Boyanın Süpermarketi!

30 yıldır boya sektöründe faaliyet gösteren Yalaz Boya, aylık 600 ton üretim kapasitesiyle Türkiye’de en fazla ürün yelpazesi ile üretim yapan boya fabrikası olarak ön plana çıkıyor.

Mustafa Yalaz…

1990 yılında Yalaz Boya’yı kurdu.

Kurduktan sonra boya satışı yapan bayilere gitti. Ancak yeni bir marka olduğu için bayiler boyasını satmayı kabul etmedi.

Boyanızı rafa koyun satarsak paranızı veririz deyip geçiştirdiler.

Pes etmedi… Gecesini gündüzüne kattı… daha çok çalıştı…

3 gün üretim yaptı, 3 gün ürettiklerini satmak için tüketicilerin ayağına gitti.

Kısa süre içerisinde marka tutulmaya başladı. Hem kalitesiyle hem de fiyatıyla tercih edilen bir marka haline geldi.

Müşteri memnuniyeti artınca ilk başlarda boyayı satmayı kabul etmeyen bayiler ürünlerini satmayı teklif etti.

Yalaz boya bu şekilde büyümesini sürdürdü.

Bugün Türkiye’nin 67 ilinde ve 15 ülkede satış yapıyor.

Yalaz Boya yönetim kurulu başkanı Mustafa Yalaz faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı…

SÜPERMARKET GİBİ

İlk olarak endüstriyel hava korumalı boya üretimiyle başladık. Daha sonra su bazlı boya, epoksi, mobilya boyası, sanayi boyası, inşaat boyası, özel amaçlı boyalar vb. üretmeye başladık. Bugün nasıl bir süpermarkete girdiğinizde istediğiniz her şeyi bulabiliyorsanız Yalaz Boya’ya geldiğinizde de boya ile ilgili her şeyi bulabilirsiniz.

PANDEMİ SONRASI ABD’YE İHRACAT BAŞLAYACAK

Türkiye’nin 67 ilinde 4 binden fazla bayi ile satışlara devam ediyoruz. Son 5 yıldır ihracata yoğunlaştık. Yaptığımız anlaşmalar sonucunda birçok ülkeye ihracat yapmaya başladık. Ürettiğimiz boyaların yüzde 35-40’ını ihraç ediyoruz. Bu yıl ihracatımızı yüzde 50’nin üzerine çıkaracaktık. Ancak pandemi yüzünden ihracatımız aksadı. ABD'ye ihracat yapmak için görüşmelerimizi tamamlayarak numunelerimizi gönderdik. Tüm şartlarda anlaştık. Nisan ayında anlaşma yapıp ihracata başlayacaktık ama araya pandemi girince başlayamadık. Pandemiden sonra ABD’ye ihracatımız başlayacak.

AR-GE’YE CİDDİ YATIRIM

Torbalı’da Avrupa standartlarında bir fabrika kurduk. 7 mühendisimiz var. Üretim müdürümüz 35 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren tecrübeli bir isim. Ar-ge ve laboratuvara çok ciddi yatırım yapıyoruz. Son teknoloji cihazlarla üretim yapıyoruz. Kendimizi sürekli yeniliyoruz, geliştiriyoruz. 6 yıl sonra boya ne hale gelecek onu test edip gösterecek cihazlarımız var.

PANDEMİ YÜZÜNDEN ÜRETİM YÜZDE 40 DÜŞTÜ

Sanayi boyasında çok iddialıyız. İnşaat boyasında da çok ön plandayız. İnşaat boyasında sezona göre talep oluyor. Yazın talep çok var ancak kışın talep azalıyor. Mobilya boyasında da son 4-5 yılda çok ilerleme kaydettik. Aylık 600 ton üretim yapıyoruz. Pandemide üretimimiz 300-350 tona düştü. Yüzde 40 gibi bir daralma oldu.

MALİYETLER YÜZDE 60, FİYATLAR YÜZDE 25 ARTTI

40-50 çeşit hammaddemiz var. Bunun 15 tanesi Türkiye’de üretiliyor. 35 tanesi yurt dışından geliyor. Pandemi dolayısıyla hammadde tedarikinde sıkıntılar yaşıyoruz. Dövizdeki artışlardan dolayı maliyetlerimiz arttı. Bu yıl çok olumsuz etkilendik. Son 2 yılda maliyetlerimiz yüzde 60 civarında arttı. Biz bu maliyetleri fiyatlara yansıtamadık. Fiyatlarımız yüzde 25 arttı. Biz kar marjımızı düşürmek zorunda kaldık. Bazen maliyetine satışlar yaptık. Bu dönemde ayakta kalmak için çabaladık.

DIŞ PAZARDA FİYAT KONUSUNDA YARIŞAMIYORUZ

Türkiye boya konusunda son yıllarda iyi ilerleme kaydetti. Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Ancak hammaddenin yurt dışından gelmesi ÖTV ve KDV oranlarının yüksek olmasından dolayı fiyat konusunda Avrupa ile yarışamıyoruz. Fiyat etkeni bizi dış pazarda zorluyor. Devlet ihracatta destek olursa rekabet şansımız artar ve ülkeye ciddi oranda döviz girdisi sağlarız.

İHRACAT PAYINI YÜZDE 65-70’E ÇIKARACAK

Bayiler arasında çok fazla talep edilmeye başladık. 5 yıl içerisinde ihracattaki payımızı yüzde 65-70’lere çıkarmayı planlıyoruz. Türkiye’de üretim yapan firmalar genelde çok fazla yelpazede üretim yapmıyor. Çünkü yelpaze arttıkça hammadde stoklama maliyetleri artıyor. Finansal güç gerekiyor. Bizim bu finansal gücümüz var. Türkiye’de en fazla ürün yelpazesi ile üretim yapan firmayız.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor