İnşaat sektörü, artamaya devam eden çelik fiyatlarından dertli. Demir ve yassı çelik ürün fiyatlarında son aylarda meydana gelen zamların sektörü çok zorladığı ifade edilirken, fiyatların düşmemesi halinde şantiyelerin durma noktasına geleceği savunuluyor. Bu noktada inşaat sektörü temsilcilerinden ‘vergi ayarı’ düzenlemesine yönelik iki farklı talep var. MÜSİAD geçici süreliğine de olsa demir fiyatlarında KDV indirimine gidilmesi gerektiği görüşünü paylaşırken, İMKON daha çarpıcı bir taleple inşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmesini istiyor. Tartışmanın odağındaki demir çelik üreticileri ise fiyat artışının maliyet unsurlarından kaynaklandığını ve eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, piyasa şartları gereği fiyatların düşmesinin mümkün olamayacağını ifade ediyor.
İMKON: İHRACATTA VERGİ YÜZDE 20'YE ÇIKARILMALI
Temmuzda yürürlüğe giren düzenleme ile bazı ülkelerden gelen inşaat demiri için alınan ithalat vergisi yüzde 30'dan yüzde 10’a indirilmişti. Alınan bu önlemin önemli bir etki yaratmadığını söyleyen İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise iç piyasaya yönelmesi beklenen çelik üreticilerinin, tam aksine bazı bölgeleri tamamen iç piyasaya kapattıklarını savundu.
ÇELİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ'NDEN ZAM AÇIKLAMASI
İnşaat sektörü temsilcileri tarafından yapılan eleştirilere Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nden (TÇÜD) yanıt geldi. Derneğin Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.
Fiyat artışının maliyet unsurlarından kaynaklandığını bildiren Bilgin, "Türkiye piyasasını göz önüne aldığımızda fiyatların düşmesi gibi bir durumun söz konusu olması mümkün değil. Girdi maliyetleri arttı. Bütün bunlar ortadayken, 'Fiyatlar yükseliyor' demek biraz haksızlık oluyor. Demir-çelik sektörü kârlılık açısından diğer sektörlerin gerisinde ve devlet yardımlarından istifade edemiyor. Bunların yanında bir de karşımızda Ukrayna, Rusya ve Çin gibi büyük üreticiler var" dedi.