Çin İnşaat Sektöründe Neler Oluyor!

Borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande, konut sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanacak büyük bir krizin fitilini ateşledi. Peki Çin inşaat sektöründe neler olacak?

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’de emlak sektörünü yöneten şirketlerin bir bir borç krizine girmesi ve sorunun domino etkisiyle yayılması büyük sorunların başlangıcı olarak gösteriliyor. Emlak sektöründeki kriz ülkenin endüstriyel motorunun hayati bir arteri olan çelik sektörüne sıçradı ve diğer kritik sektörlere de yayılmaya başladı. Emlak sektöründeki yavaşlama, Çin'in aylık ham çelik üretimini Eylül ayından bu yana %20'den fazla düşürdü.


Gayrimenkul şirketlerinde yayılan bilanço krizi, çelik endüstrisinin geleceğini de belirsizleştiriyor. Çimento, cam ve ev aletlerinin tümü talep düşüşlerine karşı savunmasız olduğu Çin ekonomisi için önemli sıkıntıların yaşanacağı bir döneme girildiği belirtiliyor.

ÇELİK ÜRETİCİSİ ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİ DÜŞÜYOR

Bu arada çelik fiyatlarının düşmeye başlaması borsadaki şirketlerin hisselerine de yansımaya başladı.
Çin'de borsada işlem gören büyük firmaların hisse fiyatları, talebin gevşetilmesi ve hammadde fiyatlarının düşmesiyle son aylarda en fazla değer kaybedenler arasına girdi.
Pekin merkezli çelik tüccarı Qi Xiaoliang, "Normalde çelik ürünleri kışın nispeten daha düşük fiyatlarla stoklarız ve tüketimin yeniden başladığı yeni yıl tatilinden sonra satarız. Ancak bu yıl beklemeye devam ediyoruz" dedi. Qi Xiaoliang, 2022 yılında da belirsizliklerin fiyatlara baskı yapacağını vurguladı. Reuters’da yer alan habere göre, 2021'in son çeyreğinde, sektördeki tedirginliğin zaten zayıf olan talebi daha da aşağı çektiği ve Çin'in en büyük 100 şehrinde satılmayan konut stokunu son 5 yılın zirvesine taşıdığı belirtiliyor. 2022 yılında talebin daha da dip seviyelere inmesi öngörülüyor.

Bir diğer inşaat malzemesi olan çimento üretimi ise Eylül-Kasım döneminde yıllık bazda yaklaşık %16 düştü. Üretim rakamları 2017 ile 2019 arasındaki seviyeye kadar düşüş kaydetti.

Uzmanlar, inşaat harcamalarındaki daralma devam ederse, Çin'in kritik üretim üssünün önemli bir bölümünü oluşturan beyaz eşya ve beyaz eşya üreticilerinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekiyor.

Gayrimenkul sektörünün son 20 yılda Çin ekonomisinin motoru olduğunu söyleyen HSBC Asya Ekonomisi Araştırmaları Eş Başkanı Frederic Neumann, 

"İnşaat faaliyetinin oldukça uzun bir süre baskı altında kalması muhtemel olduğundan, ekonomideki büyüme de yavaşlayacak” dedi.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor