Bayrampaşa Kentsel Dönüşümle Gündemde!

Bayrampaşa, kentsel dönüşüm projeleriyle gündemde. Yıkılan cezaevi alanına yeni şehir inşa ediliyor. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner projelerle ilgili bilgi verdi.

Bayrampaşa'da eski cezaevi alanının hemen yanıbaşında bulunan İsmetpaşa Mahallesi'ndeki 2300 konut cezaevi arazisine yapılan yeni şehre transfer olacak. 

Şu sıralar Bayrampaşa denince ilk akla gelen şey cezaevi dönüşüm alanı. Görüyorum ki birkaç kat çıkmış. Kaç konut olacak burada? 

Cezaevi bizim için çok önemli. Yıllarca Bayrampaşa hep cezaevi ile anıldı. Şükürler olsun ki artık Bayrampaşa kendi kültürüyle modern bir geleceğe doğru ilerliyor. Cezaevinin buradan gitmesinden çok mutlu olduk. Taşındıktan sonra o alanda bir proje gerekliliği doğdu ve İBB ile beraber bir proje gerçekleştirdik. Şimdi yıkılan cezaevinin alanına 2300 konut, 400 yataklı bir devlet hastanesi, bir metro durağı, cami, okul, 4500 otoparklık minyatür bir şehir kuruyoruz. 

Kaç katlı olacak bloklar? 

8, 10 ve 12 kat olacak maksimum. Yeşil alan bol olacak bu meydanda ve akıllı binalar olacak. Binalar gettolar gibi olmayacak. Etrafı tamamen açık, otoparkları olacak. Basketbol, voleybol sahaları, etkinlik alanları, çocuk bahçeleri, fitness aletleri olacak. Alt kısmında kültür merkezi gibi gençlerin etkinlik yapabilecekleri alanlar oluşturduk projemizde. Böylece cezaevi alanı yeni bir cazibe merkezi olarak Bayrampaşa'ya artı değer katacak. Aynı zamanda dükkânlar olacak. 1 milyar TL'lik dev bir projeden söz ediyoruz. Bu proje İBB'nin ilk defa yaptığı bir kentsel dönüşüm projesi oldu. Cezaevi alanına yaptığımız daireler satılmayacak çünkü biz burayı rezerv alanı olarak aldık. 148 bin metrekarelik alan içinde 2300 konutu yerleştireceğimiz alan olarak ayırdık. Hemen önünde İsmetpaşa Mahallesi var. O mahallenin dört adasını cezaevi alanına taşıyacağız. Yani İsmetpaşa Mahallesi'ndeki 2300 konut cezaevi alanına transfer olacak. Bedel almayacağız daire karşılığı daire vereceğiz. Sadece metrekarelerde biraz düşmeler olacak. 100 metrekarede oturan bir vatandaşımız 75 metrekarelik sıfır dairesine kavuşacak. 

En riskli alan İsmetpaşa mı? Nasıl belirlediniz taşıyacağınız konutları? 

En riskli alan değil ama bina stokları zayıf. Cezaevine en yakın alan ve arsa değeri açısından hemen hemen eşdeğer. Başka bir mahalleyi getirsek büyük fiyat farkları olacak. 

Peki İsmetpaşa Mahallesi'ndeki boşalan yerler ne olacak? 

