Türkiye seramik sektörünün en önemli oyuncularından Bien, büyük bir yatırıma hazırlanıyor. Yıllık 45 milyon metrekarenin üzerinde üretim kapasitesine sahip firma Aydın Çine'de 100 milyon metrekare kapasiteli yeni fabrika yatırımına imza atacak. Bien yeni yatırımıyla dünyanın en büyük üreticileri arasında yerini alacak.
Bien Seramik Yurtiçi Satış Direktörü Mutlu Erturan, firmanın mevcut profili, ürün protföyü, çevreci yaklaşımları ve yeni fabrika yatırımı hakkında bilgiler verdi.
- Kısaca Bien’den bahseder misiniz?
Üretimini Bilecik ve Bozüyük’teki 3 adet tesiste gerçekleştiren Bien, yurt içinde 100’ü aşkın yetkili bayisi ve 3500’ü aşkın satış noktasıyla pazarda önemli bir yer tutmaktadır.
Ürünlerini 6 kıtada 95’i aşkın ülkeye ihraç eden Bien, ödüllü tasarımları ve 100’ü aşkın seramik karo koleksiyonuyla yılda 45 milyon m2’nin üzerinde karo üretim kapasitesine sahiptir.
Ayrıca karo ürünlerine ek olarak, %100 bağlı ortaklığı Bien Banyo Ürünleri Sanayi ve
Ticaret Anonim Şirketi altında seramik sağlık gereçleri, armatür ve tamamlayıcı ürünler üretilmekte olup, 2020 yılında yapılan yeni yatırımlarla üretim tesisleri yıllık 900 bin adetin üzerinde toplam kapasiteye ulaştırılmıştır.
- Bien’in ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?
Bien; yer, duvar seramiği ve granite ek olarak, yüzde 100 bağlı ortaklığı Bien Banyo Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi altında seramik sağlık gereçleri, armatür ve tamamlayıcı ürünler üretmektedir.
- Bien’i sektörde öne çıkaran özelliklerden bahseder misiniz?
Seramik grubundaki ebat ve tasarım çeşitliliği, son teknolojiye sahip yeni üretim tesisleri, üretim kapasitesi ve seramik ürünlerinin yanı sıra banyo grubu ürünlerinde de üretim yapmasıyla öne çıkan bir markadır. Bien ilkleri seven bir marka olarak; 20 mm kalınlığındaki seramiklerin Türkiye’deki ilk üreticisi ve duvar karolarına dijital teknolojiyi uygulayan ilk marka olmuştur. Ayrıca İtalya başta olmak üzere, Almanya, ABD ve Türkiye’den almış olduğu tasarım ödülleriyle sektörde öne çıkmaktadır.
- Bien’in üretim süreçlerindeki çevreci yaklaşımıyla, çevreyi gözeterek aldığı tedbirler nelerdir?
Bien, seramik üretiminde kullanılan fırınların bacalarından çıkan atık havayı, ısı enerjisine dönüştürürken, kullandığı teknolojilerle karbon emisyon oranlarını da düşürmektedir. Fabrikalarında yüksek verimli elektrikli motorlar kullanarak, bir yandan elektrik tasarrufu yaparken diğer yandan da bakım maliyetlerini azaltmaktadır. Elektrik motorlu forkliftler ile fosil yakıt kullanımını azaltıp temiz enerji ve çevre dostu araçları destekleyen Bien, üretim esnasında çıkan karo atıklarını da kendi üretiminde ve çimento sektöründe hammadde olarak kullanmaktadır. Su kaynaklarının korunması amacıyla da fabrikalarındaki su arıtma tesislerinde günde yaklaşık 25 bin metreküp suyu arıtıp tekrar üretim proseslerinde kullanmakta ve böylece yüzde 100 geri dönüşüm sağlamaktadır.
- Bien’in çok konuşulan yeni yatırımından bahseder misiniz? Dünyanın en büyük seramik fabrikası olacağı söyleniyor.
Bien Cumhuriyetin 100. yılında ekonomi ve istihdama katkı sağlayacak önemli bir yatırım yaparken, hızlı büyümesine ivme katacak bir atılım gerçekleştiriyor. Bien Cumhuriyetin 100. yılında 100 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip dünyanın en büyük seramik fabrikasının yatırımını yapıyor.
Üretim kapasitesini artırmaya yönelik bu yatırım Aydın Çine’de Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 farklı sahada toplam 609.704m2 alan üzerine kurulacak. Birinci etapta yıllık 35 milyon m2 üretim, ikinci etapta ilave yıllık 30 milyon 300 bin m2 üretim, üçüncü etapta ilave yıllık 37.3 milyon m2 üretim yapılması hedeflenen üretim tesisi; 2023, 2024 ve 2025 yılları olmak üzere 3 ayrı etapta devreye alınacak. Üçüncü etap tamamlandığında toplam üretim kapasitesi yıllık 150 milyon m2 olacak. Tesiste 300x600, 600x600, 500x500, 600x1200 ve 1600x3200 ebatlarında sırlı granit ve teknik granit üretilmesi planlanıyor.