C6-C8 Beton Kullanılan Bina Kendiliğinden Yıkılır!

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, yapılarda kullanılan beton kalitesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Işık C6 ve C8 beton kullanılan binaların kendiliğinden yıkılacağını ifade etti.

EUROPEAN Ready Mixed Concrete Organization (ERMCOAvrupa Hazır Beton Birliği) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, birliğin kurulduğu dönemdeki beton kalitesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yavuz Işık, " C6-C8 beton kullanılmış binalar kendiliğinden yıkılır" dedi.

Dünya Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, 'İş Dünyasında Diyolog' köşesinde EUROPEAN Ready Mixed Concrete Organization ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık ile yaptığı söyleşiyi kaleme aldı. İşte o söyleşi.

EUROPEAN Ready Mixed Concrete Organization (ERMCOAvrupa Hazır Beton Birliği) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, birliğin kurulduğu dönemdeki (1988) beton kalitesini anımsadı:

-1999 Marmara depremi sonrası çıkan yönetmeliğe kadar Türkiye’de genellikle C6-C8 beton kullanılıyordu. C6-C8 beton kullanılmış binalar kendiliğinden yıkılır.

Türkiye’nin hazır beton işini devlete ait çimento fabrikalarının (ÇİTOSAN) özelleştirilmesi sonrası öğrendiğini düşündü:

-1988 yılında Türkiye’de 1.5 milyon metreküp hazır beton dökülüyordu. 2018’de 100 milyon metreküp hazır beton üretildi. 30-32 yılda Türkiye’de sektör çok gelişti.

Türk hazır beton sektörünün Avrupa’da öne çıktığına odaklandı:

-4 yıldır ERMCO’nun başkanlığını yürütmem sektörümüzün gücünden kaynaklanıyor.

Geçenlerde Hakan Güldağ, Rüştü Bozkurt ve Şeref Oğuz’la birlikte Türkiye Hazır Beton Birliği’nin merkezine gittik. Birlik merkezinde Başkan Yavuz Işık, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemalettin Danış, Kamil Grebene, Elif Özgüven, Adem Genç, Onurhan Kiçki, Barbaros Onulay, Şenol Üçüncü, Mehmet Ali Onur ve Denetim Kurulu Üyesi Abdürrahim Eksik’le buluştuk.

Abdürrahim Eksik, 1970’li yıllardaki deprem yönetmeliğini anımsattı, Yavuz Işık anlattı:

-1974’de Türkiye 3’üncü derece deprem kuşağında sayılıyordu. 1999 Marmara depremi sonrası 1’inci derecede olduğumuzu anlamış olduk. Yönetmelik de değişti.

1999’dan itibaren inşaatlarda kullanılan beton standardının değiştiğini belirtti:

-İlk aşamada C16-C18 beton kullanmak zorunlu oldu. 2007’de yönetmelik tekrar değişti, beton standardı C20’ye çıkarıldı.

Türkiye Hazır Beton Birliği olarak standardın C30’a çıkarılmasını istediklerini vurguladı:

-2019’da yönetmelik tekrar değişti, zorunlu beton standardı C25’e çıktı.

Bu standardın anlamını açtı:

-C25 betonun cm karesi 25 kilo yük taşır. C standardı yükseldikçe binada veya yapıda kullanılan betonun cm karede yük taşıma gücü de artar.

Kendilerinin en düşün standardın C30’a çıkarılması konusunda ısrarlı olduklarını kaydetti:

-Bizce canlının yaşadığı hiçbir binada C30’dan daha düşük beton kullanılmaması gerekiyor.

Bu noktada beton standardının C30’a yükseltilmesinin maliyete etkisini sorduk, Işık yanıtladı:

-C30 betonun metrekare başına maliyeti 150-200 lira. Daire başına maliyeti ortalama 6 bin lira.

Işık, Türkiye’de 400 beton tesisinin faaliyet gösterdiğini vurgulayıp, ekledi:

-Bizim 70 üyemiz var. Türkiye’de betonun yüzde 65-70’ini bizim üyelerimiz döker.

Hazır beton sektörünün yıllık cirosunun 2.8 milyar dolar olduğunun altını çizdi:

-Bizim üyelerimizin toplam cirosu 2 milyar dolar dolayında. Üyelerimizin istihdamı da 14 bin 500’ü buluyor.

“Dünyada koronavirüs paniği yaşanırken şimdi sırası mı” diye düşünenler olabilir ama beton standardını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

1970’li yılların C6-C8 beton standardına göre yapılmış binaların kendiliğinden yıkılabileceği riskini unutmayalım.

Dönüşüm için hızlanalım…

KGS’ye uymayanı veya kaçanı aramıza almıyoruz

TÜRKİYE Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, birliğin 1995 yılında kurduğu “Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi”ne (KGS) dikkat çekti:

-“KGS Uygunluk Belgesi”, gönüllü ama inşaat sektöründe en güvenilir belgelendirme sistemlerinden biri.

KGS’nin 2007’de TÜRKAK tarafından akredite edildiğini, 2008’den beri “CE İşareti” belgelendirmesi yaptığını, 2010’dan beri de “G Uygunluk Belgesi” vermeye başladığını kaydetti:

-Türkiye Hazır Beton Birliği üyelerinin ürünleri KGS belgesine sahip olmak zorunda. KGS’ye uymayan ve kaçanı üyelikten atıyoruz. Bugüne kadar KGS’ye uymayan 10’a yakın firmayı üyelikten ihraç ettik. İhraç ettiklerimiz arasında eski bir yönetim kurulu üyemiz de var.

Işık ve sohbete katılan yönetim kurulu üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın KGS’yi tüm sektör için zorunlu kılmasını istedi:

-TSE de standart belgesi veriyor ama gerekli denetimi yapamıyor. KGS, yılda 6 kez denetim yapıyor. KGS’nin 20 kişilik Bilim Kurulu var. Kurulda Bakanlık temsilcisi de yer alıyor.

THBB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Danış, TOKİ’ye çağrı yaptı:

-Bütün binalarda “KGS belgeli beton” kullanımı ön şart olmalı.

Işık, THBB’nin 2007’den beri kendi laboratuvarının olduğunu bildirdi:

-Laboratuvar Yıldız Teknik Üniversitesi Tekopark’ında birçok akademisyen ve deneyimli kadrosuyla sektöre katkı sağlayacak Ar-Ge çalışmaları yapıyor, projeler geliştiriyor. THBB’ye kulak verip, KGS’yi tüm sektöre yaymak gerekmez mi?

Elektronik Beton İzleme Sistemi’nin dünyada örneği yok

AVRUPA Hazır Beton Birliği (ERMCO) Başkanı Yavuz Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Aralık 2018’de çıkan Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun kapsamında 2019’dan itibaren Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) başlattığını belirtti:

-Beton dökülürken numune alınıyor ve chip yerleştiriliyor. Sonra laboratuvarda o betonla ilgili testler yapılıyor. Standartlara uygun bulunmaz ise inşaat durdurulup beton kırılıyor. Dünyada örneği olmayan bir sistem. Denetim açısından doğru buluyoruz.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü