Çorum'da 215 Hektarlık OSB Alanının İmar Planı Onaylandı!

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 215 hektarlık ilave alanı 2017 yılında hizmete açılacak.

Organize sanayi bölgemizde, sanayiciler için gerekli elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon, yağmursuyu ve yol gibi her türlü sorunsuz altyapısı ile hizmet veriliyor. Bölge içinde sanayicilerin daha iyi şartlarda üretim yapabilmeleri için KOSGEB Merkez Müdürlüğü, TSE Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, Telekom'un kurduğu müstakil telefon santrali hizmet veriyor. Ayrıca, Bölge Müdürlüğü İdare Binası'nda, Çorum TSO Temsilciliği'ne Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine irtibat ofisi tahsis edildi ve sanayicilere daha etkin ve verimli hizmet verilmesi amaçlandı. 

Ayrıca önümüzdeki yıllarda göz önüne alınarak, bölgemiz bitişi ve doğusunda bulunan yaklaşık 215 hektarlık alanın yer seçimi tamamlandı, imar planı onaylandı, parselasyon ve altyapı projeleri çalışmaları tamamlandı. Yol, yağmursuyu, atıksu ve içme suyu inşaatlarından müteşekkil altyapı yapım işi ihalesi gerçekleştirildi. Müteahit firmaya yer teslimi yapılarak inşaatlara başlanmış olup, 215 hektarlık alanın her türlü altyapı inşaatı eksiksiz olarak 2017 yılında bitirilmesi planlanıyor. Tüm altyapı çalışmalarının yaklaşık 36.5 milyon TL'ye mal olması bekleniyor. Bölgemizde 215 hektarlık alanda arsatahsis müracaatları alınmaya başlandı. 

Karma organize sanayi bölgesi olan Çorum OSB'de makine, ziraat aletleri, gıda, plastik ve elektro plastik ürünler, medikal ürünler, orman ürünleri, kimya sanayii, seramik, mermer, ısı yalıtım, prefabrik yapı elemanları, döküm, oto yan sanayi imalatı, tekstil, mobilya ve metal sanayii alanındafaaOSB'de 215 hektarlık ilave alanı 2017 yılında hizmete açmayı planlıyoruz liyet gösteren tesisler yer alıyor. 

İş garantili meslek lisesi 

Yaklaşık son 30 yıl içinde, geleneksel sanayi bölgeleri olarak nitelenen mekân birimlerinde durgunluk ve gerileme süreci yaşanırken, aynı ülkelerin kırsal veya azgelişmiş olarak nitelenen bazı bölgelerinde ekonomik hareketlilik gözlendi. Büyük ölçüde; öz kaynak, yerel girişimcilik özellikleri, esnek üretim özellikleri ve ilişkileri, dayanışma, güven ve örgütlenme kapasitesi gibi içsel faktörlere dayalı olarak gelişen bu tür bölgeler,'yeni sanayi odakları (YSO)' olarak adlandırılıyor. Yeni sanayi odaklarının başarılı bir şekilde gelişmesi için en önemli şartlarından birisi de Ar- Ge ve üniversitelerle kurulan işbirliği. Bölgesel kalkınma ve teknolojik gelişim açısından bu kadar önemli görülen kurumlar arası işbirliğinin en önemli araçlarından birisi olarak teknoloji geliştirme bölgeleri (TGB'ler) öne çıktı. Çevresindeki illerden gösterdiği yüksek performans ile ayrılan ve yeni sanayi odağı sınıfına sokulan Çorum'un, ilerlemesini devam ettirmesi için Teknoloji Geliştirme Bölgesi Hizmet Binası inşa edilerek, 2015 yılında faaliyete geçirildi. Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunacağı, nitelikli eleman yetiştirilmesinde kayda değer yararlar sağlayacağı, bölgede bulunan tesislerin ve müteşebbislerin bilim ve teknolojinin imkanlarından üst seviyede faydalanmasına zemin hazırlaması öngörülüyor. Diğer taraftan, bölgemizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının sektörleri dikkate alınarak eğitim vermesi planlanan lisenin inşaası tamamlandı. 2015-2016 eğitim öğretim yılında 136 öğrenci ile eğitimine başladı. Mezun olan bütün öğrencilerimize iş garantisi sunularak nitelikli ara eleman ihtiyacına da cevap verilmesi öngörülüyor. 2014 yılı Devlet Yatırım Programı'nda yer alan Çorum OSB TOBB Endüstri Meslek Lisesi Atölye Binası da tamamlandı. 

2017 yılı istihdam hedefi 8 bin 500 kişi 

Çorum Organize Sanayi Bölgemiz, 665 hektar üzerine kurulmuş durumda. 665 hektarlık Çorum OSB'de toplam 266 parsel mevcut. Tahsisli parsel sayısı 147, faaliyette olan parsel sayısı ise 93. Ayrıca faaliyetine ara veren 16, inşaa ve proje aşamasında 38, boş durumda ise 119 parsel mevcut. Bölgemizde faaliyette olan firmalarımızda toplam istihdam sayısı 6 bin 337 kişi. Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tahsis edilmemiş parseller, 12.04.2011 tarihinden itibaren 4562 sayılı OSB Kanununun Geçici 9'uncu maddesine istinaden yüzde 70 oranında kısmen bedelsiz olarak tahsis edilmeye başlandı. İki yıl süre için geçerli olan uygulama, 2013 ve 2015 yılında çıkan Bakanlar Kurulu Kararı ile ikişer yıl daha uzatıldı. Bu kapsamda, bölgemizde yüzde 70 oranında kısmen bedelsiz olarak arsa tahsisi uygulamasına devam ediliyor. Bölgemizden bedelsiz ve kısmen bedelsiz tahsis edilen parsellerdeki yatırımcıların taahhüt ettikleri; toplam yatırım tutarı yaklaşık 460 milyon TL'yi buluyor. İstihdam sayısı sie 2 bin 640 kişi. 2017 yılı istihdam hedefimizi 8 bin 500 kişi, 2020 yılı istihdam hedefimizi iselO bin olarak belirledik. 

Ayrıca, OSB'de ve ilimizde istihdam açısından fayda sağlayacağı ve ilave bir iş alanı oluşturacağı dikkate alınarak çağrı merkezi olarak kullanılmak üzere Türk Telekom iştiraki firmaya tahsisli bin 512 metrekare büyüklüğündeki idari ofis binası, bölgemiz sosyal tesislerinin bulunduğu alanda, iki ay gibi kısa bir sürede tamamlandı ve teslim edildi. Böylece, il ve bölgeye hitap edecek önemli bir istihdam kaynağı hayata geçirildi. Ortalama 800 kişilik istihdam sağlanacak. Son olarak, Ekonomi Bakanlığı'nm verilerine göre Çorum'un ihracatı 323.2 milyon dolar gerçekleşmişken, 272.6 milyon dolar ithalat yapıldı. Çorum OSB' den ise 2015 yılı için 113 milyon dolar ihracat yapılırken, 96 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştiği tahmin ediliyor. Ancak üretimin Çorum'da yapıldığı, ihracat işlemlerinin şehir dışında yapılması nedeniyle Çorum'da yapılan İhracat-ithalat tutarlarının çok daha yüksek olduğu öngörülüyor.

Sektörel Haberleri

İnşaat Mühendisleri Odası: Kartalkaya Yangınında Ciddi Zafiyetler Var
Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi