yanlışın giderek büyüdüğüne vurgu yapan Sadi Özdemir, "Bankalar, (kamu bankaları hariç) çok uzun süreden beri ‘konut üreten firmalara’ kredi vermiyor. Kamu bankalarının kaynakları da sınırlı kalıyor" şeklinde konuştu. 

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki sert artışın sorumlusunun inşaat firmaları sanıldığının altını çizen Özdemir, "Yaklaşık 1,5 milyon adet yıllık Türkiye konut pazarında ilk el konutun payı yüzde 30’a takılmış kalmışken, konut üretimini hızlandıracak kapsamlı bir destek paketi pek mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kendisine yöneltilen 'Haziran satışlarında tablo iyi görünüyor. Sektör toparlanıyor mu?' sorusunu "Sektör olarak önce Allah’a sonra Türk milletine güvenerek yola devam ediyoruz. Sektörümüze yönelik bütün saldırılara rağmen ayaktayız ve Türk milleti her şeye rağmen konut alıyor ama son yıllarda biz pazarın ihtiyacı kadar konut üretimini maalesef yapamıyoruz" ifadelerini kullanarak yanıtladı. Bu maliyetlere, bu fiyatlara güvenerek üretimde gaza basmanın pek mümkün olmadığını aktaran Altan Elmas, "İlk el konut satışı, Haziran ayında yüzde 26’dan yüzde 29’a yükseldi. Bu olumlu gelişme de ilk el konutta 2 milyon lira sınırla uygun kredi imkânı sağlanmasından kaynaklandı" şeklinde konuştu. 

"Toplam satışlarda ilk el konutun payı yüzde 45-50 seviyelerine çıkmadan normalleşme zor" diyen Elmas, inşaatçısından, hafriyatçısına kadar sektörün tüm bileşenlerinin itibarsızlaştırıldığına dikkat çekti. 

Altan Elmas, yabancıya konut satışına ilişkin de dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve 'Haziran’da yabancıya satış yüzde 81,6 yükselmiş. Detayında neler var?' sorusunu, "Bu konu da çok istismar ediliyor. 13 Haziran’a kadar yabancıya konut satışında ‘vatandaşlık sınırı’ 250 bin dolardı. Yani, 400 bin dolardan önce, Haziran’ın yarısına kadar talep patlaması devam etti" ifadelerini kullanarak yanıtladı. 

Son tarihten önce tapuda işlemi başlatmış olanlara 1 aylık işlem tamamlama imkânı sunulduğunun da altını çizen Elmas, "Bu nedenle çok hızlı artışın sebebi 400 bin dolardan önceki son satışlardı, talep erkene çekilmiş oldu. Dolayısıyla 400 bin doların frenleme etkisini Temmuz rakamlarında ciddi düşüş olarak görürüz" açıklamasında bulundu. 

Bu durumda 13 milyar dolarlık hedefin yakalanacağına ancak sonrasının yavaş seyredeceğine vurgu yapan Altan Elmas, "Konut alan yabancıların üçte biri vatandaşlık için alıyor. Bu konuda ‘hem sektöre kaynak girişi olsun hem de ülkemize döviz kazandıralım’ diye yıllarca teşvik için çalıştık. Siyaset ve medya ‘emlakçılara yurt dışında dükkân açmak için teşvik verilip vatandaşın parası peşkeş çekilecek’ diye karalama yaptı" dedi ve kanunun çıktığını ancak teşviğin işlemediğini belirtti. 

"İnşaat ve inşaat malzemeleri sektörleri olarak bu ülkeye geçen yıl 40 milyar dolardan fazla döviz getirdik. Bu yıl da bu rakam 45 milyar dolar olabilirdi" ifadelerini kullanan Elmas, “Haziran’da yabancıya satılan 8 bin 630 konutun, bin 887’sini Ruslar aldı. 2 bin 534’ü İstanbul’da, 428’i Antalya’da satıldı. Ruslar için 400 bin dolar çok para değil, bundan sonra Rusları genellikle ilk sırada görebiliriz” diye konuştu ve yabancıya satışın hızlı artışa rağmen pazarın sadece yüzde 5,7’si olabildiğini belirtti. 

Vergi-Kredi Haberleri

2025 Yılı Konut Kredisi Güncel Faiz Oranları
Ev Alacaklar Dikkat! Konut Kredisi Faizleri Ne Olacak?
Faiz Kararı Öncesi 6 Banka Konut kredisi Faizlerini Düşürdü
Konut Kredileri 'Yapılandırma' Düşüncesiyle Hareketlendi
3 Milyon liralık Konut Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?