Denetim ve Ruhsatlandırma Süreçlerini Yeniden Tarif Edeceğiz

İmar mevzuatlarında büyük bir karmaşanın bulunduğuna belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Denetim ve ruhsatlandırma süreçlerini yeniden tarif edeceğiz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TV35 ekranlarına konuk oldu, deprem sonrasında yeni kent planlaması için nasıl bir yol haritası izlenileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Şehrin yapı envanterinin çıkartılacağını dile getiren Başkan Soyer, imar mevzuatlarındaki birtakım eksikliklerin de altını çizerek, yakın zamanda yasal düzenlemeler için başvuru yapacaklarını dile getirdi. 

Depremi üç ana başlıkta ele aldıklarını vurgulayan Soyer, “Birincisi arama kurtarma, ikincisi çadırlar, üçüncüsü ise bundan sonra yapılacaklar. Ortak aklı bulmalıyız. Kentsel dönüşüm birinci önceliğimiz. Yapı envanterini çıkarıyoruz. Tamamına deprem güvenlik karnesi vereceğiz. Bunun için bütçeden 200 milyon lira ayırdık. Bir yapı laboratuvarı kurmamız ve büyük bir ekiple çalışmamamız gerekiyor. 6 noktada kentsel dönüşüm çalışmamız var. Vatandaş da eğer binası güvenli bir bina haline gelsin istiyorsa o da fedakarlık yapacak. Bir finansman modeli oluşturacağız. Bu konuda Dünya Bankası ile temas halindeyiz” açıklamasında bulundu.

Büyük karmaşa var

İmar mevzuatlarında büyük bir karmaşanın bulunduğuna vurgu yapan Soyer, “Bizimle ilgili önemli tespitlerden biri: Daha sert yamaçlara ve kayalık zeminlere kent kurulumu yapmalıyız. Kayalık, sert, jeolojik etütleri doğru yapılmış ve doğru inşaat teknolojileriyle yapılacak bir düzenlemeye ihtiyaç var. Biz bunun için yeni rezerv alanları bakacağız devletten de isteyeceğiz. Denetim ve ruhsatlandırma süreçlerini yeniden tarif edeceğiz” şeklinde konuştu.

3 km’lik toprak set

Sağanak yağışın vurduğu Mavişehir’de, deniz seviyesinin yükselmesi sebebiyle oluşan taşkınlara son vermek amacıyla Kıyı Rehabilitasyon Projesi’ni devam ettiren İzmir Büyükşehir, proje tamamlanıncaya kadar denizin taşma riskine karşı sahile geçici olarak topraktan set çekti. Başkan Tunç Soyer, “İlk kez denizin içine su içi betonu atıyoruz. Üzerine de kaya tahkimat yapacağız. Böylelikle deniz seviyesinin altında kalan bu bölgeye lodosun ve yağışın etkisiyle su girişini önleyeceğiz. Mavişehir sakinlerinin yaşadığı bu sıkıntı son olacak” diye konuştu. Yaklaşık 3 kilometre boyunca denizin önü çamur ve toprakla kapatılırken, bölgede temizlik çalışmaları da devam ediyor. 

Emlak Gündemi Haberleri

TEMSAN İnşaat Fas’ın En Büyük Stat Projesi’nin İhalesini Aldı
Emlak Sektöründe 2025 ve 2026 Yıllarının Hareketli Geçmesi Bekleniyor
Ticari Gayrimenkul Yatırımında Talep Artışı
Emlak Konut Esenler Atışalanı Projesi’nin İhale Tarihini Açıkladı
Manisa Gördes’te Bazı Taşınmazlar İçin Acele Kamulaştırma Kararı