Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Çanakkale 1915 Köprüsü'yle ilgili açıklamalarda bulundu.
Projenin, yap-işlet-devret modeliyle inşa edileceği açıklandı. Çanakkale Köprüsü hariç, 324 kilometre olan otoban projesi için 9 milyar 843 milyon lira, köprüsü için ise yaklaşık 15 milyar lira harcanacak.
100'ER METREKARELİK ALAN KAMULAŞTIRILACAK
Yeni otoyol güzergahının sağında ve solundaki 100’er metrelik alan, koruma bandına alınıp kamulaştırılacak. Askıya çıkan projenin tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, 4 milyar 518 milyon metrekarelik tarım alanı, bir milyar 762 milyon metrekarelik ormanlık/çalı/otsu bitki alanı ve 91 milyon metrekarelik mera alanı kamulaştırılacak.
GEÇİŞ ÜCRETİ AÇIKLANDI
18 Mart'ta temeli atılacak projenin 2023 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Başbakan Yıldırım, geçiş ücretinin 15 Euro artı KDV olacağını da açıkladı. Köprüden geçiş süresinin ise 5 dakika gibi kısa bir süre olacağı da belirtildi.
25 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprünün 25 milyar dolarlık bir proje olduğunu açıkladı. Arslan, Ocak 2017’de ihale yapılacağını ilk kazmanın 18 Mart 2017’de vurulacağını ifade etmişti. Arslan ayrıca projede 31 viyadük, 5 adet tünel, 30 adet köprülü kavşakla 143 alt ve üstgeçit yapacaklarını da sözlerine ekledi.
KÖYLER DE ETKİLENECEK
Bu köprünün yapımının başlamasıyla bazı bölgelerin de etkilenmesi bekleniyor. İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan yeni otoyol güzergâhından etkilenecek olan köyler de belirtilmiş. Projeden etkilenecek köyler İstanbul sınırından başlamak üzere sırasıyla şu şekilde: Karaevli, Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar.