Çimento Sektörü Maliyet Artışını İhracatla Dengeliyor

TÜRKÇİMENTO’nun CEO’su Volkan Bozay, çimentonun stratejik bir ürün olduğunu belirterek: “Son yıllarda iç piyasada düşen talep kaynaklı kapasite fazlasını ve ağırlıklı enerji olmak üzere dış kaynaklı artan maliyeti, ihracatla dengeleme çabasındayız. dedi

Çimento sektörünün çatı birliği TÜRKÇİMENTO’nun CEO’su Volkan Bozay, çimento üretiminde maliyet kaleminin en büyüğünü yakıt ve enerjinin oluşturduğunu hatırlatarak, “%80’e yakın olan bu maliyet kalemi dünyada enerji sıkıntısının yaşandığı bu dönemde bizleri ayrıca olumsuz etkiliyor” dedi. 

Global çaptaki enerji krizinin hala sürdüğünü belirten Volkan Bozay, başta Uluslararası Enerji Ajansı olmak üzere tüm yetkili organizasyonların krizin bir müddet daha süreceğine ilişkin açıklamalar yaptığını hatırlattı. Bozay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla belli bir dönemde düşmüş olan kömür ve petrokok fiyatlarının tekrar yükselmesi riski hala geçerlidir. Bununla birlikte petrol arzında da kısıtlamaların devam edeceği OECD tarafından raporlanmıştır. İthal edilen ve millileşmiş sahadan alınan petrokok ve ithal kömür bedelleri Aralık ayında 17 TL olan dolar kurundan ödemesi yapılarak stoklara girmiştir. Enerji bedellerinde herhangi bir indirim olmadığı gibi Ocak 2022’de ciddi bir artış beklentisi söz konusudur. Ocak 2022’de asgari ücret, beyaz yaka ve taşeron ücretlerinde bir artış yapılması zorunludur. Katkı ve atık birim fiyatları da 0,40’dan 0,48 USD’ye yükseldi. Herhangi bir fiyat düşüşü yoktur.”

ARALIK AYINDAKİ ARTIŞLAR 

2021 yılı Aralık ayındaki artışlara da değinen Bozay, “2021 yılı Aralık ayında petrokok fiyatları geçen senenin Aralık ayına göre %529 artış gösterirken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla %126 ve %382 artış göstermiştir. Yine 2021 yılı Aralık ayında Yerli Linyit %55 oranında artış göstermiştir. Aynı dönemde dolar kuru ise 7,7 TL’den 14 TL’ye yükselerek %81’lik artış göstermiştir. 

2016-2020 yılları arasındaki artışları hatırlatan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, şu bilgileri verdi: “Petrokok fiyatları %175, elektrik fiyatları %127, ithal kömür fiyatları ise %125 artış gösterdi. Aynı dönemde dolar kuru artışı %132 olarak gerçekleşti. ÜFE verilerine göre 2016-2020 döneminde çimento fiyat endeksi sadece %80 arttı.”

İÇ PİYASADAKİ MALİYET ARTIŞLARI İHRACATLA DENGELENİYOR

Türk çimento sektörünün özellikle pandemi döneminde dünya çapında güvenilir tedarikçi olarak öne çıktığını ifade eden Bozay, “İç piyasada artan maliyetlere karşı tampon oluşturan çimento ihracatı artış hızımızın durması, maliyet artışlarıyla birlikte sektörümüzü olumsuz etkilemeye başladı. Bu olumsuz etki, iç piyasada üreticilerimizin rekabetçi fiyat politikalarını da aynı oranda etkiliyor. Ancak, sektör olarak global piyasalar kaynaklı kontrolümüzde olmayan maliyet artışlarındaki olumsuzluklara rağmen, ülkemizin makro ekonomik politikalarına destek olmak adına fazla kapasitemizi ihracata yönlendirebilmeyi amaçlıyoruz. Çimento stratejik bir ürün ve ülkemiz çimentoda dünyanın en büyük 2. ihracatçısı konumunda. Son yıllarda iç piyasada düşen talep kaynaklı kapasite fazlasını ve ağırlıklı enerji olmak üzere dış kaynaklı artan maliyeti ihracatla dengeleme çabasındayız. Önümüzdeki sene de cari dengedeki olumlu gelişmelere azami katkıyı verecek şekilde elimizden geldiğince ülkemize destek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü