Türkiye’de Beton Yollar konusunda şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda beton yolların her yönüyle değerlendirileceği, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ve Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’nun katılımıyla “1. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi” düzenlendi. Kongrede üniversitelerin ilgili anabilim dallarından, kurum ve kuruluşların konu ile ilgili birimleri ve ülkemiz yol sektöründe yer alan tüm taraflar bir araya geldi.
Kongrenin açılış konuşmasında TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, asfalt yolların yanı sıra beton yolların tercih edilmesinin cari açığı azaltarak aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunacağını belirtti. Saka, “Beton Yollar, proje ömrü boyunca çok az bakım-onarım gerektiren uzun ömürlü, sağlam ve yerli bir alternatiftir. Bildiğiniz üzere asfalt yolların bağlayıcısı olan bitüm, ithal ham petrolden elde edilen bir yan ürün olup, dışa bağımlıdır. Buna karşın, çimento ve beton ise tamamen yerli bir üründür.” şeklinde konuştu.
50 yıl dayanıklı
Karayolu ve Otoyollar için sağlam ve yerli bir alternatif olan Sürekli Donatılı Beton Yol teknolojisi ağır taşıt trafik yüküne dayanıklı ve aynı zamanda 50 yıldan fazla ömre sahip olduğunu belirten Saka, “Kırsal yollarda yaygınlaşmaya başlayan, Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollar ise, asfalt yollara göre ilk yapım maliyetinde %40 daha ekonomik ve 3-4 kat daha uzun ömürlüdür.” dedi.
Beton Bariyerler Hayat Kurtarıyor
Saka, trafik kazalarında ölüm oranını yaklaşık %20 azaltan beton bariyerlerin Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekerken “Bu kapsamda, ülkemizde de EN 1317 standardına uygun beton bariyerlerin orta refüjlerde kullanımı yaygınlaşmalıdır” dedi.
Beton Yollar ile 700 milyon dolar tasarruf sağlanabilir
TÇMB Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, Kongrenin açılışında yaptığı konuşmasında, ”ülkemizde otoyolların ve devlet yollarının yüzde 50’sinin, il yollarının %10’unun ve yerel yönetim yol ağının %20’sinin beton yol olmasıyla ilk yapım maliyetinde yıllık yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtti. Özdemir, “Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de on yılda bakım onarım masrafları dahil olmak üzere 8.1 milyar dolar tasarruf edebiliriz. Böylece daha uzun ömürlü ve kalıcı çözümler üretmiş olacağız.” dedi ve şöyle devam etti: “Asfaltı şu an dünyada en iyi biz yapıyoruz. Betonu da en iyi şekilde yapalım. Farklı uygulama yöntemleri deneyelim. Beton yapıp üzerine asfaltla kompozit yollar yapalım ya da doğrudan 50 yıllık ömrü olan konforlu beton yollar yapalım. Sonuçlarına bakalım, hep beraber takip edelim. Ülkemizin yararınaysa ikisini de birlikte kullanalım ve rekabeti oluşturalım. Böylece kamu yararı sağlayalım.”
- Beton Yollar Kongre ve Sergisi, yurtiçi ve yurtdışından ilgili kamu kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri yöneticileri ve teknik yetkililerinden, akademisyenlerden ve özel sektör temsilcilerinden ..… kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. ABD'den Almanya'ya, Belçika'dan Şili'ye, Polonya'dan Fransa'ya uzanan bir coğrafyada gerek Avrupa gerekse Amerika kıtasından katılımcıların kendi ülkelerindeki beton yol uygulamalarını anlattıkları kongrenin teknik oturumlarında ise konunun uzmanları ve akademisyenler tarafından toplam 24 sunum gerçekleştirildi.