İkinci etap projelendiriliyor şimdi. Arkada bulunan dört ada da o kısma taşınacak. Tamamen transfer yöntemi söz konusu. Zaten götürebileceğimiz başka bir alan yok transfer ile dönüşüme mecburuz. Yeni binalar var mesela onların metrekareleri bu kadar düşük olmayacak, bazıları başa baş alacaklar. Bu değerlemelerin hepsi tamamlandı. Vatandaş hakkıyla dairesine kavuşacak. Dükkânlar satılacak çünkü bu projenin bir maliyeti var. Hepsini karşılamıyor, İBB kendi bütçesinden destek veriyor. İkinci etap dükkânların satışları gerçekleşecek. Dükkânlar iki katlı olacak ve içeriden metroya geçiş olacak. Hastanede muayene olan bir vatandaş hemen metroya binip evine gidecek. Hastanenin yatak sayısı 400'e yakın olacak. İçerisinde onkoloji servisi bulunacak. Bizim hastanemizde onkoloji yok, diyaliz yok, doğum yok. Bunlara ek olarak çocuk cerrahisi yok. Bütün bunlar yeni projede gerçekleşecek. Cezaevi dönüşüm alanında her ünitenin otoparkı kendi altında olacak. Dışarıda arabalar görmeyeceksiniz. Yürüme alanları, bisiklet alanları olacak. 24-25 ay sonra konutlar bitmiş olacak. Cadde şeklinde bir alışveriş düzeni kuracağız. O bölgede hastane olacağı için eczaneler, sağlık malzemelerinin temini için gerekli dükkânlar olacak. Bayrampaşa'da ikinci kentsel dönüşüm projemiz de Vatan Mahallesi. 

Cezaevi alanı, Bayrampaşa'nın ada bazlı ilk dönüşümü. Peki 6306 sayılı Dönüşüm Yasası'yla kaç konut yenilendi, şimdiye kadar? 

Toplam bina sayımız 22 bin. 95 bin daire, 45 bin ise dükkân var. 1999'dan beri 4 bin 100 bina yenilenmiş. Yani 17 bin civarı yenilenmemiş bina var. Yenilenen bina sayıları dışında geriye kalan binalar az-orta-ağır hasarlı diye üçe ayrılıyor. 7 büyüklüğünde olası bir depremde Bayrampaşa'daki binaların yüzde 10'u risk altında. Bu da bin 700 bina demek. 1999 depreminde bizde 17 ölü var. O  9 depremde üç bina yıkıldı. 6306 sayılı Yasa'yla çürük raporu alıp binanızı yeniliyorsunuz. Bunun adı yenilemedir, kentsel dönüşüm değil. Şehrin kimliğine ve estetiğine bir dokunuş yapmıyor. Otopark yok, daracık sokaklar, görüntü yine çirkin. Komple kentsel dönüşüm Türkiye için çok önemli bir model. Şimdi Çanakkale'de deprem büyük bir kıyametin sinyalini veriyor. Biz bir ayda 30-40 inşaat ruhsatı veriyoruz ama parsel bazlı oluyor. İlçe belediyeleri olarak bizim rezerv alanlara ihtiyacımız var.

Sizin özellikle talep ettiğiniz bir rezerv alanı var mı? 

Askeri alanların bize verilmesi karşılığında müteahhitleri, KİPTAŞ'ı, TOKİ'yi çağırırız. Kat yüksekliği vermeden vatandaşa yeni binaları işaret ederiz. Bunu yapamıyoruz. Mesela Vatan Mahallesi'nde sadece 500 metrekarelik bir yeşil alanımız var. Çocuklar nerede oynayacak, aileler nereye çıkacak. Biz 1912'den sonra Balkanlar'dan göç almışız. Bu göçler buralara konuşlanmış dolayısıyla bina stoklarımız çok eski. Burada üç bina ve bir tane otel sakini Vatan Mahallesi'nde kentsel dönüşümü iptal ettirdi. Danıştay onayladı, bilirkişi onayladı daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla iptal oldu. O bölgede çok iyi bir çalışma yapmıştık. Vatandaşla tek tek görüşmüştük. İnsanların onayım almıştık. O bölgede bina stoku çok çok kötü. En risM alanımız diyebilirim. Çöp araçlarım bile sokamıyoruz, o derece kötü. Böyle bir durumda kentsel dönüşümü gerçekleştirebilmemiz için bizim önümüzün açılması lazım. Şimdi iptalden sonra  TOKİ  ile anlaşma yaptık. Protokol aşamasındayız. İBB'den izin alıp sonrasında bölgede dönüşüm başlayacak. 

2 yıl sonra nasıl bir Bayrampaşa? 

