Bayraklı'da 30 Yıllık Tapu Sorunu Çözüldü

Bayraklı Tepekule Mahallesi'nde, 1985 yılından bu yana kayıtlara işlenmeden el değiştiren, ancak ilk sahipleri tarafından üzerine ipotek konulan tapulardaki bu ipotekler parselasyon planının onaylanmasıyla mahkeme kararıyla kaldırıldı.

Bayraklı Belediyesi tarafından yapılan yeni parselasyon planı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce onaylandı. İzmir 2’nci idare mahkemesinin verdiği karar 30 yıllık sorunu çözerken, vatandaşlar da yıllar sonra rahat nefes aldı.

Bayraklı Tepekule Mahallesi’nde bin 600 konut sahibini ilgilendiren ve 30 yılı aşkın süredir büyük sorun olan ipotek sorunu çözüldü. 1985 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planlarına göre, arazilerini satan şahısların arazilerini yeşil alana, yola terk etmesi gerekirken tapulara ipotek konulmuştu. Bu sırada araziler, üzerinde ipotekle ilgili bir sıkıntı görünmediği için birçok kez el değiştirdi. Ancak ilerleyen yıllarda sayısal sisteme geçiş aşamasında bu durum fark edildi. Vatandaşlara yüklü miktarda borç çıkarıldı. Bu noktadan sonra Bayraklı Belediyesi harekete geçti. Yeni parselasyon planları hazırlanarak, onaylanması için Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Uzun bir süre sürüncemede kalan konuya ilişkin son olarak İzmir 2’nci idare mahkemesinde açılan davada mahkeme Bayraklı Belediyesi'nin bölgeyle ilgili yaptığı yeni planların kabul edilmesi ve ipoteklerin kaldırılmasına karar verdi. Böylece kanuni ipotek mahkeme kararıyla kaldırıldı. Büyükşehir'in de bu karar doğrultusunda yeni parselasyon planlarını kabul etmesiyle 8 yıllık uğraşın ardından yaşanan sıkıntı vatandaşın lehine sonuçlanmış oldu.

BAŞKAN KARABAĞ, MÜJDEYİ VERDİ

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, açtıkları dava sonucu tapulardaki ipotek sorununu ortadan kaldırdıklarını belirterek, Tepekule Mahallesi sakinlerine müjdeyi verdi. Başkan Karabağ, "Açtığımız dava vatandaşlarımızın lehine sonuçlandı. 1985 yılında yapılan planlardaki hatalı parselasyonlar bize geldiğinde hemen iptal ettik. Bedelsiz terklere imkan veren yeni parselasyon planı yaptık. Bu yaptığımız işlemi mahkemeye götürdüler. Mahkemede kaybettiler. Kararı bir üst mahkemeye taşıdılar. Mahkeme de, 'Büyükşehir Belediyesi'ne onaylatın' dedi. Bunun için uğraştık ve sonunda başardık. Mahkeme kararıyla yeni planlar Büyükşehir Belediyesi’nce kabul edildi. Söz konusu eski parselasyon planı iptal edildi. Yenisini Büyükşehir Belediyesi'ne onaylattık. Artık vatandaşlarımızın yerleri ipotekten kurtuldu. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

İmar Haberleri

Alsancak Tarihi Elektrik Fabrikasına 30 Katlı Gökdelen İmarı!
Çeşme'de Denize Sıfır 33 Dönüm Araziye Turizm ve Günübirlik Tesis İmarı!
Emsal Artışı Vahim Bir Hata!
Çeşme'de Denize Sıfır 7 Hektarlık Sit Alanı Yapılaşmaya Açıldı
Alaçatı'da 93 Dönüm Arazi İmara Açıldı