Bina ve Deprem Yönetmeliği Yürürlüğe Giriyor

Çalışması tamamlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderilecek.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında 29 Aralık 2017'de toplanan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun aldığı kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 2015 yılı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunda alınan kararlarla ilgili ilerleme raporu hazırlanarak AFAD Başkanlığı tarafından kurul üyelerine takdim edilecek.

Çalışması tamamlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" onaylanarak yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderilecek ve "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" Bakanlar Kurulunun onayına sunulacak.

Her ilde depolar oluşturulacak

AFAD Başkanlığınca işletilen bölgesel lojistik depolara destek olacak il depoları oluşturulacak, toplumun afete hazırlanması konusunda eğitimlerin etkin biçimde devamı ile eğitimlerin öncesi ve sonrası farkındalık ve davranış ölçümleri yapılacak.

Kurul kararlarına göre, deprem sigortasının yaygınlaştırılmasını sağlayacak mevzuat ve çalışmalar gerçekleştirilecek, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler için ihtiyaç duyulacak sertifikalandırılmış gönüllü sayısı ve ilk yardım eğitimi almış kişi sayısının artırılmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek.

Yerel yönetimlerin afet yönetimi kapasitesini geliştirecek eğitim programları düzenlemesi istendi. Ayrıca, 2018 yılı içinde farklı afet konularını da ele alan veya bölgesel amaçlı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantılarının yapılmasına, bunlara ilişkin alt çalışma grupları oluşturularak bu toplantılara ait rapor ve sunumlar hazırlanmasına karar verildi.

Depremde riskli alanların dönüşümü

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, depremde hasar ve can kaybına yol açabilecek riskli alanlara yönelik çalışmaları da ele aldı. Bu kapsamda riski azaltacak yapı stoku dönüşümünün gerçekleştirilmesi için mevzuatın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılarak, gerekli finansman kaynakları oluşturulacak.

AFAD Başkanlığı koordinesinde yürütülen ve illerde uygulanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının müdahale kapasitesinin geliştirilmesinde gerekli olan kaynağın sağlanması için Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının bütçelendirme çalışmalarında ilgili paydaşlara öncelik sağlanacak.

Afetlere müdahale kapasitesinin güçlendirilmesi çerçevesinde her bir hizmet grubu için kapasite planlamalarının nicelik ve nitelik olarak netleştirilmesine ve yıllık olarak gözden geçirilmesine karar verildi. İl özel idareleri ve büyükşehir belediyelerince ayrılması gereken bütçelerin "AFAD Başkanlığınca uygun görülen afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırım projeleri" için kullanılması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.

Emlak Gündemi Haberleri

Kiracı Olmak Psikolojiyi Bozuyor!
Tapuda Oranları Yükseldi: Kadınların En Çok Konut Aldığı Şehirler
Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi Konut Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Akfen İnşaat Payları Borsaya 'Tabanla' Başladı
Bursa'nın 27 Yıllık İnşaat Şirketi Konkordato İstedi!