TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Çiçekliköy'deki sit statüsü değiştirilen bir parselde yeni imar planı onaylanmadan inşaata başladığını bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı geçiş dönemi yapılaşma koşullarının iptali için dava açtıklarını açıklayan meslek odaları 4 katlı inşaata izin veren sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulundu.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Bornova Çiçekliköy'deki bir parselde süren inşaatla ilgili basın toplantısı düzenledi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özay Yerlikaya, ortak basın açıklaması yaptı. Çiçekli Milli Parkı ve büyük bir ormanı barındıran 23 bin 850 dönümlük, İzmir'in önemli oksijen kaynakarından biri olan alanın 1999 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildiğini söyledi. Bu alan içindeki 123 parsele ilişkin 2013 yılında yapılan sit değişikliği ve koruma amaçlı imar planının Şehir Plancıları Odası'nı açtığı davada İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Yerlikaya, 2017 yılında bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sadece bu parsele özel 12 bin 750 metre yapılaşma hakkı veren dört katlı özel eğitim tesisi yapılmasına yönelik geçiş dönemi yapılaşma koşulunun onaylandığını söyledi. Yerlikaya, bu onayın bilimsellikten, korumaya ilişkin ilke kararlarından, kamu yararından ve ekolojik ve bütüncül yaklaşımdan tamamen uzak, 1/25000 Çevre Düzeni Planı'na aykırı olan kararın iptali için dava açtıklarını açıkladı.
İNŞAAT BAKANLIK ONAYI ÖNCESİ BAŞLAMIŞ
Yerlikaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu parseli 1. derece doğal sitten, 3. derece doğal site denk gelen Sürdürülebilir Kontrollü Kullanım Alanı statüsüne dönüştürdüğünü, karardan iki ay sonra yeni imar planı onaylanmadan parselde inşaat çalışmaları başladığını açıkladı. Geçiş dönemi yapılaşma koşulunun Koruma Amaçlı İmar Planı yapımına kadar süreçte alanın koruma kullanma dengesinin korunması amacıyla Bölge Komisyonu tarafından belirlendiğini ve Bakanlık onayı ile yürürlüğe girdiğini, koruma amaçlı imar planı onaylandıktan sonra yürürlükten kalktığını belirten Yerlikaya, "Bakanlık onayının 25 Ekim olmasına karşın inşaatın Ekim ayı başında başladığı gazete haberlerinde ortaya çıktı. Bu durumda inşaata ilişkin düzenlemelerin mevzuatta belirlenen usullere aykırı gerçekleştirildiği sonucuna varılmıştır. İlgili kurumlara ihbar etmek ve bilgi almak için yazılar yazdık. Ancak ne yanıt verildi ne de inşaatın durdurulmasına yönelik işlem yapıldı" dedi.
HEM İPTAL DAVASI HEM SUÇ DUYURUSU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan bu parsel özelinde belirlenen geçiş dönemi yapılaşma koşullarının iptali için meslek odaları olarak dava açtıklarını açıklayan Yerlikaya, "Aynı zamanda söz konusu inşaat işleminin mevzuatlarda belirlenen usullere aykırı şekilde gerçekleşiyor olması kanaatimiz gereği, tüm bu yaşanan süreçle ilgili, sorumlu kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda da bulunulmuştur. Alanın doğal yapısının bozulması yönünden telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaması açısından ivedilikle yürütmenin durdurulması gerekmektedir" diye konuştu.
"ÇEVRE KATLİAMI AÇISINDAN REFERANS OLABİLİR"
Alanın doğal yapısının bozulmasıyla telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanabileceğini belirten Yerlikaya şöyle devam etti:
"Söz konusu uygulama şu anda; Türkiye'nin dört bir yanında yeniden değerlendirilen tüm doğal sit alanlarının yapılaşma baskısı altında kalması ve söz konusu çalışmanın denetimi sağlanamayacak bir çevre katliamına dönüşmesi açısından referans bir karar niteliğindedir. Doğal sit alanlarının sürdürülebilir şekilde kullanılabilmesi; ancak ranttan, kişisel menfaatten uzak bir biçimde bilimsel gerçeklerle temellendirilen bölgesel çalışmalar ile yapılabilir. Parsel ölçeğinde ya da bütünlükten uzak, parçacıl değerlendirmelerin yapılması doğal alanların korunmasından öte, hızlı bir biçimde yok olmasına neden olmaktadır."
BAKANLIK, VALİLİK VE BELEDİYEYE SORDU
Yerlikaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İzmir 1 Nolu Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu'na, hangi koruma kullanma ilkesine dayanarak bir yapılaşma hakkı verildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kurulun ayrıcalıklı imar hakkı kararının hangi kamu yararı gerekçesi ile onaylandığını sordu. İzmir Valiliği ve Bornova Belediyesi'ne de "İnşaat çalışmaları onay işleminden önce nasıl başlatılmıştır? Bu konuda yapılan ihbarlara karşı bir işlem başlatılmış mıdır" sorusunu yönelten Yerlikaya, meslek odalarının kamu denetimi yapmasının da engellendiğini söyledi.