Belçika’da Konut İpoteğine 40 Yıl Vade Seçeneği Geldi

Belçika’da ev almak isteyenlere 40 yıl vadeli kredi sunulacak. Bu sistemle aylık ödemeler düşecek ancak ödeme planı uzadığı için toplam maliyet artacak

Belçika’da ev almak isteyenler için yeniden 40 yıl vadeli ipotek imkânı sunulmaya başlandı. De Tijd gazetesine göre, bu ipotekler yüzde 3 sabit faiz oranıyla verilecek. Vadenin 40 yıla yayılması, özellikle konut fiyatlarının çok yüksek olduğu bu dönemde, aylık ödemeleri hafifletecek. Ancak ödemelerin uzaması, toplam maliyetin oldukça artmasına yol açacak.

Ev almak isteyenlerin ödemesi gereken miktar giderek artıyor. Ülkede bir evin ortalama fiyatı, son 9 ayda yüzde 2,1 artarak 329 bin 468 euroya yükseldi. Aynı dönemde, bir dairenin fiyatı da yüzde 1,5 artarak 268 bin 709 euroya çıktı.

40 yıllık vade gençler için daha uygun
Konut ipoteği almak da giderek pahalılaşıyor. İpotek uzmanı David Geerts, "Bir konut ipoteği almak için ayırmanız gereken aylık gelirin oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e yükseldi" açıklamasını yaptı.

Geerts, 30 yıl vadeli ipotek sisteminin zaten mevcut olduğunu, ancak 40 yıl vadeli ipotek sisteminin genç insanların aylık ödemelerini düşürebileceğini belirtti. Geerts, 40 yıl vadeli ipoteğin özellikle 30 yaş altı kişiler için uygun olacağını ve bu sayede alınan ipoteğin emeklilik yaşına kadar ödenebileceği tavsiyesinde bulundu.

40 yıllık vadenin avantajı ve dezavantajı
2008 finansal krizinden bu yana ilk kez başlatılan 40 yıl vadeli ipotek sistemi, 25 yıl vadeli bir ipoteğe kıyasla aylık ödemelerde 300 euro tasarruf sağlayabiliyor. Ancak, 40 yıl vadeli ipotek süresince toplamda ortalama 70 bin euro daha fazla faiz ödeniyor.

Emlak Gündemi Haberleri

EGEMDER’den Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Semineri
İzmir’de İlçe İlçe Konut Fiyatları Hesaplandı
Batı Çim’in Aliağa’daki Hazır Beton Santrali Projesi İptal Edildi
İşGYO’dan 2.7 Milyar TL’lik Gayrimenkul Satışı
Ev Alım-Satımda Usulsüzlüğe 6 Milyon Lira Ceza Geliyor!