Bakacak Barajı'nın yapımı için 1990 yılında boşaltılarak Gökçeada'ya taşınan Eşelek köyünün terk edilmiş evleri ve kurum binalarından bazıları, yağış miktarının az olması nedeniyle barajda su seviyesi azalınca yıllar sonra gün yüzüne çıktı.
Baraj altından çıkan eski köyü merak eden çevre köylerdeki vatandaşlar ile daha önce Eşelek köyünde yaşamış vatandaşlar, gazete ve televizyonlarda çıkan haberler üzerine yıllar sonra gün yüzüne çıkan köyü ziyaret etti.
Bir yanda köyün şu anki durumuna üzülen vatandaşlar, diğer yanda ise yıllar sonra "hayalet köy" şeklinde de olsa evleri, kurum binalarını, çeşmeleri, yolları yeniden görebilmenin duygusallığını yaşadı. Ziyaretçiler, baraj suyunun azalmasıyla ortaya çıkan köyün girişinde bulunan eski mezarlığı da ziyaret ederek, yakınları için dua okudu.
Bir süre Eşelek'te yaşayıp daha sonra Çan ilçesine göç eden Halil İbrahim Akçay, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki arkadaşıyla eski köyünü ziyarete geldiğini söyledi.
Duygusal anlar yaşadığını anlatan Akçay, gün yüzüne çıkan evlerde yaşayan arkadaşlarının isimlerini tek tek söyleyip eski zamanları çok özlediğini ifade etti.
Civar köyde koyun çobanlığı yapan Yasemin Uz da kayınvalidesi ve yeğeni ile komşu köyleri ziyarete geldiklerini söyledi.
Şu anda Biga'ya bağlı Harmanlı köyünde yaşadığını dile getiren Uz, "Biga Harmanlı köyünden komşu köyümüzü ziyarete geldik. Eşelek köyünü 20 yıldan buyana görmüyordum. İlk kez böyle gördüm. Görünce şaştım kaldım. İnsanlar yaşıyordu burada. Herkes dağıldı, gitti. En son gelin almaya gelmiştik buraya. Köyde arkadaşlarımız vardı, Gökçeada'ya göçtüler. Biz de yıllar sonra geldik, gezdik ve gördük. Bütün yazdan beri yağmur yağmadı. Böyle giderse yakında diğer evler de ortaya çıkar." diye konuştu.
Eski Eşelek köyüne 12 kilometre uzaklıktaki Çan'ın Hacılar köyünde yaşayan Ahmet Sevgili ise köye gelip eski anıları yad ettiğini söyledi.
Köy ile çok yakın olmalarından dolayı eski köy halkı ile sık görüştüklerini kaydeden Sevgili, şöyle konuştu:
"Demek ki ne kadar güzel dostluklarımız olmuş. Allah bu köydeki eski komşularımızın hepsinden razı olsun, ölmüşlerimize hakkımız helal, sağ olanların da kulakları çınlasın. Kendilerini buraya köylerini tekrar ziyarete bekliyoruz."
- Bakacak Barajı
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Çanakkale'nin Biga ilçesinde 1990 yılında temeli atılan Bakacak Barajı, tamamlanarak 1999'da hizmete girdi. 136 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda, bu yıl yağışın az olması nedeniyle su miktarı da yapıldığı yıldan bu yana en düşük seviyeye indi.
Her yıl nisan ayında bölgedeki tarım arazilerinin sulamasına başlandığında yüzde 70-80 doluluk oranına sahip olan baraj, bu yıl nisan ayında yüzde 50 doluluk oranıyla bölgedeki tarım alanlarına su vermeye başladı.
Yaz aylarında yağış olmayınca da barajdaki su seviyesi eylül ayı itibariyle 19 milyon metreküpe kadar düştü.