Bina Güçlendirme Kentsel Dönüşüme Alternatif Olur Mu?

Niyazi Gültekin

Türkiye genelinde yenilenmesi gereken 7 milyon konut var. Her yıl en iyi ihtimalle 500 bin konut dönüştürsek bile Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecini tamamlaması minimum 14-15 yılı bulur.

Ancak son yaşadığımız depremler de bir kez daha gösterdi ki böyle bir zamanımız yok.

15 yıl boyunca yıkıcı bir deprem olmayacağının garantisini kimse veremez. Hatta uzmanlar Ege ve Marmara’da yakın zamanda şiddetli deprem olabileceğini ve hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda sürekli uyarıyorlar.

***

Kentsel dönüşümde ilk önceliğimiz hayat kurtarmak. Bundan dolayı kentsel dönüşümdeki yavaş işleyişten dolayı ek önlemler almak gerekiyor.

İşte bu noktada hükümet kentsel dönüşüm teşviklerine ek olarak bina güçlendirme çalışmalarında da destek paketi açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok banka ile protokol imzaladı. Bu protokol kapsamında risk raporu alan ve binasını güçlendiren vatandaşlara her bağımsız bölüm için 50 bin TL kredi veriliyor.

Bankalar 120 ay vadeli 2 sene ödemesiz yüzde 4 faizle kredi sağlıyorlar.

***

Bina güçlendirme her ne kadar kentsel dönüşüm ihtiyacını karşılamasa da, depremde binanın yıkılma ve içindekilerinin zarar görme riskini azalttığı için çok önemli.

Ülkedeki tüm riskli yapıların dönüşümünün zaman alacağı bu süreçte dönüşüm süreci tamamlanana dek depreme geçici çözüm olarak tercih edilebilir.

Ancak uzun vadede ada bazlı kentsel dönüşüm tüm şehirlerimiz için şart.

Sadece riskli binaların dönüştüğü bir kentsel dönüşüm modeli yerine, şehrin nefes aldığı, yeşil alan, otopark, ulaşım, altyapı sorunlarının da çözüldüğü bir kentsel dönüşüm modeli hayata geçirilmeli.

***

Dipnot: Bina Güçlendirmede Süreç Nasıl İşliyor?

- Binanın güçlendirilmesi için maliklerin 4/5 çoğunlukla güçlendirme kararı alması gerekiyor

- Bina güçlendirme teşviklerinden faydalanmak için öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı bir mühendislik ofisinden risk raporu almak gerekiyor.

- Çoğunluk kararı sağlandığı ve risk raporu hazırlandığı taktirde güçlendirme projesinin hazırlanarak imar mevzuatı çerçevesinde ruhsatlandırılması gerekiyor.

- Bina güçlendirme çalışmaları 2 ile 4 ay arasında tamamlanıyor.