BDDK Konutta Kolay Kredinin Yolunu Açıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bireysel ve konut kredilerinde daha önce yüzde 150 şeklinde belirlediği ilave risk ağırlıklarını düşürdü. Bazı bankaların uzun vadeli konut ve taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başlaması da dikkat çekti

Konut sektörünün ilerleyen günlerde toparlanma sürecine girmesi bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerde hem arzı hem de talebi kısıtlayan uygulamalara yönelik ilk gevşeme için düğmeye bastı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aldığı yeni bir kararla bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel ve konut kredilerini kapsayan ilave risk ağırlıklarını düşürdü. 31 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirilen düzenlemeyle bankaların risk ağırlıkları yüzde 150 şeklinde belirlendiği için faizler yükselişe geçmiş, kredi arzı ve talebi sınırlandırılmıştı. Yeni Şafak’tan Cabir Turğut imzalı habere göre BDDK’nın aldığı bu son karar ile önceki düzenlemede kullanılan risk ağırlıkları yeniden devreye girdi. Buna göre; kredi kartlarında 1-6 ay vadede yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak. 6 aydan daha uzun süreli ise risk ağırlığı yüzde 150 şeklinde olacak. Paylaşılan detaylara göre risk ağırlığı ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, taşıtta yüzde 75 oranında baz alınacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nın risk ağırlıklarını hafifletmesiyle beraber bankaların eli rahatlayacağı için kolay kredinin de yolu açıldı.

FAİZ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Bazı bankaların yeni döneme hazırlık için uzun vadeli kredi ve mevduat faizlerini düşürmeye başlaması da oldukça dikkat çekti. Yaz aylarında yüzde 50’li seviyeleri geçen uzun vadeli mevduat faizleri yüzde 34-38 aralığına kadar geriledi. Konut kredilerinde bankacılık sektörünün yıllık ortalama faiz oranı yüzde 43,22 seviyelerine indi. Ayrıca gündemden düşmeyen konut kredisi faiz oranının 5-10 yıl vade için yüzde 3,09’dan yüzde 2,79’a çekildiği görüldü. Bu ay başında yüzde 55’in üzerine çıkan taşıt kredisi faiz oranları da yüzde 43’lü seviyelere geldi. Ticari kredi faizleri de yüzde 60'ın altına inerken, geçtiğimiz Haziran ayında ticari kredi faizleri yüzde 66'ya dayanmıştı. İhtiyaç kredisi faizlerinde de yaz aylarına kıyasla hafif düşüş yaşandı. İhtiyaç kredilerinde ise faiz oranları yüzde 78’li seviyelerden yüzde 71-73 aralığına güncellendi.

Emlak Gündemi Haberleri

3 Milyon Liralık Daire, Krediyle Ne Kadara Alınır?
Konut Fiyatlarının En Pahalı Olduğu Şehirler Belli Oldu
Konut Kredisi Faizleri Düşünce Fiyatı Artıran Emlakçıya 100 Bin TL Ceza
Tapu Harcına İndirim Geliyor!
THY-Emlak Konut’un Arnavutköy'deki Konutları İçin Kura Sonuçları Açıklandı