Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan İstanbul'a Özel Kentsel Dönüşüm' Timi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'un riskli bölgelerinde kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla özel bir tim kurdu. Tim, TOKİ ve belediyelerle koordineli çalışma yürütecek.

Hükümet, İstanbul'da önce Kartal sonra da Kağıthane'de çöken binaların ardından, kentsel dönüşümde gaza bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da çalışmaları hızlandırmak için İstanbul'a özel bir ekip kurdu.

YARIN SÜRE DOLUYOR

Yapı yoğunluğu ve deprem gerçeği gibi parametrelerden dolayı İstanbul'daki riskli yapıların tespiti için çalışan ekip,  TOKİ  ve belediyelerle koordineli bir şekilde çalışıyor. Yaklaşık 3 ay önce kentsel dönüşümü hızlandırmak için düğmeye basan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 81 ilin valiliğine kentsel dönüşüm genelgesi göndererek, riskli yapıların tespit edilmesini istemişti. Genelgede ilan edilen süre, yarın doluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla tüm valiliklere gönderilen genelgede şunlar söylenmişti; "Bakanlığımız 2023 vizyonu kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesi ile yerleşim ölçeğindeki kentsel dönüşümün bütüncül bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaca binaen 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin il ve ilçe bazında hazırlanması gerekmektedir. Bu çerçevede il sınırları içerisinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanması ve en riskli alanların 3 ay içerisinde bildirilmesi gerektiğinin ilgili belediyelere iletilmesi hususunda gereğini rica ederim"

HEDEF 20 YILDA TAMAMLAMAK

1.    Hedef her yıl 300 bin konutu dönüştürmek. Bunun 30 binini bakanlık ve TOKİ yapacak. Kalanı özel sektör dönüştürecek.
2.    Kentsel dönüşüm 20 yılda tamamlanacak.
3.    Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geliyor. Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak. Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek.
4.    Kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşlardan talep toplanacak.
5.    Hiçbir konut yarım kalmayacak. Bu amaçla kentsel dönüşüme dahil olacak müteahhitlere kriter gelecek. Maketten veya temelden konut satışı bitecek.
6.    Tüm yerel yönetimler, İlbank'tan kredibilitesi olduğuna dair onay belgesi getirip, düşük faizli kredi kullanabilecek.
7.    Vatandaşın hakkını korumak için yatırımcıdan yapım bedelinin yüzde 10'u kadar teminat ya da tamamlama sigortası istenecek.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!