DASK'ta Yeni Dönem Başlıyor

Türkiye'deki evlerin yüzde 52'sinin DASK deprem sigortası bulunuyor. DASK 1 ocak 2020 itibariyle yeni düzenlemeye gidiyor. Risk haritaları ile binanın yeri ve yüksekliğinin yanı sıra yapılma tarihi de fiyatı etkileyecek.

Yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olan ve Türkiye ekonomisini derinden sarsan 17 Ağustos Marmara depreminin 20'nci yılını geride kaldı. Fakat hâlâ Türkiye'deki konutların sadece yüzde 51.7'si depreme karşı kendini sigorta ile koruyor. Sigortalı konut sayısı 9 milyon 132 ve prim üretimi de 1.2 milyar TL düzeyinde. Yani kısacası her iki evden biri depreme karşı sigortalı değil.  Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunlu deprem sigortalarında 2020'nin 1 Ocak günü itibarıyla önemli yenilikler yapacak.

FİYATLAMA DEĞİŞECEK

Fiyatlama modeli baştan aşağı değişecek. Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na ve risk gruplarına göre fiyatlar değişecek. Aynı zamanda artık binanın özelliklerine (öz niteliklerine) göre değişimler olacak. Örneğin; 2000 yılı öncesi yapılan bir konut ile bu tarihten sonra yapılanlar arasında sigorta fiyatında fark olacak. Bunun dışında konutun yapısı, yeri, yeni risk haritasındaki konumu gibi etkenler de dikkate alınacak. Binaya özel bir değerlendirme yapılacak. Kısacası deprem risk grupları, kaynakları, zemin koşulları ve bina öz nitelikleri kullanılarak belirlenecek. Kentsel dönüşüme tabi olmuş evler de daha farklı bir değerlendirilecek. Düşük katlı binalar için daha düşük fiyat belirlenebilecek.

TEMİNAT YÜKSELTİLDİ

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, ayrıca bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 190 bin TL'den 215 bin TL'ye çıktı. Bu rakamlarda da yılbaşında değişiklikler yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri de düzenlendi. Buna göre; çelik, betonarme ve karkas yapılar için söz konusu bedel 890 TL'den bin 20 TL'ye, yığma kagir yapılar için 635 TL'den 725 TL'ye diğer yapılar için 310 TL'den 355 TL'ye çıktı.

19 YILDA 25 BİN ÖDEME YAPILDI

DASK verilerine göre, 2000 yılından bu yana gerçekleşen 658 deprem için 25 bin 289 dosya üzerinden, 191 milyon TL'lik hasar ödemesi gerçekleşti. Ayrıca, 12 Ağustos itibarıyla bu yıl yaşanan 31 deprem için DASK, 828 dosya üzerinden 3.2 milyon TL'lik ödeme yapıldı. Yine 2000'den bu yana en çok ödeme yapılan bölge, 2011 yılındaki Van depremi nedeniyle 145 milyon TL ile Doğu Anadolu oldu.

AZ KATA DÜŞÜK TARİFE

Yeni düzenleme ile asgari prim tutarı her halükârda deprem risk bölgesine göre 1'nci bölgeden, 5'nci bölgeye sırasıyla 110, 80, 60, 50 ve 40 TL'den az olamayacak. Bu miktarlar daha önce sırasıyla 95, 70, 55, 45 ve 35 TL düzeyindeydi. İnşaat ruhsat yılı, 2000 ve öncesi olan binalarda tarife fiyatı yüzde 10 artırılacak. Zemin üstü toplam kat sayısı 3 veya daha az olan binalarda tarife fiyatı yüzde 10 indirilecek. Zemin üstü kat sayısı 8 ve üzeri olan binalarda tarife fiyatı yüzde 10 artırılacak. Kat sayısı hesabına zemin kat ve altında kalan bodrum katlar dahil edilmeyecek. Poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için tarife fiyatları üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak. 

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor