Sen 1989 yılında alçı ve boya işlerinde çırak olarak çalışmaya başlayan Yusuf Taşdelen 1994 yılında kardeşleriyle beraber aile şirketini kurdu. 1995 yılından itibaren Taşdelen İnşaat Dekorasyon adıyla faaliyetlerini sürdürdü. İlerleyen yıllarda İnşaat malzemeleri satışı ve müteahhitlik faaliyetlerinde de başladı.
TESİSATTAN MOBİLYAYA HERŞEYİ YENİLİYORUZ
Ana faaliyet alanlarının alçı ve dekorasyon olduğunu ifade eden Taşdelen İnşaat yönetim kurulu başkanı Yusuf Taşdelen, “Benim asıl uzmanlık alanım tarihi evlerin dekorasyonu. Yapmayacağım desen yoktur. Bu alanda el becerisi çok önemli. Zor bir iş olduğundan ustalık gerektiriyor. Bir sanat yapıyorsunuz. Firma olarak bu alanda yoğunlaştık. Yıllardır Ege’nin her bölgesinde tarihi binaları dekore ediyoruz. İzmir’de çok fazla tarihi bina var. Çok sayıda tarihi binayı dekore ettik. Bir binaya girdiğimizde tesisatından mobilyasına kadar her şeyi yenileyebiliyoruz” dedi.
SUNİ MALZEMELER ÇOK YAYGINLAŞTI
Ürün kalitesinin düştüğünü ifade eden Taşdelen şunları ifade etti, “Eskiden kartonpiyerleri döküm alçı ile yapıyorduk. Şimdi hepsi strafor ve köpük kullanılıyor. El emeğinden uzaklaşıp fabrikasyona dönüştü. Suni malzemeler çok yaygınlaştı. Eskiden ahşap kullandığımız bir yere şimdi ahşap görünümlü başka malzemeler kullanıyoruz. Taş yerine taş görünümlü duvar kağıtları kullanıyoruz. İşin kalitesi düştü. Son dönemlerde suni malzemeler ön plana çıktı. Taşa benziyor ama taş değil. Ağaca benziyor ama ağaç değil. Taş kaplama veya doğal ağaç dekorasyonu çok pahalı olduğu için suni malzemelere yönelim arttı. El sanatını da tercih edenler var hala. Ekonomik imkanı olanlar suni malzemeler yerine doğal malzemeleri ve el işçiliğini tercih ediyor.”
DEKORASYON MÜTEAHHİTLİKTEN ZOR
2010 yılında müteahhitlik yapmaya başladıklarını ifade eden Taşdelen sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İlk inşaatımızı Buca’da hayata geçirdik. Daha sonra Gaziemir, Menderes, Çeşme ve Karaburun’da proje geliştirdik. Müteahhitlikte standart bir projeyi uyguluyorsunuz. Dekorasyon çok daha zor. Herkesin ayrı bir zevki var. Herkesin zevkine uygun ayrı bir eser ortaya koymanız gerekiyor. Müteahhitlik faaliyetlerimiz devam edecek ama dekorasyon işini asla bırakmayacağız” dedi.
PANDEMİ VE DEPREM TALEBİ ARTTI
Pandemi ve deprem ile beraber ev yenileme talepleri arttığını dile getiren Taşdelen sözlerini şu ifadelere yer verdi, “İnsanlar evde daha çok vakit geçirmeye başlayınca eksiklerini gördü. Bu da tadilat taleplerini arttırdı. İzmir depreminden sonra sayfiye yerlerine talep arttı. İnsanlar yazlıklarında 12 ay vakit geçirmeye başladı. Bu da köklü bir tadilat ihtiyacı gerektirdi. Depremden sonra çok fazla talep aldık”
STOPAJ KALKMAKI
Sektörün yaşadığı sorunlarla ilgili de konuşan Taşdelen, “SGK ödemesi yaparken yüzde 25 stopaj ödüyoruz. Devlete ödediğimiz primin de vergisini ödüyoruz. Bu stopajın kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.