"Bayrampaşa'nın en büyük sorunu ulaşım. Korkunç bir araç akışı var. Yerleşik nüfusumuz 286 bin 500 ama günlük nüfus 850 bin. Burada büyük bir sanayi var, bin tane atölye var, hal var, otogar derken hepsi bizim bünyemizde. Dolayısıyla otopark sorunu büyük. 13 otopark yaptırıyoruz. Bir tanesi belediyenin önünde. Bu araç meselesi çözülmeli. İki yıl içinde 13 otoparkın 8 tanesi kesin bitmiş olacak. Cezaevi projesinin en önemli kısmı olan otopark ve konutlar bitmiş olur. Hastane kısmı devam edecek. Vatan Caddesi'ndeki dönüşümde ilk ada bitecek. Lunapark arazisi var Yıldırım Mahallesi ve Kartaltepe'nin tam ortasında. Kamulaştırdık ve kangren bir arazi. O araziyi projelendirdik ve güzel bir meydan düzenlemesi yapıyoruz. Üstü tamamen mesire alanı, altı 4 kat otopark olacak. Down sendromlular için 'Sevgi Kafe' açacağız. Hemen yanında bir otistik okulu açtık, sayısını artıracağız. Pazartesi pazarımızı kapalı bir alana alacağız. Böylece sözümüzü tutmuş olacağız. O zamana kadar otogar da taşınmış, o araziye de büyük bir park yapılmış olacak." 

OTOGAR 2019'DA TAŞINIYOR 

"Bayrampaşa arz-talep dengesinde sıkıntı yaşıyor. Korkunç talebi olan bir yer. Her tarafı tramvay ve metro hatlarıyla çevrili. Üniversitesi var, hali var, otogarı, tekstilcileri var, atölye var, oteller zinciri var. Şimdi 6 otelimiz oldu. Turizm burada hızlanacak. Çevik Kuvvet buradan taşınıyor. Kağıthane'de TEM'e yakın bir yere taşınacak. Biz boşalan alana bir kongre ve fuar merkezi yapacağız. Büyük İstanbul Otogarı taşınacak. 2019 yılında yap-işlet-devret modeliyle otogarın süresi bitecek. Mahmutbey tarafında bir cep otogarı olarak hizmet verecek. Bu kadar büyük olmayacak. Otogarın olduğu alana büyük bir megapark düşünüyoruz. Altı komple otopark olacak. Şimdi çok atıl ve kötü durumda. İBB hazırlıyor projeyi. Sebze meyve halinin de kaldırılma projesi var. Üçüncü Köprü'ye yakın bir alana taşınması düşünülüyor. Halin olduğu alan da aynı şekilde yeşil alan olacak. O zaman Bayrampaşa'nın tadına doyulmaz." 

TEM'in üstü kapanıp parka dönüşecek 

"Cezaevi dönüşüm alanıyla birlikte Aksaray'dan havaalanına gidişte kalan TEM'in üstünün kapatılmasını da plana işledik. Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nin hemen yanında bir boşluk görürsünüz, alttan araçlar geçiyor. İşte o boşluğun üstünü kapatarak üç mahalleyi bir araya getireceğiz. TEM'in üstü yeşil alana sahip bir meydan olacak. İnsanların dinlenebilecekleri, sohbet edebilecekleri bir alan. Zaten bir kısmı kapalı, biz 80 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde bir alanı kapatacağız. Cezaevinin bittiği yerden eski Edirne Asfaltı'na çıkış var. O kısımda bir bütünlük sağlayacağız. Bayrampaşa'da hiç meydan yok. Büyük bulvarlarımız, yayalaştırılmış alanlarımız yok. İlk kez böyle bir alana sahip olacağız."

Habertürk

Kentsel Dönüşüm Haberleri

Emlak Konut İndere Türkiye’nin En Büyük Şantiyesi Oldu
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Geliyor!
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Sistemi Meclise Sunuldu
İstanbul’da Yarısı Bizden Desteği 2,7 Milyar Lirayı Buldu
Bağdat Caddesi'nde Her 3 Konuttan 1'i Yenilendi!