Manisa’nın Soma ilçesinde 2017 yılında Türk-Alman ortaklığıyla kurulan Soma Çimento, yıllık 2 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip tesislerinde, son teknolojiyle üretim yapmaktadır. Çevreye ve topluma değer katan üretim anlayışıyla Soma Çimento, bölge halkına istihdam imkânı da sunuyor. Şirketin çevreye, topluma ve doğaya katkı sağlama stratejisi kapsamında projeler yürütülmeye devam ediyor. Bu projelerden biri olan “Tohum Topu” ile her yıl binlerce tohum toprakla buluşuyor. Ecording iş birliğiyle hayata geçirilen bu proje, çimento sektöründe bir ilk olma özelliği taşıyor.
Karekod’u Okut, Ağacını Seç, Tohumu Ek
Proje kapsamında, her satın alınan Soma Çimento torbası için doğaya bir tohum topu bırakılıyor. Özel olarak tasarlanan çimento torbaları üzerindeki karekodu okutan müşteriler, karşılarına çıkan dört farklı ağaç türünden birini seçiyorlar. Müşterinin seçtiği ağaç türü, eco-drone’lar aracılığıyla Türkiye Orman Bakanlığı’nın belirlediği, insan elinin ulaşamayacağı bölgelere bırakılıyor. Müşteriler, seçtikleri ağacın büyümesini ve gelişimini karekod üzerinden takip edebiliyorlar.
Bölgedeki Kadınlara İstihdam Sağlıyor
2021 yılında 50.000 tohum hedefiyle başlayan “Tohum Topu” projesi, her biri 12.500 tohum içeren dört operasyon halinde yürütülüyor. Projede, o bölgenin ekosistemine uygun ağaç türleri belirlenip ekim yapılıyor. Tohum topları, kırsal alanlarda yaşayan ve iklim krizinden etkilenen kadınların el emeğiyle üretiliyor. Bu üretim süreci, bölgedeki kadınlar için alternatif bir gelir kaynağı oluştururken, kadınlara da istihdam sağlıyor.
Örnek Projeye Uluslararası Ödül
Soma Çimento, “Tohum Topu” projesi ile uluslararası arenada büyük bir başarı elde etti. Stevie Awards ödüllerinde 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 4 ödüle layık görüldü. Şirket, “Yılın En İyi İnşaat ve Malzeme Şirketi” kategorisinde altın ödül kazanırken, “Yılın En İyi İnovasyonu” ödülüne de sahip oldu.