Büyükçekmece’de beklenen Marmara depremine karşı kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız devam ediyor. Büyükçekmece Belediyesi'nde yer alan habere göre; Dizdariye Mahallesi’nde 4’er katlı 3 blok, Fatih Mahallesi’nde ise 4’er katlı 3 blok olmak üzere toplam 41 bağımsız bölümden meydana gelen riskli yapılar, kentsel dönüşüm kapsamında belediye ekiplerinin gözetiminde yıkıldı.
Yıkım çalışmalarını yerinde izleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, beklenen İstanbul depremi için alınması gereken tedbirlerin hızlandırılması için çağrı yaparak “İstanbul’da en büyük gerçek deprem gerçeğidir. İstanbul’un depreme hazırlanması ülke adına büyük önem arz etmektedir. İstanbul yıkılırsa her taraf yıkılır” şeklinde konuştu.
“Sonra pişmanlık fayda getirmez’’
Beklenen İstanbul depreminde en fazla hasar görebilecek ilçeler arasında bulunan Büyükçekmece’de riskli binalar yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı modern yapılar yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen yıkım işlemlerini teknik ekibi ile beraber yerinde inceleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şunları söyledi: "İstanbul’daki deprem gerçeğini bilerek Büyükçekmece genelinde kentsel dönüşüme hız verdik. Kış mevsimi girmeden tehlike arz eden binaları yıkıp yenilemeye çalışıyoruz. Mal sahipleri, belediye, seçmiş oldukları müteahhit üçgeninde bu kentsel dönüşüm Büyükçekmece’de çok hızlı gidiyor. Şu ana kadar yaklaşık 28 bin konut yenilendi. Büyükçekmece merkezinde 3 bin civarında konut yenilendiği zaman depremde vatandaşımızın burnu kanamayacaktır. En büyük sorunumuz Kumburgaz sahilleridir. Kumburgaz sahilinde henüz planlar bitmediği için Büyükşehir Meclis’inde beklemekte olduğu için endişemiz burasıdır. Çünkü Silivri önlerinde veya Zeytinburnu önünde vuku bulacak depremde en büyük zayiatı sahiller görecektir. Endişemiz o dur ki, Kumburgaz sahilinde kumun üzerine yıllar önce yapılmış ruhsatsız, yüksek katlı blokların tamamı çökecek ve çok miktarda insanımızı maalesef kaybedeceğiz. En büyük endişemiz budur. Bunun da ortadan kalkması için oradaki kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Bu da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bekleyen imar planlarının çıkmasına bağlıdır. Büyükşehir Belediye Meclisi’ni bu anlamda daha hızlı hareket etmeye ve buradaki vatandaşımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum. İstanbul’da en büyük gerçek deprem gerçeğidir. İstanbul’un depreme hazırlanması ülke adına çok önem arz etmektedir. İstanbul yıkılırsa her taraf yıkılır. İstanbul ayakta kalırsa başka yerlerde vuku bulacak depremler ve diğer felaketlerde biz çok hızlı hareket edip ayakta kalabildiğimizi bugüne kadar gösterdik. Herkes İstanbul depremi ile ilgili olarak elinden geleni yapmalı. Bütün belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu, çevre ve şehircilik bakanımız ve diğer yetkililer İstanbul depremiyle yatıp İstanbul depremiyle kalkmak zorundayız. Sonra pişmanlık fayda getirmez, kar etmez."
"40 senelik binalar bunlar"
Kentsel dönüşüm dahilinde yıkılan evlerinde endişe içinde yaşadıklarını söyleyen Hülya Sönmez, daha güvenli bir evde oturacakları için çok mutlu olduklarını belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Kentsele girdi memnunuz. İnşallah Allah utandırmaz. Bir an önce de biter, yerleşir. Biraz küçük oluyor normalden ama yapacak bir şey yok. En azından can güvenliği olacak. Annem oturuyordu. Ben tedirgindim her an bir şey olacak diye. 40 senelik binalar bunlar. Daha da hızlanması lazım. Bazı aksaklıklar oluyor. Bazı insanlar para vermek istemiyor müteahhitlere. Onun için de problemler oluyor. Bunlara da bir çözüm bulunacak elbet. Hayırlısı olsun diyoruz hepimize."