Pandemi nedeniyle uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim sistemine geçilmesi ile şehir merkezlerinde yaşayanlar kışı da yazlıklarında geçiriyor. Turistlik yerlerin nüfusu 2-3 katına çıktı. En çok nüfus artışı olan yerlerin başında Bodrum geliyor. Bodrum’da kış aylarında 175 bin olan nüfus bu yıl 400-500 bine çıktı.
Bodrum Ticaret Odası yönetim kurulu başkan yardımcısı ve İbak İnşaat yönetim kurulu başkanı İbrahim Akkaya, Bodrum’un olağandışı bir büyüme yaşadığını, nüfus artışıyla beraber şehir altyapısı ve kamu hizmetlerinin yetersiz kalmaya başladığını söyledi. Bodrum’un sayfiye yeri olarak planlandığını belirten Akkaya acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti.
NÜFUS ARTIŞI BİRÇOK SORUNU BERABERİNDE GETİRDİ
Bodrum’da konut edinme isteğine paralel olarak inşaat faaliyetleri 2010-2018 yıllarında ciddi artış gösterdiğini belirten Akkaya 2018-2019 yılında yaşanan krizden dolayı inşaat sektörünün daralması ile piyasalar durgunlaşsa da Pandemi ile beraber talep patlaması oldu. Bodrum’da yüzde 40-45 daralan inşaat sektörü hızlı bir şekilde büyümeye başladı. İnşaatçılar ilgiden memnun ancak Bodrum bu nüfusa hazır değil. Bodrum’da sadece yaz aylarında yaşayan nüfus kışın da burada kalınca birçok sorunu da beraberinde getirdi. Bodrum’un altyapısı ve kamu hizmetleri bu kadar nüfusu hizmet vermekte yetersiz kalıyor. Belediye ve diğer kamu kuruluşları hazırlıklı değildi. Kontrol edilemeyen bir talep var” dedi.
BODRUM’A YAZIK OLUR
Kışın ortasında bile Bodrum’da trafik yoğunluğu var diyen Akkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Bu sorunlar için hızlı çözümler üretmek gerekiyor. Belediyemiz ve diğer kamu kuruluşları bu noktada çalışmalar yapıyor. Bu sorunlar ertelenebilecek sorunlar değil. Ertelenirse Bodrum’daki mal ve hizmetlerin piyasa değerini yukarıda tutan durum kaybolur. Bodrum’a yazık olur. Sayfiye yeri olarak planlanmış bir kent birden yerleşik büyük bir kente evrilmeye başladı. Her gün 12-13 uçak seferi var. Dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Yerleşik nüfus 170 bindi. Pandemi ile beraber nüfus 400-500 bine ulaştı. Olağan bir büyüme değil bu.”
İSTANBUL’DAN SONRA ANKARALILAR DA AKIN ETTİ
Bodrum’da çok sayıda İstanbullu olduğunu ancak pandemi ile beraber Ankaralıların da Bodrum’a akın ettiğini belirten Akkaya, “İstanbul’dan çok fazla nüfus buraya yerleşti. Ancak enteresan bir şekilde pandemi döneminde Ankaralılar İstanbul’u yakaladı. Biz çok az Ankaralı görmeye alışıkken bu pandemi sürecinde Bodrum’dan konut sahibi olan çok Ankaralı gördük” ifadelerini kullandı.
KONUT SAYISI ARTIYOR, KAMU ALANLARI ARTMIYOR
Bodrum’da konut stoğu bulunmadığını ve piyasaya sürülen konutların hızlı bir şekilde satıldığını belirten Akkaya şu sözlere yer verdi, “Piyasanın içerisindeki biri olarak Bodrum’da konut stoğu olduğunu düşünmüyorum. Piyasaya sürülen konutlar çok kolay alıcı buluyor. Çok fazla konut üretecek şekilde planlar yapıldı. Bizleri endişelendiren de bu. Bu konutlarda oturacak insanların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız. Sayın belediye başkanımız da bunun farkında ama planları daha önce yapılmış alanlarda yapılaşmayı durdurabilmek mümkün değil. Planlanmış alanlarda yapılaşma olacak. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir toplantıda sektörden bir arkadaşımız planlı alanların yüzde 55’inin yapılaştığını, yüzde 45’inin boş olduğunu söyledi. Bu konuda uzman desteğine ihtiyacımız var. Çok inşaat yapılıyor ama aslında konut çoğalıyor. Kamunun kullanacağı alanların sayısı artmıyor. 10 yıl önce adliyemiz yapıldı. Emniyet, müdürlüğümüz, kaymakamlığımız, okullarımızın sayfiye yeri olduğu düşünülerek yapılmıştı. Bunların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Modern planlama metodunu kullanmamız lazım. Kamuya ait arazilerin ileride oluşacak kamu ihtiyaçları için rezerv edilmesi gerekiyor. Bu araziler satılmamalı”
SOSYAL KONUT YERİNE TURİZM YETENEĞİ OLAN ÖZEL KONUTLAR YAPILMALI
Bodrum’un bir turizm kenti olduğunu belirten Akkaya Türkiye’nin turizm yeteneklerini geliştirmek zorunda olduğuna değindi. Akkaya, “ Konut yapıp satıp para kazanmak yerine turizmi önemsemeliyiz. Bodrum çok özel bir yer. Büyük kitlelere değil A plus dediğimiz kitleye hitap edecek, turizm yeteneği olan bir kent. Yapılaşmayı da buna göre yapmak lazım. Verilmiş imar haklarını insanların elinden alamayız ama sosyal konut yerine turizm yeteneği olan özel konutlar yapılması sağlanabilir. Otellerin konuta dönüşmesine müdahale edilebilir. Hem ekonomistler, hem şehir plancıları hem de yerel yöneticiler bunu tartışmalı. İmar planlarında yeni konut alanlarının oluşması engellenmeli. Yapılaşma Bodrum için bir tehdittir” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.